KOBİ’ler Dünyaya Açılıyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, güçlü ekonominin yolunun güçlü KOBİ’lerden geçtiğini söyledi.BTSO’nun Türkiye’deki oda ve borsalara örnek olan “Akademi” projesi çerçevesinde ‘KOBİ’lerin...

KOBİ’ler Dünyaya Açılıyor
banner98
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, güçlü ekonominin yolunun güçlü KOBİ’lerden geçtiğini söyledi.
BTSO’nun Türkiye’deki oda ve borsalara örnek olan “Akademi” projesi çerçevesinde ‘KOBİ’lerin Küresel Piyasalara Açılması” konulu eğitim düzenlendi. Programa BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel ile çok sayıda firma temsilcisi katıldı. Onur, Türkiye ekonomisine yön veren şehirlerin başında gelen Bursa’da kent dinamikleri ile birlikte bölgeyi ve Türkiye’yi dünyanın en büyük ekonomileri arasına taşımayı hedeflediklerini söyledi.
Ekonomiyi büyütmek ve ülkenin refah seviyesini artırmanın yolunun KOBİ’leri geliştirmekten geçtiğini vurgulayan Onur, Türkiye’de işletmelerin yüzde 99,8’ini oluşturan KOBİ’lerin, toplam istihdamın yüzde 78’ini karşıladığını belirtti. Dünya çapında güçlü bir ekonomi olmanın yolunun güçlü KOBİ’lerden geçtiğini ifade eden Onur, “Bizler de BTSO olarak gerek KOSGEB ile işbirliği içerisinde düzenlediğimiz kurslarla gerekse de yurt dışı fuar organizasyonlarımızla KOBİ’lerimize ve girişimci adaylarımıza önemli fırsatlar sunuyoruz” dedi.
“KURUMSALLAŞMA VE MARKALAŞMA KONULARINDA SIKINTILAR YAŞIYORUZ”
KOBİ’lerin ekonominin dinamosu konumunda olduğunu ifade eden İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Çengel, “Toplam katma değerin yüzde 55’ini oluşturan KOBİ’lerimiz Türkiye ihracatının yüzde 56’sını gerçekleştirmektedir. Markalaşmak için rekabet ve küreselleşme, ürün ve hizmetin farklılaştırılması, şahsa özel üretim ve tasarım, değer oluşturma, Ar-Ge ve İnovasyon gibi konulara önem verilmeli” dedi.
Türkiye’deki KOBİ’lerin ithalattan çok ihracata dayalı bir yapıya sahip olduğunu söyleyen Rektör Yardımcısı Çengel, şunları söyledi:
“Firmalarımız önce üretim yapıp ardından elde ettikleri ürünleri yurt dışındaki pazarlara ulaştırmak istiyor. Firmalarımızın hedef pazarlarına yönelik doğru adımlar atması için önce hedefledikleri yurt dışı pazarın incelemesini yapıp ardından pazarın ihtiyacına uygun ürünleri üretmesi gerekiyor.”
BTSO Çevre ve Temiz Üretim Konseyi Yöneticisi Mustafa Uysal, KOBİ’lerin ülke ekonomisini hedeflerine taşımada önemli bir rolünün olduğunu söyledi.
ÇİNLİLER AVRUPALI ŞİRKETLERİ SATIN ALIYOR
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Selim Pazarçeviren, Bayram Yıldızoğlu ve İstanbul Ticaret Üniversitesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kasımoğlu sunum gerçekleştirdi. Murat Kasımoğlu, Avrupa başta olmak üzere yabancı ülkelerde satılık şirketlere ortak olan KOBİ’lerin dış pazara açılmasının daha kolay olacağını anlattı. Almanya’da birçok farklı sektörde büyük tecrübelere sahip 100 bine yakın şirketin satılık olduğunu hatırlatan Kasımoğlu, “Türkiye’deki KOBİ’lerimiz yurt dışına açılması için yabancı şirketlerle organik bağ kurabilmeli. Örneğin Almanya’da çok sayıda firma alıcısını bekliyor. Bu şirketlerin sektör çeşitliliği de çok fazla. Çinliler bu işleri çok iyi yapıyor. Şu an Avrupa ülkelerinde kilometrelerce uzaklıktan gelen Çinli işadamları, Avrupalı şirketleri satın almaya çalışıyor” dedi.
Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2016, 14:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0