AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde "Endüstriyel Radyografide Radyasyondan Korunma", "Endüstriyel Uygulamalarda Radyasyondan Korunma", "Radyasyon Ölçümü ve Radyasyondan Korunma", "Nükleer Tıpta Radyofarmasötikler ve Radyasyondan Korunma", "Temel Radyofarmasi Eğitimi Kursu" ve "Bir Günlük Radyasyondan Korunma Eğitimleri Tahribatsız Muayene Eğitimleri" veriliyor.
Merkezin yürüttüğü pek çok faaliyet içerisinde halkın ve çevrenin radyasyondan korunmasının sağlanması en öncelikli görevlerden biri olarak yer alıyor. Radyasyon uygulamalarında olası tehlikelere karşı bu alanda çalışan kişilerin bilgili ve bilinçli olması önem taşıdığı için çalışanların mutlaka bu alanda eğitim almaları gerekiyor.
Eğitimler, endüstri, sağlık, araştırma-eğitim alanları, güvenlik ve tarımsal amaçlı çalışmalarda nükleer teknik veya radyasyonlu uygulamalarda görev yapan kişilerin tamamını ve hurda sektörü çalışanlarını kapsıyor.
"1 Günlük Radyasyondan Korunma Eğitimi", hurda alanında faaliyet gösteren ve özellikle sahadan hurda toplayan kişileri kapsıyor.
Radyasyonlu uygulama yapmayan veya radyoaktif bir kaynakla çalışmayan kişileri kapsayan eğitimin amacı, kullanım dışı kaldıktan sonra bir kenara bırakılıp sonrasında hurdaya çıkma ihtimali bulunan radyoaktif kaynaklı cihaz, makine veya sistemlerdeki izotopların içinde bulundukları bakır, demir, çelik, kurşun, alüminyum, cam gibi metallerle birlikte geri dönüşüm fabrikalarında yeniden işlenerek veya eritilerek sonrasında ortaya çıkan tüm mamul veya yarı mamullerin radyoaktif kaynağa dönüşmesini ve bunları kullanan insanların farkında olmadan veya bilmeden uzun süreli ışınlanmalarını önlemek.
TAEK bünyesinde uzun yıllardır verilen bu eğitimi alan hurda çalışanları vasıtasıyla ortaya çıkma ihtimali bulunan birçok vaka ve kaza ortadan kaldırıyor.
Eğitimler hedefine ulaşıyor
Merkezde "radyasyondan korunma" eğitimleri kapsamında son 5 beş yılda, bin 804 kişiye eğitim verilirken, bunların bin 94'ünü hurdacılar oluşturdu.
Hurdacılara verilen 1 günlük eğitimler 2011'de başladı. 2011'den bu yana bin 770 hurdacı "radyasyondan korunma" eğitimi aldı.
Uzmanların saha tecrübeleri sırasında yaptıkları gözlemlerde, eğitimlerin katılımcıların farkındalığını artırdığı gözlenirken, radyasyondan korunma eğitimi alan pek çok kişi, radyasyon tehlikesi oluşturabilecek duruma şahit olduğunda merkezi arayarak, ilgili uzmanla görüşüp bilgi alışverişinde buluyor.
Riskli durumlarda eğitim almış kişilerden müdahale etmeleri değil, en kısa sürede TAEK'e haber vermeleri bekleniyor. Risk teşkil eden durumda müdahale TAEK Acil Durum Müdahale Ekibi tarafından yapılıyor. Kursiyerlerden dönüşler de eğitimlerin hedefine ulaştığının ve kişilerden beklenen radyasyon farkındalığının oluştuğunun göstergesi olarak görülüyor.
Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2018, 12:07