Antep fıstığının coğrafi işaretini alan Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 3 yıl süren çalışmaların ardından Antep işinin de coğrafi işaretini aldı.
GTO Genel Sekreteri Halil Göçer, yaptığı açıklamada, Gaziantep’in önemli el sanatlarından Antep işinin coğrafi işaretini almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.
24 Nisan 2012’de Antep işinin coğrafi işaretini almak için çalışma başlattıkları hatırlatan Göçer, uzun süren taramalardan sonra ismi kentle özdeşleşen el sanatının coğrafi işaretini aldıklarını ifade etti. Bazı sanatların sadece bir şehirle anıldığını vurgulayan Göçer, Antep işinin de bunlardan biri olduğuna dikkati çekti.
Göçer, genel anlamda kumaş üzerine pamuk, keten, ipek veya sim iplik kullanılarak yapılan bir tür süsleme sanatı olan Antep işinin genç kızların çeyizliklerini renklendirdiğini kaydetti. Bu nakışın zahmetli ve emek istediğini anlatan Göçer, bir nakışın ortaya çıkmasının bazen günler hatta aylar aldığını dile getirdi.
Şehirde ne zaman ve ilk kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmeyen Antep işinin hemen hemen her Gaziantepli kızın çeyizinde bulunduğunu vurgulayan Göçer, sözlerine şöyle devam etti:
“Türk işleme sanatının önemli bir yansıması olan Antep işinin yapımında genellikle ipek iplik tercih edilir. Antep işi, öyle her ip ve kumaştan yapılmaz. Bu sanatın özel kumaş ve ipleri vardır. Bu nedenle önemli bir değere sahiptir. Şehrimiz için bu kadar önemli olan sanatı göz ardı edemezdik. Antep işi ile ilgili geniş bir çalışma yaptık ve Türk Patent Enstitüsüne (TPE) başvurduk. Yaklaşık 3,5 yıl süren incelemelerin ardından Antep işinin coğrafi işaretini aldık. Antep işi coğrafi işaret başvurusu Resmi Gazete’de yayınlandı.”
Göçer, genç kızların çeyizlerinde bulundurdukları Antep işinin Gaziantep sınırlarını aşarak Türkiye’ye ve yurt dışına ismini duyuran önemli bir yöresel el sanatı olduğunun altını çizdi.
Göçer, şehrin geleneksel el sanatlarına sahip çıkmanın sosyal sorumluluk gerektirdiğini, GTO’nun da bu sorumlulukla hareket ettiğini vurguladı.
Daha önce de Antep fıstığının tescilini aldıklarını hatırlatan Göçer, Antep işinin de tescilini alarak şehre ait ürünlerin coğrafi işaretini almaya devam ettiklerini ifade etti.
Turizm geliri yüksek olan memleketlerde el sanatlarından ülke ekonomisine önemli katkıların sağlandığını belirten Göçer, Gaziantep el sanatları açısından oldukça zengin bir il olduğunu, Antep işinin de ekonomiye katkı sağlayan sanatlardan biri olduğunu sözlerine ekledi.
ANTEP İŞİ NEDİR
Antep işi; teli çekilebilen kumaşlara uygulanan, iplikleri sayılıp bazıları kesilerek üzerine çeşitli ajurların işlendiği ve motif kenarlarının susmalarla zenginleştirildiği bir işleme türüdür. İpek, krep, patiska, keten, margizet kumaşların üzerine ipek ipliklerle işlenen nakışlar zorlu bir süreçten sonra ortaya çıkar. Antep işi nakışın çıkış noktası özellikle kırsal bölgelerde yaşayan genç kız ve damat kıyafetlerinin süslemeleri olmuştur.
Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2015, 15:28
Gaziantep Ticaret Odası, Antep İşini Tescilledi
Antep fıstığının coğrafi işaretini alan Gaziantep Ticaret Odası (GTO), 3 yıl süren çalışmaların ardından Antep işinin de coğrafi işaretini aldı.GTO Genel Sekreteri Halil Göçer, yaptığı açıklamada, Gaziantep’in önemli el sanatlarından...
YORUM EKLE
1
Bingöl’de Öldürülen PKK’lı Varto’da Toprağa...
2
Osmangazi, Modern Yüzüyle Fark Oluşturuyor
3
Taner Yıldız Öğrencilerle Bayramlaştı
4
Tacizden Gözaltına Alınan Iraklı Serbest Bırakıldı
5
Semih PALA ve Eşi trafik kazasında vefat etti!
6
Silivri'de bayram dönüşü feci kaza: 4 ölü, 2...
7
Şehit Binbaşı için tören düzenlendi
8
Van'da okul önünde bomba bulundu
9
Tamirat için boşaltılan gölette binlerce balık...
10
Hac'taki facianın ardından üç yetkili görevden...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:14
GÜNEŞ
07:41
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:31
AKŞAM
17:55
YATSI
19:17
SAYFALARTüm Sayfalar