DOĞRU İFADE PARA EDİYOR

Türkiye’deki toplam girişimci sayısının yüzde 99,8’ini üstlenen küçük ölçekli işletmelerin büyük kısmı, doğru hedef kitle ile etkili iletişime geçemiyor. KOBİ’ler doğru hedef kitleye erişse dahi bu kez de işini izah etmekte, kendini anlatmakta zorlanıyor. Dünyanın önde gelen iş geliştirme platformu BNI, işletmelere kendilerini anlatacak özel bir platform sunarak, hem işlerini hem de kendilerini geliştirmelerine fırsat tanıyor.

DOĞRU İFADE PARA EDİYOR
banner98
 Türkiye’deki işletmelerin yüzde 99,8’i küçük ölçekli işletmelerden oluşuyor. Geçen yıl TÜİK’in yayınladığı Küçük ve Orta Büyüklükteki Girişim İstatistikleri, 2016 rakamlarına göre bu işletmelerin yüzde 39,2’si ise toptan ve perakende ticaret sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

 

Küçük ölçekli işletmelerin ticari yapısı ve personel sayısı göz önüne alındığında KOBİ’lerin iş hacmini yükseltmesi için tanıtım çok daha değer kazanıyor. Ancak ne yazık ki işletme sahiplerinin büyük bir kısmı, ya işlerini anlatacak özel bir platform bulamıyor ya da hedef kitle ile buluştuğunda kendilerini izah etme konusunda yetersiz kalıyor.

Dünyanın en geniş iş geliştirme platformu olan ve şu anda 75 ülkede, 222 bin aktif üyesi ile faaliyet gösteren BNI (Business Networking International), işletmelerin bu sorununa çare olan bir platform.

 

BNI, dünyanın en etkili iş geliştirme yöntemi olan referansla iş yaratma sistemini, üyelerinin günlük iş yaşantısına taşıyor. Üyelerine yönelik düzenlediği ücretsiz eğitimlerle iş sahiplerinin ve profesyonellerin kişisel gelişimlerini de destekliyor.

 

BNI sisteminde her sektörden sadece tek bir temsilcinin yer aldığı gruplar, haftalık olarak bir araya geliyor. Şu anda, dünya genelinde 8 bin 61 aktif çalışma grubu, haftada bir gün düzenli olarak toplantı gerçekleştiriyor. Her grupta her bir meslek kategorisinden tek bir kişinin temsil edilmesine izin verildiği için, grup içindeki rekabet ortadan kaldırılarak, üyelerin birbirine destek olma kültürü artırılıyor. Üyeler bu toplantılarda işlerini geniş kitleler karşısında anlatma tecrübesini de ediniyor.

 

Türkiye’de ise 2012 yılından bu yana farklı sektörlerden 700’ü aşkın üyesi ile faaliyet gösteren BNI Türkiye’nin Direktörü Ayşe Aslan, verdikleri eğitimlerle üyelerinin gelişimini desteklediklerini, bu gelişimin de üyelerin cirolarına yansıdığını belirtiyor.

 

Türkiye’de KOBİ’lerin yaşadığı sıkıntılardan birinin de kendini ifade edecek doğru bir platform bulamamak olduğunu anlatan Aslan, “BNI, organizasyona dâhil olan iş sahiplerine büyük bir görünürlük sağlıyor. Hep söylediğim bir şey var: iş sahiplerinin mağaralarından yani ofislerinden çıkmaları gerekiyor. Daha fazla görünür olmaları şart. İnsanlar sizi tanımalı, sizi sevmeli, size güvenmeli ve günün sonunda da sizinle iş yapmak istemeli. Bir adım ötesi de, sizi çevresine düzenli olarak önermeyi öğrenmeli. Üyelerimiz arasında hayatında ilk defa bir topluluğa işini anlatanlar o kadar çok sayıda ki…” diyor.

 

BNI’ı, “İnsanların interaktif olabileceği, kendilerini ifade edebilecekleri, kendilerini besleyebileceği, vizyonlarına vizyon katarak, iş hayatı ile ilgili paha biçilemez bir farkındalık yakaladıkları son derece etkin bir platform.” olarak tanımlayan Aslan; “Birbirimizden öğrenerek, birlikte üreterek, düşünerek, işimize değer katarak var oluyoruz. Birbirimizle savaşmıyoruz. Üyelerimiz arasında kurulan iş birliği ve dayanışma, uzun soluklu ve kayda değer başarıları da beraberinde getiriyor” diyor.

 

Peki, KOBİ’ler işlerini anlatırken hangi noktalara dikkat etmeli? İşte BNI Türkiye Direktörü Ayşe Aslan’dan işletme sahiplerine birkaç ufak tavsiye…

 

  • Yaklaşık 30 dakikalık bir sunum yapıyorsanız, sunumlarınızın yüzde 45’ini ses, yüzde 40’ını beden dili ve yüzde 15’ini içerik oluşturmalıdır. Bir dakika ya da daha kısa konuşma fırsatı yakaladığınızda ise bu oranlar yüzde 55 beden dili, yüzde 38 ses ve yüzde 7 içerik olarak değişmelidir.
  • Ne söylediğinizden ziyade, nasıl söylediğiniz önemlidir. Her iş sahibinin kendini daha doğru bir ses, beden dili ve içerik çalışması ile ifade edebilmesi gerekmektedir.
  • Sunum esnasında önemsenen noktalara, birkaç kez vurgu yapılmalıdır.
  • Göz kontağı kurmak, tebessüm etmek, hitap ettiğiniz kitleye asla arkanızı dönmemek çok önemlidir.
  • Giyim kodlarına dikkat etmek gerekir.
  • Rakipler hakkında olumsuz konuşmamak, herhangi bir din, mezhep ve inanış üzerinden olumsuz örnekler vermemek gerekir.
  • Şirket ile ilgili akılda kalıcı başarı hikâyelerini paylaşmak çok değerlidir.
  • Dil kurallarını bilmek, enerjili ve tutkulu olmak, coşkunuzu karşıya dengeli bir şekilde geçirmek ve söyledikleriniz hakkında net bilgiler aktarmak.
Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2017, 17:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0