Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana’da önceki gece etkili olan sağanak yağmur ve şiddetli dolu, narenciye bahçeleri ile ekili alanlarda büyük tahribata yol açtı. Karpuz, kavun, domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanları adeta yerle bir eden dolu, narenciye ağaçlarında da henüz yeni yeni oluşmaya başlayan meyvelere zarar verdi.
Bölgede önceki gece aniden bastıran sağanak ve ardından gelen dolu yağışı, binlerce dönüm ekili ve dikili arazinin bulunduğu Yüreğir’in bazı bölgelerinde afete dönüştü. Danişment, Bekmezköy, Sezak, Akdam, Eğriağaç, Zağarlı, Kızıltahta, Yalnızca ve Elifoğlu Kiliseköy mahalleleri başta olmak üzere, bölgede milyonlarca liralık hasar meydana geldi. Kısa sürmesine rağmen etkili olan dolu yağışı, tarlalarda hasat edilmeyi bekleyen karpuz ve kavunları tahrip etti. Domates, mısır, buğday ve pamuk ekili alanları dümdüz eden dolu, narenciye bahçelerinde ciddi hasarlara yol açtı.
“DURUM ÇOK VAHİM”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, şiddetli dolu yağışının, yaklaşık 20 bin dönüm alanda etkili olduğunu söyledi. “Manzara korkunç” diyen Doğan, “Tarla ve bahçelerdeki hasarın tarifi mümkün değil. Ekili alanlar tamamen yerle bir olmuş durumda. Durum çok vahim” değerlendirmesinde bulundu.
En yoğun hasarın karpuz ekili alanlarda görüldüğünü ifade eden Mehmet Akın Doğan, doluyla birlikte karpuzun hem bitkisi hem de meyvesinin zarar gördüğünü kaydetti. Doğan, afetin, hem olgunlaşma aşamasındaki karpuzu hem de olgunlaştıktan sonra kademeli olarak yapılacak hasadı vurduğunu belirtti. Narenciyenin de çok ciddi hasar gördüğünü aktaran Doğan, “Narenciye tamamen kayıp diyebiliriz. Hasarlı meyvenin hiçbir değeri yok, marketlerde raflarda kendine yer bulamaz” diye konuştu.
“BAKANLIĞIMIZDAN DESTEK BEKLİYORUZ”
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, ürünü hasar gören çiftçiler arasında tarım sigortası yaptırmayanların da bulunduğunu belirtti. Doğan, “Bu üreticilerimizin bankalara borçları var. Bu borçların şu durumda ödenmesi mümkün değil. Biz devletimizden, bakanlığımızdan çiftçilerimize destek olunmasını istiyoruz. Borçlar ertelenecektir belki ama bu yetmiyor. Bu çiftçilerimize en azından masraflarının karşılanması şeklinde bir destek verilmesini bekliyoruz. Ayrıca, afetten zarar gören bütün çiftçilerimiz, ileriki günlerde Ziraat Bankası kredileri ile ilgili veya başka kredilerle ilgili ertelemeler olması durumunda bundan mahrum kalmamak adına, mutlaka il ve ilçe tarım müdürlüklerinden ekspertiz yaptırmalı” dedi.
Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2016, 11:49
Çukurova’da Tarım Arazilerini Dolu Vurdu
Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Adana’da önceki gece etkili olan sağanak yağmur ve şiddetli dolu, narenciye bahçeleri ile ekili alanlarda büyük tahribata yol açtı. Karpuz, kavun, domates, mısır, buğday ve pamuk ekili...
YORUM EKLE
1
Aliağa’da 1 Kilo Esrar Ele Geçirildi
2
Siirt’te Trafik Kazası: 2’si Ağır, 5 Yaralı
3
Canlı Bomba Şüphelisi Şehrin Göbeğinde Yakalandı
4
Avustralya 6.1 büyüklüğündeki depremle sarsıldı
5
21 Mayıs 2016 yurtta hava durumu
6
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, MHP dosyasını...
7
KPSS'ye girecek adaylara uyarılar
8
ABD'ye haciz tehdidi!
9
6 yaşındaki kız öğrenciden, operasyondaki Mehmetçiğe...
10
Eşiyle tartışırken...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:14
GÜNEŞ
07:41
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:31
AKŞAM
17:55
YATSI
19:17
SAYFALARTüm Sayfalar