Alabalık Üretimine Avrupa Birliği Ayarı

Avrupa Birliği’nin alabalıkta 30 bin tona yaklaşan ihracat rakamıyla Avrupa lideri olan Türkiye su ürünleri sektörüne yüzde 9 oranında vergi uygulama kararı, sektörün tepkisini çekti.İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi...

Alabalık Üretimine Avrupa Birliği Ayarı
banner98
Avrupa Birliği’nin alabalıkta 30 bin tona yaklaşan ihracat rakamıyla Avrupa lideri olan Türkiye su ürünleri sektörüne yüzde 9 oranında vergi uygulama kararı, sektörün tepkisini çekti.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet Adem Tekinay, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teşvik uygulamasıyla desteklenen su ürünleri sektörünün, Avrupa Birliği ülkelerinde haksız rekabet oluşturduğu gerekçe gösterilerek diğer ülkelere uygulanmayan bir vergi oranıyla karşılaşmasına tepki gösterdi. Tekinay, bu kararın resmen Türk balığına karşı uygulanan ırkçı bir tavır olduğunu belirterek şöyle konuştu: ”Danimarka’nın altı ay önce Türkiye hakkında yaptığı şikayet üzerine Avrupa Komisyonu’nda yürütülen antidamping ve telafi edici vergi soruşturmalarından ithalata yüzde 9 ek vergi uygulamasıyla karşı karşıya kalındığını görüyoruz. Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından Kasım ayında uygulanmaya başlatılan karara karşı hem üretici hem ihracatçı hem de akademisyenlerden tepki geldi. Türkiye’de 120 bin ton alabalık üretiminin 27 bin tonunun ihraç edildiğini söylersek, ihracat rakamlarımıza büyük darbe vurulacaktır.”
“AB’YE BALIK GÖNDERMEYİN TABLOSU ÇİZİLİYOR”
Tekinay, Türk balığının son yıllarda Avrupa pazarında lider bir marka olması nedeniyle bu gelişime ‘dur’ denilmek istendiğini kaydetti. Bu vergiye gerekçe olarak Türk balıkçısının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan aldığı teşviklerin gösterildiğini ifade eden Tekinay, şöyle konuştu: ”Teşvik oranları yüzde 2-3’ü bulmamaktadır. ‘Vergiyi koyuyoruz ki aldığınız bu teşviki fazlasıyla vergi olarak alıyoruz’ deniliyor. Türk balıkçısı bu şartlarda ihraç etmesin, AB’ye balık göndermesin tablosu çiziliyor. Bu ciddi anlamda bir haksızlık.”
“HÜKÜMETİN EKSTRA ÖNLEM ALMASI GEREKEBİLİR”
Türk balıkçılığına darbe vuran bu kararın Danimarka, Norveç, Hollanda, Almanya, Polonya ve Romanya’ya yarayacağını dile getiren Prof.Dr. Tekinay, “Su ürünlerinde yıldız bir ülkeyiz. AB sofralarında bizim balıklarımız tüketiliyor. AB’nin bu kararları tekrar gözden geçirmesi için Hükümetin ciddi girişimlerde bulunması lazım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı en azından ihracat yapan firmalara verdiği teşviki gözden geçirebilir; direk değil endirekt teşvik verebilir” açıklamasında bulundu.
“TÜRK BALIĞINA KARŞI IRKÇI BİR TAVIR SERGİLENİYOR”
Gerekli önlemlerin alınmaması halinde 2015 yılında sektörde kriz olabileceğine dikkat çeken İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Tekinay, sözlerini şöyle tamamladı: “Böyle olursa ihracat yapamayan firmalar malını iç pazarda eritmeye çalışacak. O zaman balık fiyatları düşecek, küçük üretici yok olacak. Avrupa bu kararı çipura levreğe de uygularsa önümüzdeki sene toz duman bir sene olacak. Bu karar resmen Türk balığına karşı uygulanan ırkçı bir tavırdır. Avrupa ‘siz çok büyüdünüz durun bakalım’ mesajı veriyor. Akademisyenler olarak bu süreçte balıkçımızın yanındayız. Bu sorunun çözümü için üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.”
Güncelleme Tarihi: 23 Kasım 2014, 15:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0