Terör örgütünün çocuk kaçırdığını anlatan Messo, şunları kaydetti:
"Süryani, Arap ve Kürt çocukları, sokakta veya evlerden kaçırılarak zorla YPG'ye alınıyorlar. Bu kaçırmalar yeni değil, geçen yıl da oldu. YPG, demokrasi, insan hakları ve özgür iradeden bahsediyor ama bunu başkasına uygulamaya gelince yapmıyor ve çocukları ailelerinin ellerinden zorla alarak silah altında tutuyor. YPG ve PYD, orada yaşayan Süryanileri kullanarak 'Ortadoğu'da gerçek demokrasinin geleceğinden ve insan haklarının korunacağından' bahsediyor. Bir grup Süryani de maalesef buna inanıyor ama bu iyi ki çok küçük bir grup çünkü biz YPG'nin oradaki halka bu anlattıklarını uygulamada göremiyoruz."
"YPG işgal etmek için fırsat buldu"
Bölgedeki Süryanilerin korktuklarını ve geleceğe yönelik kaygılarının olduğunu belirten Messo, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye'nin kuzeyinde son yıllarda çok şeyler yaşanıyor ama orada yaşayan insanlar bunu dışarıya anlatmaya korkuyorlar. YPG'nin Süryanilere ve bölgedeki insanlara uyguladığı baskı insanların oradan kaçmaları için sebep oluyor. Süryaniler artık kendileri için orada bir gelecek görmüyor. Sayısını bilmiyorum ama şimdiye kadar çok sayıda Süryani o bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Ayrıca orada yaşanan çoğu şey Batı medyasına yansımıyor. Biz buna çok üzgünüz. Bizim dışarıya anlatmak istediklerimiz Batı medyasının yansıtmak istediklerine uymuyor. Aslında bölgeyle ilgili anlatacak çok şeyler var."
Messo, geçen yıllarda YPG'nin Süryaniler üzerindeki baskısının arttığına dikkati çekerek, "YPG oradaki bölgeleri işgal etmek için fırsat buldu. Başkalarının zararına da olsa kendi pozisyonlarını güçlendirmek istiyorlar." dedi.
"Önemli olan Suriye'nin toprak bütünlüğü"
Son yıllarda bölgede konuşlanmak için yaptıklarına bakıldığında YPG'nin sadece kendi çıkarları için çalıştığının görülebildiğine işaret eden Messo, şunları söyledi:
"Çıkarları da Suriye halkının toplu çıkarlarına uymuyor. YPG, kendi çıkarları yönünde uygulamalarını sürdürdükçe bölgede yaşayan diğer halklara ve azınlıklara yönelik büyük tehlike ve risk oluşturuyor. Türkiye, YPG'nin kendilerine yaptığı eylemlere karşı reaksiyon olarak cevap veriyor çünkü Türkiye Suriye'de barış olmasını istiyor. Türkiye, Irak, İran ya da kendi topraklarındaki insanları harekete geçirebilecek bir 'Kürdistan' tampon bölgesi oluşmasını istemiyor. Bizim için önemli olan Suriye'nin toprak bütünlüğüdür ama YPG ve PYD, bölgede kendi federal devletini kurmak istiyor."
Messo, Suriye'nin kuzeyinde barış ve güvenli bölge olabilmesi için politikanın değişmesi ve insanların birbirine saygılı olması gerektiğini dile getirerek, bölgede çıkarı olanların, sivillerin hayatından ziyade siyasi oyunlara değer verdiğini kaydetti.
Güncelleme Tarihi: 05 Şubat 2018, 11:48