Aselsan Kazak Ordusu’nun gören gözü olacak

Kazakistan’ın başkenti Astana’da temaslarda bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kazak mevkidaşı Adilbek Jaksıbekov ile Aselsan’ın yurtdışındaki en büyük yatırımı olan fabrikanın açılışını yaptı.

Aselsan Kazak Ordusu’nun gören gözü olacak
banner98
Kazakistan’ın başkenti Astana’da temaslarda bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kazak mevkidaşı Adilbek Jaksıbekov ile Aselsan’ın yurtdışındaki en büyük yatırımı olan fabrikanın açılışını yaptı. Dün başkent Astana’ya gelen Yılmaz, Kazakistan Engineering ile Aselsan’ın ortaklaşa kurduğu Kazakistan-Aselsan Engineering (KAE) fabrikasının açılış törenine katıldı. Kazakistan Savunma Bakanı Adılbek Jaksibekov ile fabrikanın kurdelesini kesen Bakan Yılmaz, fabrikayı gezdi ve yetkililerden bilgi aldı.

ASELSAN KAZAK ORDUSU’NUN GÖREN GÖZÜ OLACAK
Türkiye ve Kazakistan’ın askeri ve savunma sanayi alanında en önemli ve ilk yatırımı olan fabrikanın açılışı büyük ilgi gördü. KAE’nın başkent Astana yakınlarında kurduğu fabrikada, Kazakistan Silahlı Kuvvetleri ile sivil kuruluşlarının ve bölge ülkelerin Gece Görüş Silah Nişangâhı/Gözlük ve Dürbünü, Gündüz Görüş Nişangâhı ve Termal Kamera/Silah Nişangâhı sistem ihtiyaçlarını karşılamak üzere 3 ayrı ürün grubuna ait cihazları üretecek. Hali hazırda fabrikanın inşaatı ve (Faz-1/Faz-2) üretim hatlarının kurulumu için 36 milyon dolar tutarında yatırım yapıldı. Astana'daki fabrikada, zırhlı araçların atış kontrol sistemleri, helikopter aviyonik sistemlerin modernizasyonu ile haberleşme cihaz ve sistemlerinin üretimi yapılacak. Fabrikada üretilecek termal görüntüleme ve gece görüş cihazları sayesinde Kazak Ordusu’nun gece görüş kabiliyeti artırılacak.

FATİH ÜNİVERSİTESİ MEZUNU MÜHENDİS
Türkiye’de İstanbul’da Fatih Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi’ni bitiren Mereke Bisenbayev, üniversiteyi bitirdikten sonra ülkesinde açılan böyle bir fabrikada çalışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Fabrikanın açılışına katılan ABD’nin Astana askeri ataşesi Chris Floyd ise fabrikada gördüğü teknolojinin oldukça ileri olduğunu kaydetti. Fabrikada bir sonraki aşamada Kazakistan’da Fransa işbirliği ile üretilen Eurocopter’in gece görüş sistemlerini üretilecek.

İlk etapta termal kameralar, gece ve gündüz dürbünlerinden oluşan 9 farklı ürünün üretileceği fabrikada 50 yerel mühendis çalışıyor. Toplam 75 dönüm arazi üstünde inşa edilen fabrikanın 8 bin 500 kapalı alanı bulunuyor.
2011 yılında kurulan KAE şirketinin sermayesinin yüzde 50'si Kazakhstan Engineering şirketine, yüzde 49'u Aselsan'a, yüzde 1'i de Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığına ait.

Güncelleme Tarihi: 10 Aralık 2013, 10:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0