TÜRKİYE’DE KÂĞIT ÜRETİMİNİN ÇEVRESEL YÜKÜ ORTAYA ÇIKTI: 1.007 TON CO2

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının açıkladığı verilere göre, Türkiye’de 2023 yılında üretilen 1,69 milyon ton kâğıt için 355.893 (ton eşdeğer petrol) TEP enerji tüketildi ve 1.007 ton CO2 karbon emisyonu doğaya salındı. TÜRKKEP’e göre, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) kullanımı kâğıt tüketiminin önüne geçerek ciddi oranda karbon emisyonunu engelleyebilir ve çevreyi korumada önemli bir rol oynayabilir.

TÜRKİYE’DE KÂĞIT ÜRETİMİNİN ÇEVRESEL YÜKÜ ORTAYA ÇIKTI: 1.007 TON CO2
banner98

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 yılına ait verileri, Türkiye’de kâğıt üretiminin çevresel etkilerini gözler önüne seriyor. Bakanlığın paylaştığı verilere göre, Türkiye’de geçtiğimiz yıl 1,69 milyon ton kâğıt üretimi gerçekleştirilirken, bu üretim için toplam 355.893 TEP enerji tüketildi ve doğaya 1.007 ton CO2 emisyonu salındı. Türkiye’nin kâğıt ve kâğıt ürünleri ihracatı 3,6 milyar dolar olarak gerçekleşirken, ithalatı ise 4,3 milyar dolara ulaştı. Sektörde kullanılan enerjinin yüzde 90’ı kâğıt üretimine harcanırken, ambalaj kâğıtları ve kartonlar en çok üretilen ürünler arasında yüzde 56,1 ile ilk sırayı aldı. Ayrıca baskı-yazı kâğıtlarının üretimi ise yüzde 15,1 olarak gerçekleşti.

KÂĞIT ÜRETİMİ İÇİN CİDDİ ENERJİ HARCANIYOR

Doğaya salınan karbon emisyonu iklim değişikliği ve doğal afetler gibi insan hayatına olumsuz etki eden çevresel sorunlara yol açabiliyor. Ülkemizde kullanımı her geçen gün artan dijital dönüşüm araçları, geleneksel yöntemlerin aksine iletişimi elektronik ortama taşıyor ve bu sayede her yıl kâğıt üretimi için harcanan enerji ve karbon salınımının önüne geçiyor. Bu dijital araçların en önemlileri arasında yer alan Kayıtlı Elektronik Posta (KEP); kâğıt tüketimini önemli ölçüde azaltarak bu yüksek enerji tüketimi ve karbon emisyonunu düşürüyor.

OLCAY YILDIZ: “KEP KULLANIMIYLA ÇEVREYİ KORUMAK MÜMKÜN”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının açıklamış olduğu veriler ve KEP kullanımı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan TÜRKKEP Genel Müdürü Olcay Yıldız, “Bakanlığın açıkladığı son veriler, ülkemizde çok fazla ambalaj ve kâğıt ürettiğimizi ve tükettiğimizi ifade ediyor. Bir yılda üretilen kâğıt için harcanan enerji ve doğaya salınan karbon miktarı, daha az kâğıt kullanmamız gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Biz, KEP kullanımının kararlı bir şekilde çevreyi koruma yolunda atılmış büyük bir adım olduğunu düşünüyoruz. TÜRKKEP’in KEP hizmetiyle, kâğıt tüketimine olan ihtiyacı ortadan kaldırıyoruz. Kâğıt yerine dijital ortamda gerçekleştirilen işlemler, sadece enerji ve karbon emisyonlarını azaltmakla kalmıyor; aynı zamanda ticari işletmelere, özel şirketlere, kamu kurumlarına ve bireylere maliyet avantajı da sunuyor” dedi.

YILDIZ: “KEP İK® İLE 12 TON KARBON EMİSYONU ENGELLENEBİLİR”

TÜRKKEP’in KEP İK® (İnsan Kaynakları) çözümünün kullanımı ve avantajlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Yıldız, “Özellikle KEP İK® gibi çözümlerle, işletmelerin iş süreçleri dijitalleşerek kâğıt kullanımı minimuma iniyor. Örneğin, 1.000 çalışanı olan bir şirket, KEP İK® sistemine geçtiğinde, bordro basım, zarf, kargo, arşiv ve iş gücü gibi maliyetlerden yüzde 80 oranında tasarruf ediyor. İşletmeler KEP İK® sisteminde sadece maliyetlerini değil aynı zamanda karbon ayak izini de önemli ölçüde azaltabiliyor. Bu sistemle 3 yılda yaklaşık 12 ton karbon emisyonu engellenerek, 480 yetişkin ağacın bir yılda üreteceği oksijen korunmuş oluyor. KEP İK®, bu tür dijital çözümlerle çevreye duyarlılığı artırarak, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlıyor. Bu adımlar, çevremizi korumak ve sürdürülebilir bir gelecek için atmamız gereken önemli adımlar arasında yer alıyor. E-dönüşüm sektörünün lideri TÜRKKEP olarak herkesi, resmi iletişim süreçlerini dijitalleştirerek, bu dönüşüme katkıda bulunmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0