EĞİTİMDE 177. YIL

Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, ''Veteriner Hekim yetiştiren veteriner okullarının/fakültelerinin, bilimsel eğitime başlamasının 177. yıl dönümü nedeni ile yaptığı açıklamada, ''hayvanların evcilleştirilip insanlarla birlikte yaşamaya başlaması ile insanlığın en eski mesleklerinden biri olarak ortaya çıkan veteriner hekimlik, Prof. Dr. Nihal Erk'in ifadesi ile "modem veteriner ilminin babası" Claude Bourgelat' ın 1763'te Lyon'da dünyanın ilk veteriner okulunu açması ile bilimsel eğitimine başlamıştır.

EĞİTİMDE 177. YIL
banner98

 Böylece veteriner hekimlik, usta-çırak ilişkisi ile ampirik tedavi yöntemlerinden çıkmış, hak ettiği bilimsel eğitime kavuşmuştur. 1842 yılından itibaren koruyucu hekimlik, sağlıklı hayvansal gıda, vektörel mücadele, hayvan ıslahı alanlarında hem hayvan sağlığı ve refahını gözeten, hem de hayvanlara uyguladığı koruyucu hekimlik uygulamaları ile aslında halk sağlığının koruyucusu olan veteriner hekimlik bugün hem mesleğin hem de toplumun hak ettiği yerde değildir. Zira veteriner hekimliğin pozitif bilim olduğunu unutmak, koruyucu hekimlik uygulamalarının bilimsel yöntemlerle yapmamak, hayvansal gıdalarda bağımsız veteriner hekim kontrollerini sağlayamamak, hayvan ıslahı konusunda bilimsel yöntemlerden uzaklaşmak hem hayvan sağlığını, ham halk sağlığını, hem ülke ekonomisini riske atmak demektir'' dedi.

FAKÜLTE SAYISI HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR

     Konuşmasına sayıları kontrolsüz şekilde artan veteriner fakültelerinin hayvan ve halk sağlığını tehdit edebilecek sayıya ulaştığını söyleyerek devam eden Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Hüseyin Bolten, ''veteriner hekimlik eğitimi 5 yıllık bir süreçte, teorik ve pratik eğitimin birlikte alındığı, veteriner hekim adaylarının laboratuvar, uygulama hastanesi, uygulama çiftliğinde eğitim aldığı, önce stajyer ve daha sonra intem hekim olarak eğitimini tamamladığı ve yüksek lisans diploması ile veteriner hekim olduğu, hem pahalı hem de zor bir eğitim sürecidir. Tüm bunlar olmadan, mezun veteriner hekimin hekimlik sanatını hak ettiği şekilde öğrenemeyeceği, bunun uzun vadede hayvan ve halk sağlığına olumsuz etkilerinin olacağı bir sır değil, son derece açık bir gerçektir. Bugün açılan veteriner fakülteleri tüm bu gerçeklerden uzak, ne bilim ne de bilim insanı barındırmayan, içi boş binalardır. Devletin veteriner hekim istihdam etmediği, hayvancılığın giderek azaldığı bir süreçte arka arkaya veteriner fakülteleri açılmış ve sayısı 32'ye ulaşmıştır. Sürekli olarak veteriner hekim mezun eden fakültelerden mezun olan, halk sağlığının güvencesi veteriner hekimler iş bulamamakta, bulanlar da tüm özlük haklarından, yıpranma payından bile hakkını alamayacak şekilde yaşamlarını sürdürmeye mecbur edilmektedir. 177.yılımızda, tüm yöneticileri toplumsal açıdan önemi 1700'ler de anlaşılmış bu mesleğin eğitimi ve geleceği ile ilgili olarak, hem hayvan sağlığını hem halk sağlığını gözeterek düşünmeye davet ediyoruz'' dedi.

Ek
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0