DOĞADER Başkanı Demir: Denizcilik Bakanlığı kurularak deniz yaşantısı kontrol altına alınmalı

DOĞADER Başkanı Demir: Denizcilik Bakanlığı kurularak deniz yaşantısı kontrol altına alınmalı
banner98

İlkbahar mevsiminde gelen deniz için av yasağı, 1 Eylül 2024 itibarıyla sona ermiş durumda. Eylül ayının gelmesiyle birlikte denizlerde avcılık yasağı kalktı. Konu hakkında Bursada Bugün'e değerlendirmelerde bulunan DOĞADER Başkanı Murat Demir, Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması ve denizlerin kontrol altına alınması gerektiğini belirtti.

"CANLI TÜRLERİN AZALMASI, SONA GELDİĞİMİZ ANLAMINA GELİYOR"

DOĞADER Başkanı Murat Demir, canlı türlerinin azalmasının deniz kirliliğini gösterdiğini belirtti. Demir, "Denizde de orda karada da olsa çeşitlilik açısından bakıldığı zaman türlerin azalması demek sona geldiğimiz anlamına geliyor" açıklamalarıyla durumun ciddiyetinin farkında olunması gerektiğini vurguladı.

"DENİZCİLİK BAKANLIĞI KURULARAK DENİZ YAŞANTISI KONTROL ALTINA ALINMALI"

Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması gerektiğini belirten DOĞADER Başkanı Murat Demir, "Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde, hatta Marmara Denizi'ni de sayarsak dört denizimizin olduğu coğrafyada Denizcilik Bakanlığı olmalı. Bütün deniz yaşantısının kontrol altında olup planlanması gerekiyor" dedi. Ayrıca Demir, denizlerin de ormanlar ve meralar gibi tehlikede olduğunu vurguladı.

"SON 20 YILDA MARMARA DENİZİ'NDE YAŞAYAN CANLI TÜRÜ 180'E DÜŞMÜŞ"

Denizlerde bulunan canlı türlerinin azalmasının en büyük sebebinin deniz kirliliği olduğunu sıkça vurgulayan Demir, "En son yapılan araştırmalarda Marmara Denizi'nde oksijen seviyesi 30 metreye düşmüş. 30 metre altında oksijen yok. Marmara Bölgesi, Türkiye nüfusunun yarısını kapsıyor. Marmara Bölgesi foseptik ve sanayi kirliliğini taşıyor. Deniz artık bunu kaldıramıyor. Bu kirlilikler de denizdeki türlere yansıyor. Son 20 yılda Marmara Denizi'nde yaşayan canlı türü 436 türden 180'e düştüğü uzmanlar tarafından söyleniyor. Burada tek bir etken var, kirlilik. Artık Marmara'da denizin suyu ısınıyor. Olması gerekenin çok üstünde deniz sıcaklığı var. Sebebi de küresel ısınma ve kirlilik. Bizim iklim krizi ve küresel ısınmaya karşı karbon ayak izimizi küçültmemiz lazım. Deniz kirliliğini önleyecek, denizi deşarj eden bütün kirliliği arıtmaya zorunlu tutmalıyız" ifadelerini kullandı.

Necmi İnce

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0