Türkiye son günlerde Afrika'dan gelen sıcak hava ile boğuşuyor. Su, yaz mevsiminde diğer mevsimlere göre daha fazla tüketiliyor. Bununla birlikte barajlardaki su oranı da hızla azalıyor. Yetkililer, vatandaşlara su kullanımı konusunda tasarruf çağrıları yapıyor.
DÜNYA'DA SU KULLANIM ORANI NASIL?
Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı'nın (TEMA) 2020 verilerine göre su, yüzde 12 içme ve temizlik, yüzde 19 sanayi ve yüzde 69 tarım için kullanılıyor.
BAŞKAN BOZBEY: "2060 YILINA KADAR SUSUZLUKLA İLGİLİ BİR SORUNUMUZUN OLMAYACAK"
Bursa'da barajlardaki su kullanıma bağlı olarak oldukça azalmış durumda. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, 21 Ağustos'ta gerçekleştirilen Demirtaş Paket İçme Suyu Arıtma Tesisi açılışındaki konuşmasında" Kentimizin su ihtiyacının yüzde 85'ini Doğancı ve Nilüfer Barajlarından vatandaşlarımıza sunuyoruz. Yüzde 15'ini de Uludağ Pınar kaynaklarından karşıladığımızı da bilmenizi istiyorum. İhtiyaç duyulan zamanlarda ise elbette ki kuyu suları da devreye girmektedir. Özellikle olası kuraklık dönemlerinde kullanılmak üzere yıllık 55 milyon metreküp kapasiteli olmak üzere toplamda 155 adet kuyumuz hazırda bulunmaktadır. Çınarcık içme suyu projemizde şu anda büyük hızla devam ediyor. 2026 yılının ortalarına doğru da tamamlanması hedefleniyoruz. 2060 yılına kadar susuzlukla ilgili bir sorunumuzun da olmayacağını burada beyan etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.
NİLÜFER BARAJINDAKİ SU YÜZDE 40 SEVİYELERİNE İNDİ
Bursa'da yoğun su kullanımı barajlardaki su seviyesini de etkiledi. Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) 10 günlük baraj kullanım verilerini paylaştı. 28 Ağustos tarihinde doluluk Nilüfer Barajı'ndaki oranı yüzde 47 iken 5 Eylül tarihinde bu oran yüzde 38'e düştü. Hızla azalan su ile birlikte barajlardaki su seviyesi de alarm vermeye başladı.