YEŞİLAY, UBER DAVASININ TAKİPÇİSİ OLDU

YEŞİLAY, UBER DAVASININ TAKİPÇİSİ OLDU

YEŞİLAY, UBER DAVASININ TAKİPÇİSİ OLDU
banner98
 Sigara yasağını ihlal ettiği için uyaran şoförü darp eden yolcuya hapis cezası geldi. Yeşilay, halk sağlığı savunuculuğu adına bu davanın takipçisi oldu.


UBER takside sigara içen müşterisini uyardığı için darp edilen şoför hakkındaki dava sonuçlandı. Sigara ihlali dolayısıyla Yeşilay’ın yakın takipçisi olduğu davada taksiciyi darp eden yolcu hapis cezası aldı.

Geçen yıl Ekim ayında İstanbul Taksim'de, UBER taksi uygulamasında çalışan bir şoför, araçta sigara içen yolcusunu uyarınca, yolcu tarafından darp edilmişti. Araçtaki güvenlik kamerası görüntülerinin medyada yer alması nedeniyle kamuoyunun gündemine düşen olay mahkemeye taşınmıştı.

Bir asra yakın zamandır bağımlılıklarla mücadelede koruyucu, önleyici çalışmalar yürüten Yeşilay, sigara yasaklarının uygulanmasına toplumsal desteğin artması ve vatandaşın haklarına sahip çıkması için savunuculuk çalışmaları yürütmekte ve bu gibi durumlarda vatandaşın yanında yer alarak gereken desteği sağlamaktadır. Bu alanda farkındalık sağlayacak eğitim programları ve projeler hayata geçiren Yeşilay, başkasının sigara dumanına maruz kalmanın bir insan hakkı ihlali olduğundan yola çıkarak dumansız hava sahası çalışmalarına destek veriyor. Halk sağlığı savunuculuğu yürüten Yeşilay, takside sigara içilme olayında mahkemeye bilgi verdi, sürecin ve alınan kararın takipçisi oldu. 

Ülkemizde taksiler dahil olmak üzere karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve benzeri toplu taşıma araçlarında sigara ve diğer tüm tütün ürünlerinin içilmesi 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun’la yasaklanmış bulunuyor. Bu araçlarda sigara içilemeyeceğine dair uyarı levhasının asılması da yasayla zorunlu hale getirildi.

Tütünle Mücadele Eylem Planı'na göre, çocukların faydalandığı tüm açık alanlar, yürüyüş yolları, spor yapılan aletli egzersiz alanlarında da sigara içilmesi yasaklandı. Aynı zamanda havaalanı, otobüs terminali, tren garı, alışveriş merkezi, sinema, tiyatro, sağlık kurum ve kuruluşu gibi insanların yoğun olduğu yerlerin giriş kapılarına 5 metre mesafede sigara tüketilmesine izin verilmiyor. Genişletilen yasal düzenlemeyle, üzeri açılıp kapanabilen dizayna sahip mekânların içerisinde de sigara içilmesi yasaklandı. Kamu kurum ve kuruluşlarının açık alanlarının sadece yüzde 30'unda sigara içilmesine izin veriliyor. Aynı kurumlarda sigara içme alanlarının giriş kapısının 10 metre uzağında olması gerekiyor.

Kapalı alanlarda sigara yasağının toplum tarafından benimsenmesi nedeniyle bu alanda oldukça başarılı sonuçlar alındı. Yeşilay da mevcut ve yeni yasal düzenlemelerin de toplum tarafından benimsenmesi için halk sağlığı çalışmalarını sürdürüyor; vatandaşın yanında yer alarak olayların da takipçisi olmaya devam ediyor.

Güncelleme Tarihi: 16 Mart 2017, 14:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0