Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Türkiye İstişare Toplantısı’na; Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’nun yanı sıra, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, AK Parti Bursa Milletvekilleri Osman Mesten ve Muhammed Müfit Aydın, AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa Kent Konseyi Başkanı Hasan Çepni ve Türkiye’nin bir çok ilinden tekstil sektörü temsilcileri katıldı.
Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu: “Türkiye, küresel pazarlarda ön sıralara çıkmıştır”
Tekstil sektörünün sanayileşme ile birlikte ülke kalkınmasına önemli katkılar sağladığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, “Ülkemiz açısından bakıldığında nitelikli üretim artık kaçınılmaz hale geldi. Türkiye bu noktada önemli çalışmalar yürütüyor. Rekabetin sürekli olduğu bir ortamda ülkemiz, küresel pazarlarda ön sıralara çıkmıştır” dedi.
Tekstil sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olduğunu da belirten Çavuşoğlu, “Türkiye, küresel tekstil pazarında söz sahibi konumdadır. Türkiye, bir yandan ihracatı artıracak, diğer yandan da ithalatı azaltacak bir sistemle ilerliyor” diye konuştu. Hakan Çavuşoğlu, Tekstil için üniversite-sanayi işbirliği, inovasyon, tasarım, Ar-Ge ve markalaşma konularının büyük önem arz ettiğini söyledi.
Gürses: “Bursa, tekstilde marka şehirdir”
Ev sahibi olarak toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren MÜSİAD Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gürses de, “Tekstil sektörü hiçbir zaman önemini yitirmeyecek ancak kendini sürekli olarak yenilemesi gereken bir sektördür. Bursa tekstil sektöründe önemli bir marka şehirdir. İçerisinde bulunduğumuz salon yani eski Merinos Fabrikası, zamanında tekstil sektörüne ciddi hizmetler sunmuştur. Bursa’nın tekstil ile anılmasında payı büyüktür” dedi.
Tekstil sektörünün nitelikli üretim noktasında eksiklikleri olduğunu da dile getiren Gürses, “Nitelikli üretim noktasındaki sorunlarımızın devletimizin destekleriyle aşılacağı kanısındayım. Bu noktada Ekonomi Bakanlığımız ve BTSO işbirliğinde yalnızca tekstil sektöründe 10 farklı kümelenme projesi devam ediyor. Ben kümelenme çalışmaları sayesinde pazarlama noktasındaki sıkıntıların büyük ölçüde aşılacağını, nitelikli üretimin hız kazanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Bursa’nın Osmanlı İmparatorluğu döneminde en önemli ticaret merkezi konumunda olduğunu dile getiren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “Bursa hamdolsun Cumhuriyet döneminde de en önemli ticaret merkezi olma özelliğini sürdürüyor” şeklinde konuştu.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde bu tarz etkinliklerin gerçekleşmesinden memnuniyet duyduğunu da ifade eden Başkan Alinur Aktaş, Bursa’nın geçtiğimiz yıl tekstil sektöründe gerçekleştirdiği 1 milyar dolarlık ihracatın önemli olduğunu dile getirdi.
Tekstilin Türkiye’nin en önemli sektörlerinden biri olduğuna değinen BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, Bursa’nın 2017 yılında 1 milyar dolarlık tekstil ihracatı gerçekleştirdiğini söyledi. Bursa’nın en fazla ihracat yaptığı ülkelerin; Almanya, Romanya ve Birleşik Krallık olduğunu belirten Burkay, Bursa’nın tekstil sektöründe trendleri belirleyen bir konumda olduğunu kaydederek, “Bursa, tekstil sektöründeki pazarlama ağını her geçen gün genişletiyor” dedi.
Toplantının tekstil ve deri sektörüne ciddi kazanımlar sağlayacağını kaydeden MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ali Reis Topçu da, tekstil sektörünün Türkiye ekonomisi için önemine değindi.
Şahin: “Tekstil de bir an önce sanayi 4.0’a adapte olmalı”
MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Şahin ise, “Günümüzde tekstilde ve bir çok sektörde Sanayi 4.0 konusunu konuşuyoruz. Diğer sektörlerin bu konuya adaptasyonu bize göre daha hızlı gibi gözüküyor. Bana göre tekstil de bir an önce Sanayi 4.0’a adapte olmalı” ifadelerini kullandı.
Türkiye’de dünya trendlerini etkileyen tasarımcılar olduğunu da dile getiren Şahin, “Bu tasarımcılarımızın dünyaya açılmasını sağlamalıyız. Türkiye’nin kalkınmasına ciddi katkılar sağlayacak markalar çıkarmamız ve yaygınlaştırmamız gerekiyor” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından geçilen ve MÜSİAD Tekstil ve Deri Sektör Kurulu Başkanı Mehmet Şahin’in moderatörlüğünü yaptığı oturumda; Forelli Ayakkabı Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Alkan, Moda Tasarımcıları Derneği Başkan Yardımcısı Niyazi Erdoğan ve Tekstil Mühendisi Prof. Dr. Çetin Erdoğan, tekstil sektörünün durumu ve geleceği hakkında görüş ve önerilerini dile getirdi.
Öte yandan programın sonunda MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Gürses Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu’na el örmesi seccade hediye etti.
Güncelleme Tarihi: 17 Şubat 2018, 14:29