Sağlıklı Şehir Projesi kapsamında 1995 yılından bu yana başarılı çalışmalar yürüten ve Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin kurulmasına öncülük eden Bursa Büyükşehir Belediyesi, DSÖ’ye 6’ncı dönem üyeliği için ilk başvuru yapan ve üyeliği gerçekleşen kentlerden biri oldu. Yalnızca Avrupa Bölgesinde 30 ulusal ağ ve bu ağlara üye olan bin 400 kentin yer aldığı küresel bir hareket olan ve her beş yılda bir yenilenen kriterlere göre üyeliğin yenilendiği ve şehirlerden farklı ana konular üzerinde çalışmaları beklenen DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı, 2014-2018 yıllarını kapsayan VI. Faz sürecine başladı.
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanlığı’nı yürüten Bursa Büyükşehir Belediyesi, sağlıklı yaşanabilir bir Bursa için 6’ncı Faz’da da çalışmalarına hız kesmeden devam edecek. Sağlık 2020 prensipleri ışığında devam edecek olan 6’ncı Faz’da üye kentler, ‘sağlığın iyileştirilmesi ve sağlık alanındaki eşitsizliklerin azaltılması’ ve ‘liderliğin ve sağlıkta katılımcı yönetişimin iyileştirilmesi’ başlıkları altında ‘Yaşam Seyri ve İnsanların Güçlendirilmesi’, ‘Avrupa Bölgesinde Ana Halk Sağlığı Sorunlarıyla Mücadele’, ‘İnsan Odaklı Sağlık Sistemlerinin ve Halk Sağlığı Kapasitesinin Desteklenmesi’ ve ‘Dayanıklı Toplumlar ve Destekleyici Ortamların Oluşturulması’ konularına odaklanacak.
Projenin 1. Fazı 1987-1992 yılları arasını kapsamaktadır. Bu faza Avrupa’dan 35 şehir üye olmuştur. Bu dönemde şehirde sağlık için çalışma yöntemleri tespit etmek bunları tanıtmak ve uygulamak amacıyla girişimler olmuştur.
Projenin 2. Fazı 1993-1997 yılları arasında gerçekleşmiştir. 39 üye şehir bu fazda kent sağlığını geliştirmek için çaba göstermiştir. Şehirler bu fazda halk sağlığı politikası ve kapsamlı şehir sağlığı planlamasını ön plana çıkaran bir modelle harekete geçmişlerdir.
Projenin 3. Fazı 1998-2002 yılları arasında sürmüştür. Bu fazın ana temaları hakkaniyet, sürdürülebilir kalkınma, sosyal gelişme, entegre sağlık gelişimi planları ve sistematik izleme ve geliştirme olarak belirlenmiştir. 50 şehir bu fazda yer almıştır. Türkiye’den Avrupa Ağına ilk üye 5 Temmuz 2000 tarihinde Bursa Büyükşehir Belediyesi olmuştur.
Projenin 4. Fazı 2003-2008 yıllarını kapsar. Sağlıklı Şehirler hareketi bu fazda hızla yayılmıştır. Aralarında Türkiye’den 12 şehrin de bulunduğu Avrupa’dan 90 şehir bu fazda üye olmuşlardır. Bursa, Aydın, Gölcük, Kadıköy, Yalova, İstanbul, Çankaya, Bartın, Avanos, Kırıkkale, Tepebaşı, Trabzon bu fazın Türkiye’den üyeleridir. Bu fazın ana temaları sağlık etki değerlendirmesi, sağlıklı şehir planlaması ve sağlıklı yaşlanma, yardımcı tema da aktif yaşam ve fiziksel aktivitedir.
Projenin 5. Fazı 2009-2013 yıllarını kapsamaktadır. Fazın genel teması “Tüm Politikalarda Sağlık ve Sağlık Alanında Eşitlik” tir. Destekleyici Çevreler, Sağlıklı Yaşam, Sağlıklı Kentsel Tasarım, Planlama ve Çevre ana konularına odaklanılmıştır.
Güncelleme Tarihi: 09 Temmuz 2014, 14:27
Sağlıklı Şehirler ağı'nda 6. dönem
Sağlıklı Şehirler Ağı’nın Türkiye’den ilk üyesi olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 6’ncı dönem için yaptığı üyelik başvurusu kabul edildi.
YORUM EKLE
1
Petek Dinçöz bekarlığa veda etti
2
Sıcak havalar üç gün devam edecek
3
Tsunami Bursa'yı da vurabilir
4
Binlerce banka şubesi için kötü haber!
5
Ehliyetlere son kullanma tarihi geliyor
6
Gülümseyen kentler mudanya ve nilüfer
7
Bakire olmadığını öğrenince sevgilisini öldürdü
8
Şizofren genç intihar girişiminde bulundu
9
Yaşlı ve engellilere bakımevinde işkence görüntüleri
10
Sınava giremeyen kız suç duyurusunda bulundu
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:14
GÜNEŞ
07:41
ÖĞLE
12:53
İKİNDİ
15:31
AKŞAM
17:55
YATSI
19:17
SAYFALARTüm Sayfalar