Marmara Denizi'nde Midye Çiftliği Tehlikesi

Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Bandırma, Kapıdağ, Erdek, Gemlik gibi ilçelerde son yıllarda artan midye çiftlikleri yargıya taşınıyor.

Marmara Denizi'nde Midye Çiftliği Tehlikesi
banner98
 Son yıllarda artan midye çiftlikleri çevrecileri hareketlendirdi. Türkiye’nin deniz sahili bölgelerinde kaçak midye yetiştiriciliğine yönelik denetimler sürerken midye çiftlikleri kurulması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri’ne taleplerin ardı arkası kesilmiyor. Sadece Erdek Körfezi’ne şimdiye kadar 9 midye çiftliği talebi bölge halkını harekete geçirdi. 
Midyelerin denizlerdeki suyu süzerken civa, kurşun, kalay, bakır, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metalleri de bünyelerinde biriktirdiklerine dikkat çeken GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, “Marmara Denizi’ne kıyısı bulunan Bandırma, Kapıdağ, Erdek, Gemlik gibi bölgelerde aşırı şekilde midye çiftliği kurma düşüncesi denizlerimizin ne kadar kirlendiğinin açık bir göstergesidir. GÜMÇED olarak bu çiftliklere izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.
Konuyla ilgili bölgede inceleme yaptıktan sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkililerinden bilgi alan Önürmen, şu açıklamalarda bulundu:
"Yeryüzünde yaşam su ile başlamıştır ve öyle görünüyor ki yaşam yine su yüzünden sona erecektir. Sularımız ve denizlerimiz hızla kirlenmekte ve önlemekte zorlandığımız büyük felaket taşıyan çevre kirliliği ile karşı karşıya kalmaktayız. Deniz kirliliğinin en önemli sebebi deniz suyunda oksijen miktarının azalmasıdır. Midye üretimi denizlerdeki oksijen miktarının azalmasında baş faktördür. Midye zehirli bir besin özelliğine sahiptir. Kirlilik arttıkça midye denizlerde çoğalmaktadır. Midyeler suyu süzerken suda bulunan civa, kurşun, kalay, bakır, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metalleri de bünyelerine alır ve biriktirir. Buna bağlı olarak organ hastalıkları başta olmak üzere, karaciğer kanseri, böbrek yetmezliği, beyin hasarları ve kan kanseri türlerine davetiye çıkarırlar."
Erdek, Kapıdağ ve Bandırma üçgeninde onlarca midye çiftliğinin kurulması yönünde girişimler yapıldığını ifade eden GÜMÇED Genel Başkanı Önürmen, "Bu sadece insan sağlığına değil, bölgedeki balıkçılığa hatta turizme ciddi etkisi bulunuyor. Çünkü midye çiftliği kurulacak koylar halka ve denizciliğe tamamen kapanıyor. Öte yandan midye çiftliği kurulurken mutlaka ÇED kapsamında değerlendirilmesi gerekiyor. Bu noktada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı göreve çağırıyoruz. Kirlilik üzerinden hazırlanan bu tür projelere kesinlikle karşı çıkılmalıdır. Bakanlığın kirliliğin önlenmesi konusunda daha hassas davranmalarını bekliyoruz. İnsan sağlığına bu denli olumsuz etkisi bulunan çiftliklere yönelik kapatma başta olmak üzere ciddi yaptırımlar getirilmelidir" diye konuştu.
Bölge halkından gelen şikayetler üzerine bir heyet oluşturarak bölgede incelemelerde bulunduklarını belirten Önürmen, "Koylarımızı bekleyen tehlikeyi yakından şahit olduk. Midyelerin insan sağlığına olumsuz etkilerinin yanı sıra bölge halkına olumsuz etkilerine, turizm başta olmak üzere bölgenin geçim kaynaklarından birisi olan balıkçılığa kadar pek çok etkilerini içeren bir rapor hazırladık. Bu rapor doğrultusunda elde ettiğimiz tespitlerle birlikte yargıya başvuracağız" şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2016, 16:50
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0