Kurşunlu Deresi Susuzluktan Kurtuluyor!

Bursa'nın İnegöl ilçesinde, bu yıl yağışların az olması sebebiyle kuruyan Kurşunlu Göleti'ne BUSKİ tarafından Çayköy mevkiinden 5 bin 600 metre kapalı sistem hat çekilerek su getirilecek.

Kurşunlu Deresi Susuzluktan Kurtuluyor!
banner98
Kurşunlu deresinin Çayköy mevkiinde incelemeler yapan BUSKİ yetkilileri, en kısa zamanda Kurşunlu Göleti’ni tekrar canlandıracaklarını söyledi. BUSKİ yetkililerine Kurşunlu Tarımsal Sulama Kooperatifi Başkanı Burhanettin Ayaz ve çiftçiler eşlik etti. Kurşunlu’daki çiftçilerin yüzde 99’unun çilek üretimi ile geçimini sağladığını belirten Burhanettin Ayaz, “Bugün mahallemizde yaklaşık 6 bin dönüm çilek var. Bu 6 bin dönümünden 4 bin dönümü Kurşunlu Göleti’nden sulanıyor. Fakat bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı gölette 1 metreküp suyumuz yok. Kar, yağmur yok. Gölet kurumak üzere. Yetkililere rica ettik, sağ olsunlar Bursa’dan gelip incelemede bulundular. Bizim çiftçimizin haziran ve temmuz aylarında 15 milyon lira ödemesi var. Eğer bu su akmazsa çiftçi mahvolur. Bu suyun acilen Kurşunlu Göleti’ne akması gerekiyor” dedi.
Kurşunlu deresindeki suyun bir kısmının Çayköy mevkiinden alınarak Kurşunlu Göleti’ne getirileceğini belirten Ayaz, “Buradan suyu alıp göletimize aktaracağız. Yaklaşık 5 bin 600 metre boru döşenerek, derenin suyunu kapalı sistemle gölete taşıyacağız. Getireceğimiz suyun debisi saniyede 100 litre civarında. Şu an dereden saniyede 150 litre civarında su akıyor. Biz bunun 50-100 litresini gölete aktaracağız. Kurşunlu’nun tamamı, yaklaşık 5 bin nüfus bu sudan faydalanacak. Kurşunlu’muzun, doğacak çocuğumuzun sigortası bu su. Bu suyu taşırsak Kurşunlu’da sulamayla ilgili engelimiz kalmayacak” diye konuştu.
Kurşunlu deresinden gölete taşınacak su ile Kurşunlu’nun içme suyu meselesinin de çözüleceğine işaret eden Başkan Burhanettin Ayaz, “Bizim barajımızın ana hattı içme suyu depomuzun 15 metre yanından geçiyor. Biz bu suyu sürekli akıtıp depoya çıkış alıp içme suyu barajına vererek, küçük bir arıtma tesisi ile içme suyu sorununu da çözmenin hesabını yapıyoruz” şeklinde konuştu.
Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2014, 11:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0