- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI RECEP ALTEPE, ULAŞIMDAN ALTYAPIYA, KALİTELİ ÜRETİMİN SAĞLANMASINDAN PAZARLAMA VE TESİSLEŞMEYE KADAR HER ALANDA ÜRETİCİYE VERDİKLERİ DESTEKLERİN DEVAM EDECEĞİNİ SÖYLEDİ.
- ESKİDEN BİR SULAMA GÖLETİ İÇİN DEFALARA İL GENEL MECLİSİNE GELME VE HEYETLERLE ANKARA’YA GİTME DÖNEMİNİN KAPANDIĞINI HATIRLATAN BAŞKAN ALTEPE, SADECE 2 YILDA 42 GÖLET, 21 SULAMA TESİSİ, 18 SULAMA VE İLAÇLAMA HAVUZU YAPILDIĞINI, GELEN HER TALEBİ PROGRAMA ALIP, ÇALIŞMALARI HEMEN BAŞLATTIKLARININ ALTINI ÇİZDİ.
BURSA - Köyden kente göçe bağlı olarak Bursa’da kırsal nüfus yüzde 10’lar seviyesine kadar gerilerken, Büyükşehir Belediyesi kırsalda da kalkınmanın sağlanabilmesi amacıyla adeta kentten köye yatırım göçü başlattı. Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla Bursa Büyükşehir Belediyesi, Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, BUSKİ, BESAŞ ve Tarım A.Ş. aracılığıyla bugüne kadar kırsala yaklaşık 125 milyon TL’lik yatırım yaptı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ulaşımdan altyapıya, kaliteli üretimin sağlanmasından pazarlama ve tesisleşmeye kadar her alanda üreticiye verdikleri desteklerin devam edeceğini söyledi. Eskiden bir sulama göleti için defalara il genel meclisine gelme ve heyetlerle Ankara’ya gitme döneminin kapandığını hatırlatan Başkan Altepe, sadece 2 yılda 42 gölet, 21 sulama tesisi, 18 sulama ve ilaçlama havuzu yapıldığını, gelen her talebi programa alıp, çalışmaları hemen başlattıklarının altını çizdi.
Bursa’yı daha sağlıklı ve yaşanılır bir kent haline getirmek amacıyla ulaşımdan tarihi mirasa, altyapıdan spora kadar her alanda önemli projeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bütünşehir yasasının ardından rotayı kırsal kalkınmaya çevirdi. Bu hedef doğrultusunda Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Tarım A.Ş’yi ilk kuran belediye olan Büyükşehir Belediyesi, 17 ilçenin kırsal bölgelerini kapsamayan tarımsal kalkınma projeleriyle tarımsal üretim ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerin de yüzleri gülmeye başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, özellikle Bütünşehir uygulamasının ardından kırsal alanda yaptıkları yatırımları, Atatürk Kongre Kültür Merkezi Muradiye Salonu’nda düzenlendiği basın toplantısında kamuoyu ile paylaştı. Osmangazi, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Yenişehir, Kestel, Harmancık, Gemlik, Keles, Büyükorhan ve İznik Belediye Başkanları, Ziraat Odaları ve Sulama Birliklerinin temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Başkan Altepe, kırsal kalkınmada da Türkiye’ye örnek gösterilecek yatırımları hayata geçirdiklerini söyledi. Cumhuriyet Döneminde yüzde 25’ler seviyesinde olan kent nüfusunun, tarımın ihmal edilmesi nedeniyle yüzde 90’ları bile aştığını hatırlatan Başkan Altepe, göçü durdurmak ve tersine göçü başlatabilmenin tek yolunun da kırsal kalkınma ile sağlanabileceği vurguladı.
Tarladan dünya pazarlarına
Bursalı çiftçiler tarafından üretilen dünya çapında marka ürünlerin dünya pazarlarında yer bulmasını hedefleyen Tarım A.Ş. özellikle Avrupa’da düzenlenen tarım fuarlarında yaptığı temasların meyvesini toplamaya başladı. Bu temaslar sayesinde Yenişehir’den biber, kavun ve balkabağı, Osmangazi’den siyah incir, Gürsu ve Kestel’den ayva ve armut alıp, Hollanda ve Almanya’ya ihraç etti. Tarım A.Ş. tarafından 69 ton ayva, 45 ton armut, 22 ton siyah incir, 9 ton biber, 2 ton kavun ve 1,5 ton bal kabağı dünya pazarlarında tüketici ile buluşturulmuş oldu. Bu ihracatla yaklaşık 120 bin Euro’luk döviz girdisi sağlanırken, dünya pazarlarındaki temaslarını yoğunlaştıran Tarım A.Ş. 2017 için de hedef büyüttü. Bu doğrultusunda Bursa’dan dünya pazarlarına 500 ton ayva, 500 ton incir ve 200 ton biber ihracatı gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Piyasaya bir denge unsuru olarak giren Tarım A.Ş. sayesinde iç piyasada fiyatı 1 liranın bile altına düşen ürünler 3-4 liraya alıcı bulurken, çiftçinin ürünü hem iç hem de dış piyasada daha çok kazandırmış oldu.
Çiftçinin ürünü değer kazanıyor
Bütünşehir yasası öncesinde mücavir alan sınırları dışında kalan bölgelere sosyo-kültürel yatırımlar yapan Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmaya yönelik ilk somut adımı dağ ilçelerinden Keles’te atmıştı. İşsizlik nedeniyle il genelinde en fazla göçün yaşandığı Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık ve Keles’te yeni istihdam alanları oluşturmak, tarım ve hayvancılığı geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla kurulan Keles Süt Ürünleri Tesisi 2013 yılında üretime başladı. BESAŞ Süt Ürünleri Tesisi, 4 yılda 15 bin 584 ton süt alımı gerçekleştirerek bölge çiftçisine yaklaşık 15 milyon TL’nin üzerinde ödeme yaptı. Günlük 30 ton süt işleme kapasitesi bulunan tesislerde el değmeden en gelişmiş makine donanımı ile üretilen ürünler, kentin farklı noktalarındaki 120 BESAŞ büfesinde tüketiciyle buluşuyor.
Süt üreticisinin desteklenmesi yatırımları bulunla sınırlı kalmazken, Mustafakemalpaşa, Osmangazi, Yenişehir ve Orhaneli ilçelerine 12 adet süt soğutma tankları yerleştirildi, Karacabey ve İnegöl’deki 4 mahalleye de Süt Toplama Merkezi kuruldu. Yenişehir Süt Üreticileri Birliği’ne ait olan peynir üretim tesisi de BESAŞ tarafından 12 yıllığına kiralandıktan sonra buraya 1 milyon 444 bin TL’ik yatırım yapıldı. Tesislerin üretime geçme aşamasına kadar toplam yatırımın 2.5 milyon TL’yi bulması beklenirken, bölge çiftçisinin ürünleri bu tesislerde değer kazanacak.
Tesisleşme hız kesmiyor
Tüm ilçelerin tarım potansiyeline uygun olarak her bölge için yeni tesisler projelendirilen Büyükşehir Belediyesi, kırmızı biber üretimiyle ön plana çıkan Mustafakemalpaşa ilçesinin Ovaazatlı mahallesine de biber kurutma tesisi kazandırdı. Yapımına İl Özel İdaresi tarafından başlanan ancak bir türlü çalıştırılamayan tesis, büyükşehir yasasının ardından Özel İdare’nin kapatılmasıyla ortada kaldı. Yarım kalan tesislerin bir an önce çalıştırılması amacıyla çalışmaları başlatan Büyükşehir Belediyesi, yaklaşık 1,5 milyon TL’lik ilave yatırımla tesisleri hizmete açtı.
Bunun yanında ürün toplama merkezleri ve ürün kurutma alanlarıyla ürün kayıplarının en aza indirilmesi amaçlanırken, İnegöl ve Büyükorhan’a yaptırılan kapalı Pazar yerleri ile ürünlerin tüketici ile daha sağlıklı ortamda buluşturulması sağlandı.
Çitçinin yükü Büyükşehir’le azaldı
Ağır geçen kış şartları nedeniyle ağılları çöken ve küçükbaş hayvanları telef olan çiftçilerin de yardımına koşan Büyükşehir Belediyesi, 200 adet koyun ve 50 ton yem yardımında bulundu. Bunun yanı sıra yırtılan sera naylonları ve çöken çatıların onarımı için de çiftçilere malzeme desteği yapıldı. Arı yetiştiricilerine de 900 adet boş kovan dağıtımı yapılırken, besicilere 500 adet buzağı kulübesi dağıtıldı. İnegöl, Harmancık, Büyükorhan, Kestel ve Orhaneli’nin kırsal yerleşim alanlarında kullanılmak üzere 26 adet salça makinesi dağıtılırken, malçlı çilek fidesi dikiminde kullanılan 5 adet malç serme makinesi de Büyükorhan, Harmancık, Keles, Orhaneli ve Osmangazi ilçesindeki üreticilere dağıtıldı.
Kaliteli üretimin ancak kaliteli tohumluk ve fide ile sağlanacağını göz önünde bulunduran Büyükşehir Belediyesi, her bölgenin farklı iklim ve toprak yapısını göz önünde bulundurarak çiftçilere, yaban mersini, ahududu, şeker otu, lavanta, hünnap, çörek otu tohumu, kızılcık, çilek, kestane, ceviz fidanı dağıtımı yaptı.
Toprak suyla buluşuyor
Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığı ile Tarım şirketini kurduktan sonra her bölgenin ihtiyacına yönelik projeleri devreye alan Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimin en temel ihtiyacı olan su sorunu da BUSKİ yatırımları ile çözüme kavuşturuyor. BUSKİ tarafından sadece 2 yılda 42 gölet, 21 sulama tesisi, 18 sulama ve ilaçlama havuzu yapılırken, yeni yatırımlarla 28 bin dekar alanda sulu tarıma geçilmiş oldu. Orhaneli Topuk, İznik Tacir ve Hacıosman, İnegöl Kurşunlu, Yenişehir Alaylı, Kestel Osmaniye başta olmak üzere tamamlanan ve inşaatları devam eden sulama göletleri ve sulama tesisleri, aynı topraktan yılda birkaç ürün elde edilmesi sağlanacak ve bölge çiftçisinin de gelirleri artacak.
Yeni projeler yolda
Yapımı tamamlanan projelerin yanı sıra her bölgenin tarımsal yapısına uygun olarak projelendirilen yeni tesislerin de müjdesini veren Başkan Altepe, Badırga’ya yapılacak Et ve Ürünleri Tesisi, Orhangazi Gemiç Zeytin İşleme Tesisi, Kestel Su Fabrikası, Gürsu Hali İhracat Merkezi, Harmancık Ahşap Oyuncak Üretim Merkezi gibi yeni tesislerle kırsalda ekonominin daha da canlanacağını vurguladı. Bunun yanında kaz yetiştiriciliği, seracılık, düve ithalatı, koyun yetiştiriciliği, toplu hayvancılık projesi solucan gübresi üretimi, mantar üretimi, serbest sistem yumurta tavukçuluğu, üzüm bağı gibi projelerle çiftçilerin alternatif alanlara yönlendirilmesi hedefleniyor.
Büyük turizm potansiyeli
Tarımsal üretimin desteklenmesinin yanında tarımsal kalkınmanın en önemli aktörlerinden birinin de turizm olacağını hatırlatan Başkan Altepe, termal kaynaklar, şelaleler, göller, mağaralar ve yaylaların en iyi şekilde turizme kazandırılmasını amaçladıklarını belirtti. Uluabat Eko Turizm Projesi, Kendir Yaylası, Gököz Yaylası ve Kocayayla, Nilüfer, Keles, İnegöl, Osmangazi ve Büyükorhan’daki mağaralar, Aras, Suuçtu ve Saitabat Şelaleleri, Keles, Orhaneli, Büyükorhan, Harmancık, Orhangazi, İnegöl ve Mustafakemalpaşa’daki termal kaynakların önemli bir zenginlik olduğunu dile getiren Başkan Altepe, tüm bu bölgelerin yeni tesislerle turizme kazandırılacağını kaydetti. Bursa’nın hemen yanındaki 15 milyon nüfuslu İstanbul ve Körfez ülkelerin yakın takibinde olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Özellik turizm açısında Bursa’ya büyük bir ilgi var. Bu zenginliklerimizi en iyi şekilde değerlendireceğiz” dedi.
Yaşam kalitesi yükseliyor
. Eskiden bir sulama göleti için defalara il genel meclisine gelme ve heyetlerle Ankara’ya gitme döneminin kapandığını hatırlatan Başkan Altepe, sadece 2 yılda 42 gölet, 21 sulama tesisi, 18 sulama ve ilaçlama havuzu yapıldığını, gelen her talebi programa alıp, çalışmaları hemen başlattıklarının altını çizdi. Hiçbir konuyu ayırt etmeksizin her talebi değerlendirmeye aldıklarını dile getiren Başkan Altepe, son 2 yılda kırsal kalkınma amacıyla Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 10 milyon, BUSKİ tarafından 102 milyon, BESAŞ tarafından 12 milyon ve Tarım A.Ş. tarafından da 1 milyon 200 bin TL’lik yatırım yapıldığını belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ülke genelinde olduğu gibi Bursa’da kırsal nüfusun gün geçtikçe azaldığını, kent merkezinde ise nüfusun sürekli arttığını belirterek, bunun temelinde tüm vatandaşların yüksek yaşam kalitesi arayışı olduğunu söyledi. Göçü önlemenin tek yolunun ilçe ve köylerde halkın talebi olan yaşam kalitesini artırmak olduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Büyükşehir yasası gündemde yokken de biz bu yöndeki çalışmalarımızı başlatmıştık. Talepler doğrultusunda altyapıdan sosyal hizmetlere kadar farklı alanlarda hizmetleri ilçelerimizle buluşturmuştuk. Bizim bugüne kadar gönüllü olarak yaptığımız bu çalışmalar, artık Büyükşehir Belediyesi’nin yasal olarak görevi. Bu yasaya en hazırlıklı illerin başında geliyoruz. Ekiplerimiz sahada çalışmalarını sürdürüyor. Tamamlanan projelerimizi bir bir devreye alıyoruz. Bölge ihtiyaçları doğrultusunda da yeni projeler hazırlamaya devam ediyoruz” dedi.