Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Başkanlık Salonu’nda düzenlenen ‘Kadın Kanserleri’ konulu panele Kolposkopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kunter Yüce, Kolposkopi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Özgül, BKK Sağlık Çalışma Grubu Temsilcisi Opt. Dr. Can Başaran ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Ozan konuşmacı olarak katıldı.
“Erkan safhada kurtulmak mümkün”
Kolposkopi Derneği Başkanı Prof. Dr. Kunter Yüce, meme, rahim, yumurtalık ve rahim ağzı kanserlerinin kadınlarda en sık görülen kanserler olduğunu söyledi. Kanserlerden henüz ortaya çıkmadan veya erken safhada kurtulmak mümkün olduğunun altını çizen Yüce, “Ülkemizde ücretsiz yapılan HPV testi ile rahim ağzı kanseri gelişmeden önlenebilmekte ve mamografi ile meme kanseri çok erken safhada yakalanıp tedavi edilebilmektedir. Özellikle son yıllarda bütün dünyada giderek artan rahim ağzı kanseri çok erken dönemde teşhis edilebilmesi nedeniyle önlenebilmektedir. Son yıllarda erken tanı için ortaya çıkan HPV tespit testleri ile bu daha da kolaylaşmıştır. Dünyada ilk defa HPV testleri ile rahim ağzı kanser taraması ülkemizde başlatılmış ve uygulamaya sokulmuştur” dedi.
“2020 yılında tedavi masrafları 10 milyar doları bulacak”
Kolposkopi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nejat Özgül ise, kanserin hasarlı hücrelerin aşırı ve kontrolsüz çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi. Kanserin aşırı çoğalma ile kalmadığını, başka organ ve dokulara yayılma özelliği olduğunun altını çizen Özgül, kalp hastalıklarından sonra en sık 2. ölüm nedeni olduğunu vurguladı. Özgül, “2006 yılında Türkiye kanser tedavisi için 2,5 milyar dolar harcadı. Aynı hızla artar ve önlem almaz ise 2020 yılında bu sayı 4 misli artarak 10 milyar doları bulacak” dedi.
“Önemli olan bağışıklık sistemimizin güçlü ve sağlıklı olmasıdır”
Meme kanserindeki son gelişmeler hakkında bilgi veren Opt. Dr. Can Başaran ise, insana yardımı ilk olarak kendisinin yapabileceğini, kendi kendine kontrollerin yapılması sonucunda hemen doktora başvurulması gerektiğini ifade etti. Herkesin kanserle yaşadığını ve kanserin her organda çıktığını anlatan Başaran, “Önemli olan bağışıklık sistemimizin güçlü ve sağlıklı olmasıdır. Bağışıklık sistemimiz her gün, her saniye kanser hücresiyle savaşıyor. Sebepleri arasında çevresel etkenler, stres, beslenme düzensizlikleri var. Bunlar değiştirilebilir faktörlerdir. Değiştiremediğimiz ise genetiğimizdir” diye konuştu.
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Ozan ise, rahim ve yumurtalık kanserleri hakkında bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Programın sonunda Bursa Kent Konseyi Başkan Yardımcısı M. Necati Şahin tarafından konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2014, 15:21
Kent Konseyi’nde Gündem Kadın Kanserleri
Bursa Kent Konseyi (BKK) Sağlık Çalışma Grubu tarafından Uludağ Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen ‘Kadın Kanserleri’ konulu panelde uzman doktorlar, teşhis, tedavi ve korunma yöntemlerini anlattı.
YORUM EKLE
1
Dünyaya gözlerini savaşın ortasında açtı
2
Davutoğlu: 'Kılıçdaroğlu’nun yerinde olmayı...
3
İstanbul Airshow büyüledi
4
Aynı iş yerinde ikinci cinayet
5
Okul Kantinleri Denetleniyor
6
10 Kişi tarafından tartaklandı
7
Konya Gezisinden 3.500 Kişi Faydalandı
8
Bursa'da Bakımsız Asansörler Mühürleniyor
9
Bakanın Mühürlettiği İnşaatta İşçiler Eski...
10
TGD’den darp olayına tepki
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:48
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:11
İKİNDİ
15:33
AKŞAM
17:54
YATSI
19:19
SAYFALARTüm Sayfalar