Tarihi yapı, Bursa’nın darphaneleri ve Bursa’da basılan paralarla alakalı bilgi ve materyallerin sergilendiği para müzesi, bahçesindeki iki katlı betonarme kısım ise bölgenin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tasarlandı.
Bursa’yı yaşayan tarih şehri haline getirmek maksadıyla Bitinya’dan arkeolojik devre, Osmanlı’dan cumhuriyet dönemi eserlerine kadar her alanda hummalı bir çalışma sergileyen Büyükşehir Belediyesi, Osmanlı’da ilk paranın basıldığı tarihi darphane binasını da ayağa kaldırdı. Orhan Gazi döneminde 1300’lü yıllarda ilk paranın basıldığı, bir dönem mesken olarak kullanılan ve zaman içinde ilgisizlikten harabe haline dönen tarihi yapı, restorasyonun ardından ilk günkü ihtişamı ile şehrin ziynetleri arasındaki yerini aldı.
Maksem Mahallesi’ndeki tarihi yapı, gerçek kimliğine uygun olarak, Bursa’nın darphaneleri ve Bursa’da basılan paralarla alakalı bilgi ve materyallerin sergilendiği para müzesi olarak, hemen karşısına yapılan iki katlı betonarme bina ise sosyal ve kültürel faaliyetlerin yapılabileceği bir mekan olarak bölgeye kazandırıldı. Tarihi yapı, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Döner, Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle ziyarete açıldı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Osmanlı’nın ilk çarşıları kurduğu, ilk parayı bastığı, han, hamam, şifahane, tekke gibi mimari eserlerin ilklerinin yer aldığı Bursa’da bir değeri daha gün yüzüne çıkarmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Paranın her devirde toplumları yönlendiren, şekillendiren bir vazgeçilmez olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Tarihte ilk para Lidyalılar tarafından Anadolu’da basılarak kullanılmaya başlandı. Bu da Anadolu’nun medeniyetler arasındaki öncü kimliğini göstermektedir. Tarih boyunca Türk devletlerine ait sikkeleri bugün müzelerimizde görebiliyoruz. Osmanlı tarihi boyunca yaklaşık 40 merkezde para basıldığını biliyoruz. Edirne, İstanbul, Amasya, Konya, İzmir, Selanik, Üsküp, Bosna, Şam, Bağdat bu merkezlerden bazılarıdır. Bursa’yı bu merkezlerden ayıran en önemli özellik ilk Osmanlı sikkelerinin basılmasıdır. Orhan Gazi tarafından Bursa’nın fethinden hemen sonra basılan sikkelerin tedavüle girmesiyle Selçuklu paraları yavaş yavaş kullanımdan çekilmiştir. Tarihimiz açısından bu kadar önem taşıyan bir değeri yeniden halkımızın hizmetine açtığımız için mutluyuz” dedi.
Törene katılan Osmangazi Belediyesi Başkan Yardımcısı Halil Döner ile Maksem Mahallesi Muhtarı Mehmet Güleç, bölgeye böyle bir eser kazandırdıklarını için Başkan Altepe’ye teşekkür etti.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesini kesen Başkan Altepe ve protokol üyeleri, para müzesi ve karşısına yaptırılan idari binayı gezdi.
Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2015, 17:56
İlk Darphane Para Müzesi Oluyor
Bursa Büyükşehir Belediyesi, 1300’lü yıllarda Orhan Gazi tarafından ilk paranın bastırıldığı harabe halindeki darphane binasını restore edip, ilk günkü ihtişamı ile para müzesi olarak ziyarete açtı.
YORUM EKLE
1
Tümsiad'dan Karaloğlu'na Ziyaret
2
“Bursa Türkiye'nin Merkezi“
3
CHP 11 ilde aday adayı bulamadı’ya cevap
4
Bakan Elvan açıkladı: 'Yeni mobil operatör geliyor'
5
Berlin'de Uluşehir Bursa Rüzgarı
6
Batumlu Ressamların Eserleri Bursa'da
7
ABD’li ekonomistten Çin'le ilgili şok tahmin
8
Kaza değil cinayetmiş!
9
“Vefanın Adresi Yıldırım'dır“
10
Yaz saati uygulaması ne zaman başlayacak?
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:19
GÜNEŞ
07:47
ÖĞLE
12:54
İKİNDİ
15:28
AKŞAM
17:51
YATSI
19:14
SAYFALARTüm Sayfalar