Dünya standartlarında modern bir bahçe olarak 206 bin 600 metrekarelik alan üzerine kurulan ve hayvan barınaklarının yanı sıra 11 adet gölet, 2 bin adet ağaç, 50 bin çalı ve 150 bin yer örtüsü bitkisi ile hayvanlar için doğal yaşama alanı, ziyaretçiler için de nefes alabilecekleri bir ortam olan Hayvanat Bahçesi’ne ilgi her geçen gün artıyor. Büyükşehir Belediyesi’nin titiz çalışmalarıyla Avrupa Hayvanat Bahçeleri ve Akvaryumlar Birliği’ne (EAZA) tam üye olan Bursa Hayvanat Bahçesi, yenilenen fiziki mekanları ve hayvan barınaklarının yanında 2014 yılında Bursalıların yakından hiç görmediği hayvan türlerine de ev sahipliği yapmaya başladı. Toplam 108 tür ve 1006 adet hayvana EAZA standartlarında bakım, besleme ve koruyucu hekimlik hizmeti verilirken, Nil Timsahı, Sarı Altın Sülün, Amur Kaplanı, Saman Boyunlu İbis, Tenrek, Kapibara, Gök Doğan, Ala Geyik, Yılan Kartalı ve Suna Ördeği de 2014 yılında hayvan popülasyonuna katılan yeni türler oldu.
Hayvanat Bahçesi’nde yapılan fiziki düzenlemeler ve yeni gelen hayvan türleriyle ziyaretçi sayısı da her geçen yıl daha da artıyor. 2011 yılında 355 bin 900 olan ziyaretçi sayısı 2012 yılında 453 bin 968’e, 2013 yılında ise 513 bin 762’ye çıktı. Geçtiğimiz yıl ise 625 bin 965 kişi ile ziyaretçi rekoru kırıldı. Fok ve Penguen barınağı inşaatının bu yıl içinde tamamlanmasının ardından gelecek bu hayvan türleri ile ziyaretçi sayısının 2015 yılında da daha da artması bekleniyor.
Bursalıları yeni hayvan türleriyle tanıştıran Hayvanat Bahçesi aynı zamanda çocuklara hayvanları tanımak, sevdirmek ve tabiatı koruma şuuru kazandırmak amacıyla adeta bir eğitim kurumu gibi çalışıyor. Geçen yıl farklı okullardan 15 bin öğrenciye eğitim verildi.
HAYVANLARIN KAR KEYFİ
Öte yandan yoğun kar yağışıyla Soğanlı Hayvanat Bahçesi beyazlara büründü. Birçok hayvan karın tadını çıkarırken, üşüyenlerse sıcak mekanlarına çekildi. Karlarla kaplı kayaların arasına adeta beşik gibi yatan yavru ayı ise ilgi odağı oldu.