20. yılını geride bırakan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi’nin 2017 yılı Mali Olağan Genel Kurulu, Vali Yardımcısı Fahrettin Göncü, Bursaspor Kulübü Başkanı Ali Ay, Yeşil Çevre Yönetim Kurulu üyeleri ve bölge sanayicilerinin katılımıyla gerçekleşti.
5 Temmuz 2018 tarihinde yapılan genel kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Genel kurulun son bölümünde, Yeşil Çevre’nin 2018 yılı bütçesi, 82 milyon 522 bin 374 lira, oy birliğiyle kabul edildi.
Aydın Çıkrıkçı’nın divan başkanlığında gerçekleştirilen Genel Kurulun açılışında konuşan Yeşil Çevre Arıtma Tesisi Genel Müdürü Mehmet Aydın, tesisin bugünkü durumu ve gündemdeki projelerle ilgili açıklamalarda bulundu. Aydın, “Yeşil Çevre 2015 yılında yaptığı yatırımlarla günlük 100 bin metreküp arıtma kapasitesine, 150 bin metreküplük de altyapıya sahip olmuştur. Çamurların bertarafıyla ilgili de eş zamanlı olarak yakma tesisini kurmuş ve entegre hale gelmiş bulunmaktadır. Yeşil Çevre bugün geldiği noktada, proje alanı içinde bulunan 3 OSB ile Kestel ve Gürsu ilçelerinin yerleşik alanları olmak üzere endüstriyel ve evsel atıksuların arıtma hizmetini başarıyla yapmaktadır. Devletin öngördüğü Tablo 19 değerlerine uygun arıtma yapmaktadır. Ve bu durum hem günlük analizlerimizde hem de akredite kuruluşlara yaptırdığımız analizlerde raporlanmaktadır” dedi.
ERGENE HAVZASI’NDA YEŞİL ÇEVRE MODELİ KURULDU
Yeşil Çevre’nin kuruluş modeliyle Türkiye’de örnek bir yapıda olduğunu kaydeden Aydın, şöyle devam etti:
“Bu model Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından konutların ve sanayinin iç içe olduğu bölgelerde önerilmektedir. Nitekim akarsularının kirliliği ile sıkça gündeme gelen Ergene Havzası’nda da Yeşil Çevre modeli kurulmuş ve şu an faaliyetlerini sürdürmektedir. Farklı illerden de bizleri arayarak model yapımız hakkında bilgi almak isteyen organize sanayi bölgeleri ve yerel yönetimler bulunmaktadır. Yeşil Çevre, Bursa’nın Doğu bölgesine hayat veren bir kuruluştur. Bu misyonunu kendini geliştirerek devam ettirmektedir. Bu noktada, ileri arıtma ve su geri kazanımı ile arıtma kapasitesinin 150 bin metreküpe çıkarılması projesi, tesisin belli noktalarına güneş panellerinin konularak elektrik üretilmesi ve çamur bertaraf tesisinden çıkan buhardan elektrik üretilmesi projelerinin fizibiliteleri tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde yönetim kurulu tarafından değerlendirilerek ihale aşamasına geçilecektir. Ayrıca, ortaklarımızın öncelikle tehlikesiz atıkları ve ambalaj atıklarının toplanarak ayrıştırılması ve ekonomiye kazandırılması ile ilgili projemizi de 2019 sonuna kadar belli bir noktaya getirmek istiyoruz. Kuracağımız vakıfla birlikte de ambalaj belgelendirme konusunda yetki alarak bu hizmeti ortaklarımıza vermek istiyoruz.”
YEŞİL ÇEVRE TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR YAPI
Yönetim Kurulu adına bir konuşma yapan Arif Demirören de, “Yeşil Çevre bugün 371 ortağı bulunan ve kamunun da içinde yer aldığı örnek bir yapı. Çevreye duyarlı üretim yapmak, sanayinin çevreye duyarlı şekilde gelişmesini sağlamak sadece devletin değil, bu üretimi gerçekleştiren sanayinin, iş dünyasının da en önemli görevlerinden bir tanesi. Ve tüm sanayiciler 20 yıl önce bu inançla yola çıkarak Yeşil Çevre’yi kurdu. Herkes buna inandı ve gelinen noktada Yeşil Çevre sadece Bursa’nın değil, Türkiye’nin rol model kuruluşlarından biri haline geldi” dedi.
Genel kurulda, faaliyet ve denetim kurulu raporlarının okunarak, raporlar hakkında görüşmelerin yapılması sonrası, yönetim kurulunun mali ve idari bakımdan ibrası ayrı ayrı görüşülerek karara bağlandı. Kooperatife ilk defa üye olacakların giriş koşullarının belirlenmesi, endüstriyel ve evsel atıksu bedelleri birim fiyatları ve bütçenin kabulü de genel kurulda görüşülen ve karara bağlanan diğer maddeler oldu.
Güncelleme Tarihi: 07 Temmuz 2018, 12:16