Elektromanyetik kirlilik insanlar kadar çevreyi de etkiliyor...

Elektromanyetik kirlilik insanlar kadar çevreyi de etkiliyor… Odalar ve Baro elekromanyetik kirliliğe dikkat çekti…

Elektromanyetik kirlilik insanlar kadar çevreyi de etkiliyor...
banner98
  Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Bursa Şubesi işbirliğiyle düzenlenen “Elektromanyetik Kirlilik Kaynakları, Halk Sağlığına Etkileri ve Hukuksal Mücadele” konulu panel Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

 

Panele Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez ve EMO Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar’ın yanı sıra diğer odaların temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

 

Panelin açılışında konuşan Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez, “Yaşadığımız alanlarda pek çok etkilere maruz kalıyoruz. Ben neredeyse insanların tüm boş zamanlarını cep telefonlarının başında geçirdiğini, psikolojik bağımlılıktan da konuşmak gerektiğini düşünüyorum. Bu bağımlılık pek çok ülke tarafından hastalık sayılıyor. Sağlığımızı pek çok alanda etkileyen bu çevresel faktörleri bugün değerli konuşmacılarımızla tartışacağız” dedi.

 

Altun, “Farkında olmadığımız tehlikelerle yüz yüze geleceğiz”

 

Bursa Barosu Başkanı Avukat Gürkan Altun da, elektromanyetik kirliliğin oluşturduğu psikolojik etkilere dikkat çekti. Panelin, farkındalık oluşturacağına inandığını belirten Gürkan Altun,  “Bugün burada farkına varamadığımız tehlikelerle yüz yüze geldik. Ben de bu durumun psikolojik etkilerinin de tartışılması gerektiği kanaatindeyim” diye konuştu.

 

EMO Bursa Şubesi Başkanı Remzi Çınar ise, “Elektromanyetik kirlilik, bir taşın üzerine damlayan su gibi, insanın ya da taşın bedeninde ciddi bir delik oluşturan süreçtir” dedi. Çınar, cep telefonları başta olmak üzere temelde elektrikle çalışan tüm cihazların büyük bölümünün bu kirliliğe neden olduğunu kaydetti.

 

İnsanlar kadar çevre ve hayvanlar da etkileniyor

 

Panelde ilk olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker, “Elektromanyetik Kirlilik Kaynakları, Çevre ve Biyolojik Etkileri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Çevrenin ve hayvanların da insanlar kadar bu kirlilikten etkilendiğini söyleyen Prof. Şeker, “İspanya’da kurulan baz istasyonları sonrası kuşların kaçtığını ve kaldırıldıktan sonra tekrar geri geldiği bilimsel olarak kanıtlandı” dedi. Cep telefonlarının, bütün kaynaklar arasında en tehlikelisi olduğunu belirten Prof. Şeker, kullanım süresi her geçen gün artan cep telefonu gibi başka bir kaynağın olmadığına dikkat çekti. Prof. Şeker, elektromanyetik kirlilikle mücadelede odalara önemli görevler düştüğünü dile getirdi.

 

Farkındalık yeni yeni oluşuyor

 

Elektromanyetik kirliliğin insana etkisi konusunda yeni yeni farkındalık oluştuğunu belirten Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Çerezci ise, “Vücudumuz bir şekilde bunu telafi etmeye çalışıyor ama bağışıklık sistemi bozuluyor. Elektromanyetik konusunda araçların bağışıklığı artırıldı ama bizim vücudumuzu korumamızın tek yolu farkındalık ve bilinçli bir yaklaşım içinde olmak” dedi. Farkına varılamayan bu kirliliğin ölçülebildiğini ve değerlerinin görülebildiğini hatırlatan Prof. Çerezci, “Vücudumuz bununla uğraşırken yorgun düşebilir” şeklinde konuştu.

 

Yıllar geçtikçe kararlar değişti

 

Açılmış dava örneklerinden oluşan bir sunum gerçekleştiren Bursa Barosu avukatlarından Cankat Taşkın da, yıllar geçtikçe Yargıtay’dan gelen kararlardaki çelişkiye dikkat çekti. Avukat Taşkın, “Yargıtay, kişilerin sağlık hakkıyla haberleşme hakkının kıyaslanmasında haberleşme hakkının üstün olduğunu söyledi. Siz önce kanser olun gelin sonra bu davayı açın demeye başladı” dedi. Avukat Cankat Taşkın, “Şüpheden sağlık yararlanır ilkesini temel almamız lazım. Şüpheden sanık yararlanır derler ben bu davalarda şüpheden sağlık yararlanır diyorum” diye konuştu.

 

Panelin ardından oda başkanları ve Baro Başkanı tarafından panelistlere plaket verildi.

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2017, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0