Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, 2025 yılında Çin’in üretim açısından ABD’yi de geride bırakacağını aynı şekilde Hindistan’ın ve dolayısıyla bütün Asya’nın büyük bir gelişme kaydedeceğine vurgu yaptı. 2004 yılında dünyada gelişmekte olan ülkelerin üretiminin, gelişmiş ülkelerin üretimine ulaştığını söyleyen Prof. Dr. Tatlıoğlu, “1950’li yıllarda dünya üretiminin yarısını Amerika, geri kalanını dünya yapardı. 1970’lerde dünya üretiminin üçte birini Amerika, üçte birini Avrupa ve Japonya, üçte birini de geri kalanlar yapıyordu. Bugün dünya üretiminin yüzde 20’sini Amerika, yüzde 24’ünü Çin ve Hindistan, yüzde 15’ini Avrupa yapıyor. 2025 yılında ise dünya üretiminde Amerika kadar ağırlığı olan bir Çin olacak. O yıllarda Çin’siz dünyanın hiçbir meselesini çözemeyeceksiniz. Şimdi çözebiliyor musunuz? Çözemiyorsunuz. Dünyaya yeni aktörler geliyor. 1995 yılında dünya üretiminin yüzde 6’sını üreten Çin, şimdi yüzde 18’ini üretiyor. Böyle bir büyük değişim var. Böyle büyük bir değişimiz özeti şudur; dünyada zenginlik doğuya kayıyor. Buna Türkiye de dâhildir. Doğu, medeniyete yabancı değil. Zaten kadim medeniyetin olduğu yerdir. Gitseniz ilk para nerede bulundu diye sorsanız, mutlaka Çin’e dokunursunuz.”
G7 SIRALAMASI DEĞİŞECEK
Avrupa’nın son yıllarda ekonomik anlamda geriye doğru gittiğini vurgulayan Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Türkiye’yi bu süreçte, ciddi anlamda gelişme göstermeyen, ama düşmeyen bir ülke olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi. Günümüzdeki G7 ülkelerinin 2025dünyasında değişeceğini de söyleyen Tatlıoğlu, “2025 yılına vardığımızda G7 arasında Avrupa ülkesi olarak sadece Almanya kalacak. Fransa veya İtalya küme düşecekler. İngiltere belki ucundan tutunabilecek ama muhtemelen o da lig düşecek” dedi.
TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇIK
Konuşmasında düşen Avrupa’nın yerine hızla gelişen bir Asya geldiğini söyleyen Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, Türkiye’nin bu süreçte söz konusu zenginliğin barınabileceği bir coğrafya olarak öne çıkabileceğine vurgu yaptı. Prof. Dr. Tatlıoğlu, “Zenginleşen, çevrenin çok ciddi itibar gösterdiği bir coğrafya olacağız” diye konuştu.
Dünya ekonomisinde klasik üretim modellerinin hızla terkedildiğini de söyleyen Prof. Dr. Tatlıoğlu, Türkiye’nin gelecekte başarılı olması için yüksek teknolojiye yönelmesi gerektiğinin altını çizdi. Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetlerine hız verilmesiyle ve yapılamayanı yapmak şartıyla Türkiye’nin önünün çok açık olduğuna işaret eden Tatlıoğlu, “Bugün dünyanın dev şirketlerine baktığımızda klasik üretim yapan devlerin alt sıralara düştüğünü teknoloji şirketlerinin yukarılara tırmandığını görüyoruz. Dünya artık eski dünya değil. Bunu anlamak zorundayız” dedi.
Konferans sonunda Meclis Başkanı Sadık Gülerer ile birlikte Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu’na plaket takdim eden İTSO Başkanı Metin Anıl, çok faydalı bilgiler edindiklerini söyledi.
Güncelleme Tarihi: 02 Nisan 2015, 12:56
Dünyada Ekonomi Yeniden Şekilleniyor
Bahçeşehir Üniversitesi’nin Bursa Koordinatörü Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın (İTSO) meclis ve komite üyelerine hitap etti. Tatlıoğlu, Türkiye ve dünya ekonomisindeki son 25 yılda yaşanan gelişmeleri değerlendirip gelecek tahminlerini anlattı.
YORUM EKLE
1
Jandarmadan Kaçak İçki Ve Sigara Operasyonu
2
Şenol Güneş'ten Beklenen Açıklama Geldi
3
Yenişehir'de Susuz Köy Kalmayacak
4
Çağlayan Saldırısına Sağduyu Çağrısı
5
Ölüm Yoluna Bariyer
6
1 Nisan şakası mı eşek şakası mı?
7
İçli köfte yiyerek zayıfladı
8
11 yaşındaki Umut'un yardım çığlığı
9
İnsanlığın yandığı an!
10
Bakan Taner Yıldız: 'Böyle bir kesinti 86 binde...
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:45
GÜNEŞ
08:16
ÖĞLE
13:07
İKİNDİ
15:28
AKŞAM
17:49
YATSI
19:14
SAYFALARTüm Sayfalar