Büyükşehir’den koyunculuğun gelişmesine büyük destek

Bursa Büyükşehir Belediyesi, saf merinos ırkı koyun yetiştiriciliğinin özendirilmesi, yaygınlaştırılması ve hayvan varlığının arttırılması amacıyla ‘Saf Merinos Koyun Yetiştiriciliği Projesi’ni başlattı. Proje kapsamında, şartları yerine getiren çiftçilere 24’er koyun ve 1’er koç verilecek, üretimin tüm aşamaları ise Tarım A.Ş ile Tarım ve Hayvancılık müdürlükleri tarafından periyodik olarak takip edilecek.

Büyükşehir’den koyunculuğun gelişmesine büyük destek
banner98
 Bursa’da kırsal kalkınmanın sağlanması amacıyla bugüne kadar sulama göletleri yapımından, tohum fide, fidan dağıtımına, ürün toplama merkezlerinden ihracata kadar her alanda çiftçiye destek sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Tarım A.Ş. vasıtasıyla yeni bir projeyi daha başlatıyor. Saf Merinos Koyun Yetiştiriciliği Projesi ile hem Merinos koyunculuğunun geliştirilmesi hem de hayvan varlığı sayısının artırılması amaçlanıyor. Kaliteli yünleri, yüksek vücut ağırlığı, yüksek döl verimi ve en önemlisi de bölgede yaygın olarak yetiştirilmesi nedeniyle projede Merinos ırkı tercih edildi.

Toplam 1000 koyun

Proje kapsamında bin adet saf Merinos ırkı koyun Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ithalat mevzuatı çerçevesinde ithal edilecek. Getirilen koyunlar, bir yetiştiriciye 24 koyun ve 1 koç olmak üzere uygun fiyatlı ve uzun vadeli ödeme imkânlarıyla satılacak. Yetiştirme sürecinde ırkın korunması kapsamında genel eğitim ve kontroller yapılacak. Projeden yararlanmak isteyenlerden Bursa il sınırları içerisinde ikamet etmeleri ve Bursa ili sınırları içerisinde İl ve İlçe Tarım müdürlükleri tarafından tescil edilmiş küçükbaş hayvan işletmelerinin bulunması şartı aranacak. Çiftçi Kayıt Sistemine (Koyun - Keçi bakımından) üye olma zorunluluğu da aranırken, yetiştiricilerin 18 - 45 yaş arasında olmaları gerekiyor. Halihazırda 50’den fazla küçükbaş hayvanı olan yetiştiriciler değerlendirmeye alınmayacak. Şartları sağlayan yetiştiricilerin sayısının fazla olması halinde kura çekilecek.

İki yıl satılamayacak

Kura sonucunda hayvan almaya hak kazanan yetiştiricilerden, satış öncesinde içerisinde ‘söz konusu hayvanların mücbir sebepler dışında 2 yıl süre ile satmayacağı ve/veya başka birine devretmeyeceğine, amacı dışında kullanmayacağına ve bakanlığın istemleri doğrultusunda faaliyetlere ait bilgileri periyodik olarak 6 ayda bir bağlı bulunduğu bakanlık il/ilçe müdürlüğüne vereceği bu belge ile kabul, beyan ve taahhüt ettiğine’ dair noter onaylı taahhütname istenecek.

Proje kapsamındaki yetiştiriciler hayvanlarını ve işletmelerini İl ve İlçe Tarım müdürlükleri ile Tarım A.Ş. tarafından herhangi bir zamanda yapılacak denetimlere açık tutacak.

Uygun ödeme şekli

Projeden yararlanmak isteyen çiftçiler, koyunun tanesini 1000, koçu ise 1.500 TL’den alacak. Ödemeler ise iki şekilde yapılabilecek. Ziraat Bankası üzerinden küçükbaş hayvancılık yetiştiriciliği için sübvansiyonlu tarımsal kredisi kullanabilecek olan çiftçiler, 84 aya kadar vadeli faiz indirimli kredi kullanma imkânından yararlanabilecek. Doğrudan Tarım A.Ş.’ye borçlanma seçeneğini tercih edenler ise ilk ödemeyi toplam bedelin yüzde 30’u olarak Tarım A.Ş. banka hesabına banka havalesi yoluyla peşin olarak yatıracak. İkinci ödeme ise yüzde 35 olup 21 Ağustos 2019 tarihine kadar Tarım A.Ş. banka hesabına banka havalesi yoluyla yapılacak. Üçüncü ödeme de yüzde 35 olup 10 Ağustos 2020 tarihine kadar Tarım A.Ş. banka hesabına banka havalesi yoluyla gerçekleştirilecek. Doğrudan Tarım A.Ş.’ye borçlanma seçeneğinden yararlanmak isteyen çiftçilerden iki kefil istenecek. Vadesini aşan ödemelerde yasal faiz işletilecek olup, bir ayı aşması halinde de icra takibi başlatılacak.

Saf Merinos Koyun Yetiştiriciliği Projesi kapsamında ön başvurular alınmaya başlarken, başvurular 30 Mart Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecek. Ön başvurular [email protected] e-posta adresine ön başvuru evraklarının gönderilmesi yoluyla yapılabileceği gibi, aynı evrakların TARIM A.Ş. adresine posta yoluyla gönderilmesi suretiyle de yapılabilecek.

Ön başvuruların değerlendirilmesi ve kura çekiminden sonra ilgililerinin gerekli ek evrakları ve başvuru evraklarının asılları istenecek. Tek başvuru mercii TARIM A.Ş. olurken, bu e-posta adresi ve Tarım A.Ş. dışında herhangi bir yere yapılacak hiçbir başvuru değerlendirmeye alınmayacak. Başvuru sahiplerinden başvuru dilekçesi, kimlik fotokopisi, ikametgah, işletmenin il ve ilçe Tarım müdürlüklerince tescil edildiğine dair belge ve Çiftçi Kayıt sistemine kayıtlı olduğunu ve küçükbaş hayvan bakımından kapasitesini gösterir belge istenecek.

Güncelleme Tarihi: 21 Mart 2018, 14:43
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0