Demiryol-İş Sendikası tarafından, BURULAŞ’a bağlı olarak sahada faaliyet gösteren personele karşı yapılan saldırılar şiddetle kınandı. Bursa Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde bir araya gelen sendika üyeleri, 'Şiddete hayır' sloganları atarak, darp edilen meslektaşlarına destek oldu.
";Davaların takipçisiyiz";
Demiryol-İş Sendikası, Türk-İş Konfederasyonu ve Türk-İş'e bağlı sendika üyelerinin de hazır bulunduğu basın açıklamasına işveren adına katılan BURULAŞ Genel Müdürü Mehmet Kürşat Çapar, Bursa'da önemli bir hizmeti 2 bin 600 kişilik dev kadroyla yürüttüklerini söyledi. Daha iyiyi yakalamak için mücadele ettiklerini, yolculara karşı yanlış tutum içerisinde olanları aralarında barındırmadıklarını belirten Çapar, ancak görevi yerine getirirken saldırıya uğrayan personel için de birlikte hareket ettiklerini ifade etti. Şiddet gören personelin görev sınırının dışına çıkamadığını, şoförün koltuğundan kalkarak kendini savunamadığını dile getiren Çapar, ";Eğitimlerde öğrettiğimiz şekilde, kavga esnasında kendilerini savunmak için dahi harekette bulunmamışlardır. Bir kardeşimiz gözünü kaybetme riskine, iki arkadaşımız ise ayağı kırılma pahasına herhangi bir karşılık vermemiştir. Toplum olarak nasıl bu hale geldik, anlamış değiliz. Toplum içerisinde yüzde 1’i bile temsil etmeyen kitle, her bulduğu fırsatta şiddetle sıkıntıları çözeceğine inanıyor. Bizler bunlara fırsat tanımayacağız. BURULAŞ olarak personelimizin arkasındayız. Yürütülecek yasal işlemlerle ilgili her türlü desteği sağlıyoruz. Tarafların anlaşması yönünde telkinimiz ya da ricamız da olmamıştır. Hatta onlar vazgeçse dahi kamu davası şeklinde bu davaların takipçisi olacağız"; dedi.
“Personelin de hakları var”
Yolcuların hakları olduğu gibi çalışanların da hakları bulunduğunu kaydeden Çapar, hukuk devletinin tanıdığı imkan çerçevesinde hareket etmeyi sürdüreceklerini dile getirdi. Sendikalaşmayı önemsediklerini, verilen mücadelenin hem personel hem de BURULAŞ'a güç katacağına inandıklarını söyleyen Çapar, ";Kendi haklarını arayan insanlar, başkalarının haklarına da saygılı olur. Personelimiz hem haklarını arayacak hem de yolcuların haklarına saygılı olacak. Bizler şiddete karşıyız. İşletmesini yaptığımız terminalde esnaflarımızla beraber iş görüyoruz. Bazı kendini bilmez esnafın yaptıklarını tamamına mal etmek yerine, bu tür kişileri aramızdan ayırmalıyız. Zorbalara fırsat vermeyeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Alinur Aktaş da, esnaf ve işçinin haklarını korunması noktasında önemli adımlar atılmasında bize öncülük etti"; diye konuştu.
Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şubesi Başkanı Cemal Yaman ise BURULAŞ çalışanlarına yapılan saldırıları şiddet ve nefretle kınadıklarını dile getirdi. Bursalılara ulaşım hizmetinin en güzelini sunmaya çalışan personele karşı son günlerde benzer olayların arttığını vurgulayan Yaman, ";19 Nisan tarihinde Arabayatağı istasyonunda güvenlik görevlisi Cerziş Tokgöz, 10 Haziran tarihinde ‘yolcuya yapılan sarkıntılığa müdahale eden’ güvenlik görevlisi Serdar Şahin, 15 Haziran tarihinde ‘Şehreküstü otobüs durağında saldırıya uğrayan’ otobüs şoförü Mehmet Yalvaç, 27 Temmuz tarihinde otobüs şoförü Mustafa Çintaş, saldırıya uğramış ve darp edilmişlerdir. Bu tür olayları nefretle kınıyoruz. Saldırılara karşı başta Büyükşehir Belediye Başkanımız, BURULAŞ Genel Müdürümüz ve yöneticilerimizle birlikte Bursa halkının da yanımızda olduğunu biliyoruz. Yapılan saldırılar, çalışma ve hizmet aşkımızı azaltmayacaktır. Bu olayların karşılıksız kalmaması ve yasaların bu tür kişilere karşı daha etkin şekilde uygulanması için yetkilileri göreve davet ediyoruz"; şeklinde konuştu.
Türk-İş Bursa 8. Bölge Temsilcisi Sabri Özdemir de kamu görevi yapan insanlara karşı yapılan saldırıları şiddetle kınadı. Devletin bu tür olayları gerçekleştirenlere karşı harekete geçmesini isteyen Özdemir, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay'ın mesajını okudu.
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ