Bursalı Şirketler ‘Ur-Ge’ İle İhracat Maratonunda

Türkiye ekonomisinin büyümesinin baş mimarı olan Bursalı firmalar, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) liderliğinde devam eden Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (Ur-Ge) projeleri ile dünyaya açılmayı sürdürüyor.

Bursalı Şirketler ‘Ur-Ge’ İle İhracat Maratonunda
banner98
 10 Ur-Ge projesiyle 170 milyon TL’ye ulaşan kaynağı Bursalı şirketlerin kullanımına sunduklarını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Dünyanın ilk 10 ekonomisine girmek için katma değerli üretim ve ihracatla küresel arenada güçlü olmak zorundayız” dedi.

 

Türkiye’nin üretim üssü Bursa’da kentin ortak aklını harekete geçirerek gerçekleştirdiği makro projelerle ekonomiye değer katan BTSO, üyelerinin uluslararası alanda da söz sahibi olması adına 10 Ur-Ge Projesi’ni yürütmeye devam ediyor. Bursa iş dünyası, Ekonomi Bakanlığı’nın destekleriyle BTSO’nun hazırladığı her Ur-Ge projesi için alım heyeti, eğitim, danışmanlık ve tanıtım giderlerinde kullanmak üzere 170 milyon TL’ye ulaşan desteklerden faydalanıyor. Bursalı şirketlerin rekabetçiliğini güçlendiren Ur-Ge çalışmalarını başarıyla yürüten BTSO, bu performansı ile Türkiye’deki oda ve borsalar arasında aynı anda en fazla Ur-Ge projesi yürüten oda konumunda bulunuyor.

 

YAKLAŞIK 300 FİRMAYA DOĞRUDAN DESTEK

BTSO’nun yürüttüğü Ur-Ge projelerinden uzay, savunma ve havacılık sektöründe 27 firma, raylı sistemlerde 28 firma, 2 ayrı bebe-çocuk konfeksiyonu sektöründe 73 firma, makine sektöründe 28 firma, kimya sektöründe 18 firma, tekstil sektöründe 35 firma, gıda sektöründe 29 firma, kompozit malzemeler 29 firma ve yenilenebilir enerji sektöründe de 20 firma olmak üzere toplamda 287 firma, Ur-Ge projesinden doğrudan yararlanıyor. Ur-Ge programlarıyla birlikte düzenlenen yurt dışı fuar organizasyonları da firmaların ihracatını artırıyor. Sektör temsilcileri, ABD, Güney Afrika, Brezilya, BAE, Azerbaycan, Almanya, Bulgaristan, Avusturya, Fas ve Rusya olmak üzere 13 yurt dışı organizasyonunda ihracatını güçlendirme fırsatı yakaladı.

 

ALIM HEYETLERİ TİCARETİ BÜYÜTÜYOR

Ur-Ge kapsamında düzenlenen alım heyeti organizasyonları da firmaların yabancı iş adamlarıyla buluşmasına imkan sağlıyor. Geçen yıl bebe ve çocuk konfeksiyonu sektöründe 31 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında yapılan alım heyeti organizasyonuna 20 ülkeden 150 yabancı firma temsilcisi katıldı. Eylül ayında da tekstil sektörüne yönelik düzenlenen alım heyetine ise 23 ülkeden 200 firma temsilcisi Bursa iş dünyası ile bir araya geldi.

 

HER 3 GÖRÜŞMEDEN 1’İ OLUMLU SONUÇLANDI

Ur-Ge kapsamındaki alım heyeti organizasyonları bu yıl da tüm hızıyla sürüyor. Geçtiğimiz ay 26 ülkeden 200’e yakın firma temsilcisinin katıldığı organizasyonda toplamda 650 iş görüşmesi yapıldı. Her firma, ortalama 13 iş görüşmesi gerçekleştirirken, her 3 görüşmeden 1’i olumlu neticelendi. Bursalı firmaların rekabetçiliğini artıran Ur-Ge projeleri kapsamında 26 Nisan’dan itibaren alım heyetlerinin adresi Bursa olacak. Gıda sektör temsilcilerine dönük olarak yapılacak etkinliğinin ardından mayıs ayında tekstil, temmuz ayında da  bebe ve çocuk konfeksiyonu alım heyeti programları da sektörlerin ihracat odaklı büyümesini güçlendirecek.

 

ŞİRKETLERİN İHRACATI GÜÇLENİYOR

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin ihracata dayalı kalkınma hedefleri doğrultusunda Bursa iş dünyasının rekabetçi ve ihracatçı kimliğine güç katmak için çalıştıklarını kaydetti. Başkan Burkay, Küresel Fuar Acentesi ve Ticari Safari Projesi’nin yanı sıra hali hazırda devam eden Ur-Ge projelerinin Bursalı şirketlerin dünyaya açılmasına rehberlik ettiğini vurguladı. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörüne yönelik ilk Ur-Ge projesinde üye firmaların ihracatlarını yüzde 116 büyütmesinin Ur-Ge projesinin başarısının göstergesi olduğunu açıklayan İbrahim Burkay, yapılan bu çalışmalarla yeni ihracatçılara da yol gösterdiklerini anlattı.  

 

UR-GE PROJELERİ FİRMALARIMIZA REHBERLİK EDİYOR

Başkan Burkay, farklılığını ortaya koyan, etkin tanıtım ve pazarlama tekniklerine sahip olan firmaların avantajı da elinde bulundurduğunu vurguladı. Ur-Ge projeleriyle firmalar için öncelikle ihtiyaç analizi yapıldığını, akabinde sektörlerin yol haritalarının belirlenerek eğitim ve tanıtım faaliyetleri gerçekleştirildiğini vurgulayan Başkan Burkay, “Standartlara uyan değil, standartları belirleyen Bursa vizyonuyla şirketlerimizin dünyaya açılmasını istiyoruz. Ülke ve kent ekonomimizin ihracat ve katma değer odaklı büyümesi için daha çok çalışmalı ve üretmeliyiz. Ur-Ge projeleri de şirketlerimizin bu yolda ilerlemesinde yol gösteriyor. Ur-Ge projelerimize katılarak ekonomimizin büyümesine öncülük eden firmalarımızı kutluyorum” diye konuştu.

 

“İHRACATIM YÜZDE 50 ARTTI”

Ur-Ge Projesi üyesi firmalar da çalışmalardan oldukça memnun. Bebe ve çocuk konfeksiyonu sektörü temsilcisi Büşra Güvendik, Ur-Ge projesinin firmasının ihracatını artırdığını söyledi. Ur-Ge kapsamında düzenlenen alım heyetleri ve yurt dışı fuar organizasyonları sayesinde ihracatını yüzde 50  artırmayı başardığını ifade eden Güvendik, “Şirketimin yurt dışı açılmasında ve ihracatını artırmasında BTSO’nun yürüttüğü Ur-Ge çalışmaları büyük moral verdi. Sektörümüzün büyümesini sağlayan bu çalışmalarla firmalarımızın dünyaya açılmasının önü açılıyor” diye konuştu. BTSO Üyesi Salih Badur, mart ayındaki Tekstil Ur-Ge alım heyeti organizasyonuna firma olarak katıldığını belirterek, “BTSO’yu tebrik ediyorum. Görüştüğüm yabancı firmalar özellikle nitelikli alıcılardan oluşuyor Alım heyeti organizasyonu amacına ulaştı.” dedi.

Alım heyeti organizasyonlarına katılan BTSO Üyesi Zeynep Akar, Ur-Ge çalışmalarının firmaların büyümesine ve ihracatına büyük katkı sağladığını ifade ederek, BTSO’ya teşekkür etti.

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2017, 14:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0