BALKANTÜRKSİAD’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ HAMLESİ

Yeni bir projeyi daha hayata geçirmenin haklı gururunu yaşayan Balkan Rumeli Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BALKANTÜRKSİAD, Yenilenebilir Enerji Kooperatif-BALTEK projesiyle, bir yandan yenilenebilir enerji kaynaklarının önemine dikkat çekerken, diğer yandan üyelerine yeni yatırım olanakları sunuyor.

BALKANTÜRKSİAD’DAN YENİLENEBİLİR ENERJİ HAMLESİ
banner98
 BALKANTÜRKSİAD’ın Yenilenebilir Enerji Kooperatif-BALTEK bilgilendirme toplantısı Bursa Ticaret Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

 

Toplantıda; BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz, BTSO Başkanı İbrahim Burkay,  AK Parti 24. Dönem Milletvekili Mustafa Öztürk, BALKANTÜRK Eğitim Vakfı Başkanı Naci Şahin’in yanı sıra çok sayıda BALKANTÜRKSİAD üyesi ve işadamı hazır bulundu.

 

Bilgilendirme toplantısın açılışında konuşan BALKANTÜRKSİAD Başkanı Berat Tunakan, globalleşen ve sürekli nüfus artışı yaşanan dünyada enerji kaynakların giderek kıtlaştığına dikkat çekti.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının, yaşanan ve yaşanacak olan enerji kıtlığı için sürdürülebilir bir çözüm olduğunun altını çizen belirten Tunakan, “Biliyoruz ki, dünyanın önündeki en büyük problemlerden birisi tükenen enerji kaynakları. Kıtlaşan kaynakların başında da şu an için temel enerji kaynağı durumunda olan petrol doğalgaz gibi fosil yakıt kaynakları geliyor. İşte bu yüzden enerji ile hakimiyet alanlarının oluşturulmaya çalışıldığı, hatta savaşlarının yaşandığı günümüzde,  kısıtlı kaynaklara karşın yenilenebilir enerji, sürdürülebilir bir çözüm olarak ortaya konuyor ve yenilenebilir enerji büyük önem kazanıyor” dedi.

Birlikte hareket etmek düşüncesinden hareketle BALTEK’i kurduklarını ifade eden Tunakan, bu noktada birlikten güç doğar yaklaşımıyla hareket etme kararı aldıklarını ve projenin detaylarını önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşacaklarını dile getirdi.

 

 “Gelişmiş ekonomilerde kooperatifler önemli bir yerde”

 

Berat Tunakan’ın ardından konuşan Bursa Ticaret İl Müdürü Zübeyir Tokgöz de kooperatiflerin ve kooperatifçiliğin önemine değindi.

 

Tokgöz, kooperatiflerin gelişmiş ülke ekonomilerinde önemli bir konumda olduğunu söyledi. Türkiye’nin de bu noktada önemli bir mesafe kat ettiğini kaydeden Tokgöz, BALKANTÜRKSİAD’ın öncülüğünde hayata geçirilen proje gibi projelerin, ülke genelindeki kooperatifçiliğin ivme kazanması adına önemli olduğu dile getirdi.

 

“Kaynaklardan daha fazla faydalanmalıyız”

 

Programa katılan BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ise coğrafi konumu ve jeolojik yapısı nedeniyle Türkiye’nin, yenilenebilir enerji kaynakları bakımından oldukça zengin olduğunu ve bu potansiyelinden daha fazla faydalanmasının gerekliliğini söyledi.

Burkay, “Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmamız hem enerji arz güvenliğine hem de yeni istihdam alanlarının oluşmasına katkı sağlarken, enerjide dışa bağımlılığımızı da önemli ölçüde azaltacaktır” diye konuştu.

Enerjinin kooperatifler vasıtasıyla tüketileceği yerde üretilmesinin, hem yerel kalkınma hem de göçün önlenmesi adına önem arz etmekte olduğunu ifade eden Burkay, “Bu noktada örnek bir çalışmayla, BALKANTÜRKSİAD tarafından Bursa’ya kazandırılan BALTEK Yenilenebilir Enerji Kooperatifinin de kentimize önemli katkılar sağlayacağına yürekten inanıyorum” şeklinde konuştu.

Maliyetli bir yatırım

 

Hem bir yerel yönetici hem de BALKANTÜRKSİAD üyesi olarak toplantıda bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirten Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç ise yenilenebilir enerji denildiğinde akla ilk güneş enerjisi geldiğini söyledi. Güneş enerjisi yatırımlarının maliyetli yatırımlar olduğunun altını çizen Ödünç, “Bunları, küçük ve orta ölçekli yatırımcılar marifetiyle yapmak tabi ki karlı olmamaktadır. Bugün burada tam da bu noktada BALKANTÜRKSİAD derneğimiz yenilenebilir enerji kooperatifini kurarak, bir öncülük yapmıştır” dedi.

 

Kooperatifçilik 1860’lı yıllarda başladı

 

Türkiye’de kooperatifçiliğin 1860’lı yıllarda başladığını hatırlatan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu, kooperatifçiliğin ülkenin Batı’sında daha fazla gelişmiş olduğunu, bu noktada Bursa’ya da güvendiğini kaydetti.

 

Kayseri’deki yatırımı örnek gösteren Seymenoğlu, “Filmimizi izlerken gördünüz, Kayseri’de bir enerji kooperatifi tesisini. Ben burada bir yarışma açmak istiyorum. Kayseri ilimiz Eylül ayında kooperatifini kurdu, Ekim ya da Kasım ayında finansmanını buldu, Aralık ayında yatırımına başladı, Nisan’ın 26’sında da gördüğümüz 5 megawattlık tesisi açıyor tesisi açıyor. İnşallah tesisimizi bakanımızın katılımıyla açacağız, sizi de bekleriz” ifadelerini kullandı.

 

Güneş enerjisi çok düşük bir paya sahip

 

Seymenoğlu, son yıllarda rüzgar enerjisi kaynaklarına olan ilginin artığını, geçen yıl sadece

rüzgarda bin 400 megawattlık bir kapasitenin sisteme dahil edildiğini ancak ülke genelinde güneşten faydalanma oranının yüzde 1’in altında seyrettiğini ifade etti.

 

Birkaç yıl sonra yenilenebilir önemli bir yerde olacak

 

Önümüzdeki 10 yıl içinde enerji portföyünün en az yüzde 2’lik kısmının yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmasının hedeflendiğini hatırlatan Genel Müdür Seymenoğlu, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımına acil ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.

 

Programda ayrıca Gümrük ve Ticaret Uzmanı Gülsüm Gözde Ayanoğlu da bir sunum gerçekleştirdi. Ayanoğlu’nun sunumunun ardından program soru-cevap kısmı ile tamamlandı. Programın sonunda konuklara teşekkür plaketi takdim edildi.

Güncelleme Tarihi: 26 Mart 2018, 11:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0