Bal Arıları Doğal Fabrikalar !

Bursa İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, bal arılarının doğal fabrikalar olduğunu söyledi.

Bal Arıları Doğal Fabrikalar !
banner98
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından açılan arıcılık kursunu bitirenler sertifikalarını aldı. 2014 yılı içinde 4'üncüsü düzenlenen kursu bitiren 82 kursiyer törenle sertifikalarını aldı. Törende bir konuşma yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Çelik, kursların devam edeceğini, bu yıl 700 kişiye arıcılık kursu vermeyi planladıklarını kaydetti.
Çelik, bal arılarının, bal, propolis, polen, arı sütü gibi çok değerli ürünleri üretirken, dünyada başka bir canlının ihtiyacı olan herhangi bir kaynağı tüketmeden, tabiatta heder olup giden kaynakları üretime kazandırdığını söyledi. Bitkilerden ürün elde etmenin temel unsurlarından birinin de çiçeklerdeki tozlaşma (dölleme) olduğunu ifade eden Çelik, "Polinasyon dediğimiz tozlaşmanın en önemli kaynağı bal arılarıdır. Bal arıları adeta birer doğal fabrikadır" dedi.
Bugün ülkemizde 40 bin ailenin arıcılıkla geçimini sağladığına dikkat çeken Çelik, "Bal arısı yetiştiriciliği her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Köylerden şehirlere göçün önlenmesinde alternatif üretim sektörü olarak sosyal bir görev üstlenmektedir. Arılar milli ekonomimize gerek bal, gerekse polinasyon dolayısı ile önemli derecede katkı sağlamaktadır. Her üretim sektöründe olduğu gibi arıcılıkta da bilgi ve tecrübe olması gereken ön şarttır" diye konuştu.
"BURSA 150 BİN KOVANA BAKABİLİR"
Bursa’nın çok zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu belirten Çelik, Bursa florasının iyi bir yerleştirme planı uygulandığında 150 bin arılı kovana bakabilecek kapasiteye sahip olduğunu söyledi. Çelik, Bursa’da bin civarında arıcı ve 67 bin civarında kovan bulunduğunu, bal üretiminin bin ton civarında olduğunu sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2014, 11:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0