3 gün sürecek olan ve yerel yönetimlerin geliştirdiği hizmetlerin, şehirlerdeki demografik değişikliklere adapte edilmesinin tartışılacağı toplantılara 20 farklı ülkeden 120’ye yakın temsilci katılıyor.
Avrupa Şehirler Birliği tarafından yılda 2 kez gerçekleştirilen EUROCITIES Sosyal İşler Formu’nun açılışında konuşan, Sosyal İşler Forum Başkanı ve Leipzig Belediye Başkan Yardımcısı Thomas Fabian, böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığı için Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ve ekibine teşekkür etti. Osmangazi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek toplantılarda, AB üyesi ülkelerde göçle birlikte yaşanan demografik sorunların aşılmasında izlenen yollar, çözüm yollarının tartışılacağını söyleyen Fabian, “Hepimizin bildiği gibi, son yıllarda Avrupa’da artan bir yaşlı nüfus söz konusu. Artan yaşlı nüfusun dışında, bazı şehirlerde ise göçle birlikte yabancı nüfus artışı da dikkat çekiyor. Artan yaşlı nüfus ve göç, beraberinde bir takım entegrasyon sorunlarını da getiriyor. Bizler, bu değişimle birlikte nasıl bir entegrasyon süreci izleyebiliriz, yabancıların entegrasyonunu nasıl sağlayabiliriz, bu konuları konuşup tartışacağız. Birlik üyesi şehirlerden gelen meslektaşlarımız arasında, bu konularda yürütülüp tamamlanmış projeleri hakkında, bilgi ve tecrübelerini paylaşacağız” dedi.
Toplantının açılışında konuşan Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez, 2011 yılında gerçekleştirilen Avrupa’nın Genişlemesi ve AB Komşuluk Politikası için Kentlerin Diyaloğu Seminerinin ardından böylesine önemli bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan son derece mutlu olduklarını söyledi. Osmangazi’nin tarihi ve kültürel açıdan önemine vurgu yaptığı konuşmasında, Bursa’nın, tarih boyunca göç alarak büyüyen bir şehir olduğuna dikkat çeken Erdönmez, “Bursa, bu kadar yoğun ve oldukça yüksek sayıda göç alan bir şehir olmasına rağmen, uzun süreli bir kültür karmaşası yaşamamıştır. Kırsaldan gelenler, Balkan göçmenleri ve yerli halk birbiri ile kaynaşmış ve zamanla yeni bir topluluk haline gelmiştir. Bursa şehir kültüründe mağdur olana yardım edilir. ‘Sahip çıkmak, gelen mağdura kucak açmak’ yazılı olmayan toplumsal kabullerimizde önemli yer tutar. Bir diğer etken de, göçle gelen halkın çalışkan olmasıdır. Göçmenlerin, Bursa’nın iş gücünde hemen yer alması, üretime katkı sağlaması, kent kültürünü benimsemesinin, kültür kaynaşmasında önemli rol oynadığını söyleyebilirim” diye konuştu.
Göçle şehre gelen insanların şehir kültürüne uyum sağlamaları için bir dizi etkinlikler düzenlediklerini, vatandaşlarla birebir görüşüp sorunlarını dinleyip çözüm geliştirdiklerini ifade eden Erdönmez, “Sosyal hayatlarına katkı sağlayacak, bulundukları bölgelerin ekonomik seviyelerini yükseltecek yatırımlar yapıyoruz. Kültür merkezleri, sosyal yaşama merkezleri oluşturarak, mahallelerimizin ihtiyaçlarına göre organizasyonlar düzenleyip, vatandaşlarımız ile bir araya geliyoruz, onları diğer mahalleliler ile buluşturuyoruz. Yürüttüğümüz bütün çalışmalarda, ‘Bu şehir bizim, sen bu şehre aitsin. Koruduğumuz, sahip çıktığımız ve ait hissettiğimiz sürece birlikte mutlu yaşarız’ teması üzerine yoğunlaşıyoruz” diye konuştu.
İnsanları ayrıştıran değil, birleştiren bir işbirliğine dikkat çeken Erdönmez, “Bu işbirliği, göçün getirdiği sıkıntıları asgariye indirecektir. Bu hali ile şekillenen göç, ülkeler arası dostluğu pekiştiren, ortak tarih oluşturan önemli bir araç olacaktır” dedi.
Eurocities formunun açılış konuşmacıları arasında yer alan, Eurocities At Home in Europe Direktörü Nazia Hussain, Avrupa’da 1993 yılından itibaren yürütülen açık toplum çalışmalarının, son yıllarda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığına vurgu yaptı. Bunun sebeplerinin başında, göçle birlikte Avrupa’da artan göçmen nüfus ve onların dini ve kültürel değerlerinin farklılığının geldiğine dikkat çeken Hussain, “Ben, İngiltere’de doğup büyümüş, eğitimimi İngiltere’de tamamlamış olmama rağmen, ne güzel İngilizce konuşuyorsun şeklindeki konuşmalara muhatap olabiliyorum. Avrupa’da göçmenlerle birlikte artan bir yabancı nüfus var. Farklı dinlerden insanlar var. Ancak, son yıllarda artan baskılar sebebiyle azınlıkların hakları gittikçe bastırılıyor ve bir korku oluşturuluyor” dedi.
Avrupa’da, önceki nesillere göre insanların hareketinin artığına dikkat çeken Nazia Hussain, “Avrupa’nın kendi nüfusu her yıl azalıyor. Bununla birlikte 2012 yılında 1.7 milyon göç almış. 2013 yılında AB üyesi olmayan vatandaş sayısı 24 milyon olarak hesaplandı. Yapılan hesaplamalara göre 2020 yılında nüfus 9.2 milyon azalacak. Bütün bunların yanında, bizler göç gerçeğini kabul ederek, entegrasyon konularına herkesi dahil etmeliyiz. Çoklu inanç konseyleri oluşturmalıyız. Oluşturulacak bu konsey, ortaya çıkması muhtemel sorunların tespiti konusunda çok başarılı oluyor. Şehir hizmetlerini demografik yapıya entegre etmek çok zor. Toplulukları anlamadan yönlendirmeye çalışırsanız, zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Entegrasyonda kötü yok, sadece daha az başarı var. Yani, birlikte yaşadığınız toplulukları, zaman alsa da kabul etmek zorundayız ” dedi.
Avrupa Şehirler Birliği (EUROCITIES) Sosyal İşler Forum Toplantısı, açılış konuşmalarının ardından Leipzig Belediye Başkan Yardımcısı Thomas Fabian, Gothenborg Belediye Başkan Yardımcısı Maria Riden, Lizbon Belediye Başkan Yardımcısı Joao Alfonso ve Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Hüseyin Erdönmez’in katıldığı panelle devam etti.
Güncelleme Tarihi: 11 Mart 2015, 18:12
Avrupa Şehirler Birliği Toplantıları Başladı
Bu yıl ilk defa Avrupa dışında, Osmangazi Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Avrupa Şehirler Birliği (EUROCITIES) Sosyal İşler Forumu Merinos AKKM’de başladı.
YORUM EKLE
1
Üreticinin Umudu Soğan
2
Yenişehir Cazibe Merkezi İstiyor
3
Medyalara '' İnce'' ziyaret
4
Heyelan sonucu 3 köy boşaltıldı
5
17 yaşındaki eşe işkence iddiası
6
Akdoğan: 'Çözüm süreci Nevruz’da...'
7
Şadan Kalkavan vefat etti
8
Hac kuraları çekiliyor
9
5 torba belge Mehmet Baransu’ya mı ait?
10
Milli judocudan iyi haber
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:16
İKİNDİ
15:42
AKŞAM
18:04
YATSI
19:28
SAYFALARTüm Sayfalar