Altepe, “Artık söylem değil eylem zamanı. Dönüşüm mutlaka devam etmeli ve herkes bu konuda kolaylık sağlamalı. Bu siyaset değil, insanlık meselesi. Kimse insan hayatıyla oynayamaz” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği Marmara depreminin 18’inci yıldönümünde deprem gerçeği ve kentsel dönüşüm çalışmalarını kamuoyu ile paylaştı. Bursa’da kentsel dönüşümün hızlanması için Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı 0.50 emsal artışı karanın ilk uygulandığı yer olan Nilüfer Sitesi’nde düzenlenen basın toplantısında, Bursa’dan geçen fay hatlarından geçmişten günümüze kentte yaşanan depremler, depreme karşı alınan önlemler ve kentsel dönüşüm konusu bütün yönleriyle ele alındı.
“Deprem her an gelebilir”
Bursa’da 1855 yılında meydana gelen ve ‘küçük kıyamet’ olarak anılan depremden günümüze Bursa’dan yaşanan depremler hakkında bilgi veren Başkan Altepe, Bursa’nın deprem riski en yüksek bölgede yer aldığını hatırlattı. Olası bir depremden en az hasarla kurtulmak için kamu kurumlarından özel sektöre hatta Bursa’da yaşayan her bir vatandaşa önemli sorumluluklar düştüğünü dile getiren Başkan Altepe, 1939 yılında 838 hektar olan yerleşim alanın 2016’da 16 bin 397 hektara çıktığını ve Büyükşehir Belediyesi olarak deprem konusuna özel bir hassasiyet gösterdiklerini vurguladı. Çevre düzeni stratejik planından zemin sınıflaması ve sismik tehlike değerlendirmesine kadar gerekli her türlü bilimsel çalışmanın yapıldığına değinen Başkan Altepe, her an gelebilecek olan depremi en az hasarla atlatmak için her türlü çalışmayı yaptıklarına işaret etti.
“Sağlıksız 4 bin 100 binayı yıktık”
Kentsel dönüşümün, eski binaların yıkılıp yerine yenilerinin yapılmasından çok daha geniş bir değişim süreci olduğunun altını çizen Başkan Altepe, “Şu anda, Bursa’da kamulaştırarak yıktığımız alanları, yol, spor tesisi, park, çocuk oyun alanı gibi projeler için kullanıyoruz. Göç ve hızlı nüfus artışına paralel olarak kent merkezindeki yoğun yapılaşma nedeniyle birçok mahalle sosyal donatı alanından mahrum kaldı. Böylelikle yıkılma riski bulunan binaların bulunduğu yerler, yoğun yapılaşmadan uzak, rekreasyon alanları ve yollar olarak kente kazandırılıyor. Sadece bu çalışmalar için kamulaştırıp, yıktığımız bina sayısı 4 bin 100’ü aştı” dedi.
“235 site yararlanıyor”
Riskli binaların bir an önce yıkılıp, yerine kaliteli ve güvenli konutların yapılabilmesi için turizm tesislerine uyguladıkları 0.50 emsal artışını konutlar için de uygulamak için meclis kararı aldıklarını hatırlatan Başkan Altepe, bu uygulamadan sadece riskli binaların yararlandığının altını çizdi. Her siteye de 0.50 emsal artışı verilmediğini ifade eden Başkan Altepe, “Sitenin durumuna göre 0.10, 0.20, 0.35 gibi emsal uygulaması yapılıyor. Bugüne kadar verdiğimiz emsal artışı oranı ortalaması 0.35. Halen 235 sitenin dosyası geçti. 12 bin daire yıkıldı ve yerine 17 bin daire yapılacak. İki yılda 5 bin daire artışı ortalama 20 bin nüfus demek. Yani yılda 10 bin nüfus artışını karşılayacak konut yapılmış. Oysa Bursa’da nüfus yılda 50 bin artıyor. Yani nüfus artışının 5’te 1’ini bile karşılamayan bir yoğunluktan söz ediyoruz. Ayrıca eskiden 3 daireye 1 otopark olarak uygulanan düzenlemeyi de her daireye 1 otopark şeklinde uygulatıyoruz ve otopark sorununu yer altında çözüyoruz. Böylelikle yer üstü yeşil alan ve sosyal donatı alanı olarak kalıyor. Sadece insan hayatı ve otopark olarak düşündüğümüzde bile bu uygulama büyük avantajlar sağlıyor. Ortada bir rant varsa tamamen insan hayatı için var” diye konuştu.
“Kimse frene basmamalı”
Şehrin yaşanılmaz hale geleceği ve yatay büyüme olması gerektiği şeklindeki iddiaları da yanıtlayan Başkan Altepe, otopark sorunu çözülmüş, yeşil alanı ve sosyal donatı alanları olan yenilenen bu sitelerde 100 bin TL’ye satılamayan dairelerin 500 bin TL’ye yükseldiğini, herkesin ‘yaşanılamaz hale geliyor’ denilen bölgede yaşamak istediğini söyledi. Tüm vatandaşların daha kaliteli ve güvenli konutlarda yaşamak istediğini vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’da yatay büyüme için yeterli alanımız yok. Bursa’nın yüzde 50’si orman. Kalan kısımlar da ya sit alanı ya da verimli tarım toprağı. Meyve bahçelerini yapılaşmaya açmamız mümkün değil. Yani yapılaşma alanımız sınırlı ancak iyi kullanırsak bu alan bize yeter. Kentsel dönüşüm hızla devam etmeli. Kimse frene basmamalı” dedi.
Marmara depreminin üzerinden 18 yıl geçtiğini ve hala ‘şunu yapalım bunu yapalım” demenin bir anlamı olmadığını kaydeden Başkan Altepe, “Dönüşüm devam etmeli, herkes bunun için kolaylık sağlamalı. Deprem olduktan sonra bunun vebalini kimse ödeyemez. İnsanlar beton yığınlarının altında kalınca, hangi yönetici ceset torbası taşımaya gidecek. Bunları bu ilke yaşadı. Fikri olan ortaya koyabilir. Bu dünyadaki mahkemelerde kurtulabilirsiniz ama öbür taraftaki mahkemelerde kurtuluş yok. İnsan hayatıyla kimse oynayamaz. Bu konunun siyasetle de alakası yok, tamamen insanlık meselesi. Herkes görevini en iyi şekilde yapmalı. Depremde de başkan olanlar var hala bir eser ortaya koymamışlar. Artık söylem değil eylem zamanı” diye konuştu.
Kentsel dönüşüm projeleri
Konuşmasında Büyükşehir Belediyesi’nin yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri hakkında da bilgiler veren Başkan Altepe, Sıcaksu kentsel dönüşüm projesinde alanın büyük bölümünün kendine geçtiğini ve sadece yüzde 10’lik bir alanın kaldığını, İntam’da ise yol çalışması biter bitmez, projenin start alacağını söyledi. Gemlik’te heyelanlı bölgede zarar gören binaların boşaldığını ve vatandaşlara kira yardımı yapıldığını hatırlatan Başkan Altepe, Gemlik’e TOKİ işbirliğinde yapılacak projenin de yakında temelinin atılacağını açıkladı. İstanbul Caddesi’nde 61 binayı kamulaştırıp, yıktıklarını ve raylı sistemle birlikte buranın dönüşümünde de önemli bir mesafe alınacağını kaydeden Başkan Altepe, Kükürtlü keresteciler bölgesi ve Karapınar Et-Ba tesislerinin bulunduğu alanın dönüşümü ile ilgili çalışmaların da devam ettiğini belirtti.
Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışı uygulamasından yararlanan ilk site olarak bu konuda da örnek olan Nilüfer Sitesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Onan ise dar gelirli vatandaşların güvenli konutlara sahip olmasının önünü açması nedeniyle Başkan Altepe’ye teşekkür etti. Özellikle son günlerde kentsel dönüşüm konusunda ortaya atılan bazı iddialara da atıfta bulunan Onan, “Riskli binalarda oturanların yüzde 80-90’ı dar gelirli. Kredi çekin kendi evinizi yapın diyen var, güçlendirme yapın diyen var, devlet depremde 50 trilyon para topladı o parayı size versin ücretsiz konut yapsın diyen var. Ama çözüm üreten yok. Sağ olsun başkanımızın büyük desteğiyle bugünlere geldik. Bize ait olan 64 dönüm alının 42 dönümünü yani yüzde 70’ini belediyeye bağışladık. Bu durumdan da hiç rahatsız değiliz. Buradaki ağaçları bile biz diktik. İnsan yaşamının yoğunluktan çok daha önemli olduğu unutulmamalı. Keşke Yalova’da, Gölcük’te, Van’da yoğunluk fazla olsaydı da kimse ölmeseydi. Belediyeler riskli binaların yenilenmesine destek olmalı. Belediyeler sadece para toplanan, mühür basılan yerler olmasın. Başkanımızı kentsel dönüşümün ve dar gelirlinin önünü açtığı için tebrik ediyorum” dedi.
Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2017, 15:31
“Artık söylem değil eylem zamanı”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 17 Ağustos depreminin 18’inci yıldönümünde, il merkezindeki riskli binaların kaldırılmasından 0,50 emsal artışına kadar hayata geçirilen çalışmaları değerlendirdi.
YORUM EKLE
1
Hastaneye kadlırılan genç kurtarılamadı
2
UV IŞINLARINI KÜÇÜMSEMEYİN!
3
Servis aracı korsan çıktı
4
Fransızlar harekete geçti
5
16 gün içerisinde 2’inci defa prens ölümü
6
HDP'li vekilinden ilginç protesto
7
Bir tünel daha imha edildi
8
Kemik parçaları bulundu!
9
İstanbul'da fidye operasyonu!
10
Yıldırım Belediyesi kaçak yapıları temizliyor
SON DAKİKA HABERLERİ
ANKETTüm Anketler
NAMAZ VAKİTLERİ
İMSAK
06:49
GÜNEŞ
08:19
ÖĞLE
13:13
İKİNDİ
15:36
AKŞAM
17:57
YATSI
19:22
SAYFALARTüm Sayfalar