"2023 hedeflerine bilgi ile ulaşabiliriz"
Genç Tümsiad Bursa Şubesi üyelerine yönelik konuşmasında 2023 hedeflerinden de bahseden Önder Matlı, şunları söyledi:“2023 hedeflerine ulaşabilmek için bilgiyi işin içine daha çok sokmalıyız. Bu hedeflere ancak bu şekilde ulaşabiliriz. Gerçekten işin niteliksel büyümesi bilgiye dayalı ekonomiyi geliştirmekle gerçekleşecektir. 2002 yılında ülkemizde 75 tane üniversite varken, bugün ülkemizde 175 tane üniversite var. Ama öbür taraftan da baktığımız zaman Türkiye’nin dünya çapındaki üniversite sayısında istediğimiz yerde değiliz. İşte bu bağlamda eğitimde seviyemizi arttırmalıyız. Şunu üzülerek söylüyorum, Türkiye’de 25 yaşının altındaki bireylerdeki eğitim seviyesi ortalama 6,5 yıl civarında. Şimdi ortaokul terk bir nüfus yapısıyla tabi ki diğer dünya ülkeleriyle teknoloji üretiminde yarışamayız. Bu 6,5 rakamı bu yıl revize edildi ve rakam 7 küsur yıla çıkmış. Bu artış önemli bir artıştır ama hala biz ortaokulu bitirmiş bir nüfus profiline sahip değiliz. Dolasıyla, bu manada çok ciddi sıkıntılarımız vardı diyebiliriz. Çok şükür ki 12 yıllık iktidarımız döneminde eğitim en öncelikli konularımızın başında geldi, gelmeye de devam ediyor. İktidarımız öncesinde faiz yüzünden bütçenin önemli kısmı hazineye aktarılırken, bugün hazineye aktarılan pay çok ciddi manada düşmüş, öbür tarafta eğitime kaynak aktarımı çok ciddi şekilde artmış durumda.”
"Geçmişten kalan bir atalet var"
Üniversite-sanayi işbirliği konusunda genç işadamlarına bilgiler veren BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ise, “Biz, kuruluşumuzun ilk gününden itibaren sanayicilerimizle birlikte olmak için çalıştık ve onların sorunlarına çözüm bulabilmek adına çeşitli çalışmalar gerçekleştirdik. Üniversite-sanayi işbirliği çok kolay değil. Çünkü, geçmişten kalan bir atalet mevcut. Bu atalet hem akademik tarafta, hem de sanayi üzerinde var. Biz bu sanayi üniversite işbirliğindeki ataleti kırmayı proje olarak ela alıp, sizinle birlikte yapabileceğimiz bir şeyler olabilir. Bu kadar genç insanın işadamı sıfatını taşımış olmasından çok memnun ve mutlu olduğumu belirtmek isterim. Biz de öğrencilerimize girişimcilik veya hayata atılması konusunda yol göstermeye çalışırken, onların en kolay irtibat kurulacak kişiler olarak sizleri görüyoruz” dedi.Geçmişte bazı akademisyenlerin üniversite-sanayi işbirliği anlamında altından kalkamayacağı sözler verdiğine dikkati çeken Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen, “Bazı akademisyenler üniversite-sanayi işbirliği konusunda altından kalkamayacağı sözler verdiler. Bunlar kendi ayaklarına kurşun sıktılar deyim yerindeyse. Birkaç akçe uğruna, yapabiliriz diye gördüler ama sanayicilerimizin aklında kötü bir imaj oluşmasına sebep oldular” diye konuştu.
"Bu bayrağı genç arkadaşlar geleceğe taşıyacak"
Gecede ev sahibi sıfatıyla konuşan Genç TÜMSİAD Bursa Şubesi Başkanı Asaf Yalçın İstanbullu da, “Bu akşam bizim için çok özel bir akşam. Çünkü TÜMSİAD Bursa Şubemizin eski başkanı ve şuanda AK Parti Bursa Milletvekili olan değerli büyüğümüz Önder Matlı ile Bursa Teknik Üniversite’mizin değerli Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen’i ağırlıyoruz” diye konuştu.Genç TÜMSİAD Bursa Şubesi üyesi olan işadamlarının gelecekte Bursa’nın ve Türkiye’nin önde gelen işadamları olacağına inançlarının tam olduğunu belirten İstanbullu, “Genç TÜMSİAD Bursa Şubesi’nin bugünkü üyeleri , önümüzde ki 5-10 yıl içerisinde umuyoruz ki Bursa’nın en önemli işadamları olacak, şehrine ve ülkesine faydalı hizmetler yapacak. Bu ülkesinin yarınını oluşturma fikrini dava olarak adlandıracak olursak , bu davanın bayrağını taşıma görevi bugünün gençlerinde, bizlerdedir . Genç TÜMSİAD gibi kurumlar bu vizyon da ki gençler için birer eğitim merkezidir. Bu toplantıların hepsi yarın bu ülke namına daha az hata ile daha güzel şeyler yapabilmek için yapılıyor. Üyelerimizin hepsinin davası aynıdır ” ifadelerini kullandı.Gecenin sonunda AK Parti Bursa Milletvekili Önder Matlı ile BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen’e teşekkür plaketi takdim edildi.
Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2014, 10:20