26 Milyar liraya havayı ısıtıyoruz

Kışın kendini iyice hissettirdiği son günlerde yalıtımın önemine dikkat çeken ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, son 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatılar sebebiyle 26 milyar liralık enerji kaybı meydana geldiğine dikkat çekti.

26 Milyar liraya havayı ısıtıyoruz
banner98
 Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği (ÇATIDER) Yönetim Kurulu Başkanı M. Nazım Yavuz, “Tüketiciler binalarında standartlara uygun çatı ve cephe yalıtım uygulamalarıyla bir yandan faturalarında yüzde 50’ye varan azalma sağlarken, bir yandan da ülke ekonomisine ve doğaya fayda sağlayabilir. Yalıtım, ayrıca rutubet, küf, kötü koku, romatizma, solunum yolu ve deri hastalıkları gibi sorunlara karşı da koruma sağlar” dedi.
Yavuz, Türkiye'de yaklaşık 7 milyon yalıtımsız çatı bulunduğunu hatırlatarak, “Standartlara uygun olmayan çatılar yüzünden Türkiye son 10 yılda yaklaşık 26 milyar lirayı boşa harcadı. Aynı nedenle doğal kaynakların hızla tükenmesi ve çevreye zarar verilmesine yol açtık. Bugün toplam enerjinin yüzde 35’i konutlar ve ticari binalarda tüketiliyor. 2002-2012 yılları arasında bu binaların tükettiği enerji yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Türkiye, enerji kaynakları için komşu ülkelere yüklü ödemeler yapıyor. Çatılarda yapılan yenileme, aktarma ve tamirat çalışmaları yıllık 5 milyon metrekareye, maddi büyüklüğü ise yaklaşık 1,2 milyon dolar seviyesine ulaştı.”
Yalıtım ve tadilat için yapılan harcamanın, sağlanan enerji tasarrufu sayesinde ortalama 2 ile 3 yıl içinde amorti edilebildiğini söyleyen Yavuz, "Yalıtım yapılırken yalıtım malzemesi, aksesuarlar, yan ürünler, bağlantı elemanları, emniyet tedbirleri, iskele, işçilik gibi giderler zaten yapılır. Yalıtım malzemesinin kalınlığının artırılması malzeme fiyatı dışında diğer giderleri etkilemez. Yalıtım malzemesi kalınlık farkı parasal olarak tüm giderler içinde çok küçük bir oranda kalacağı için doğru kalınlıkta yalıtım malzemesi kullanmak akıllıca olacaktır. Tüketiciler, merdiven altı ürünlerden kaçınıp, sertifikalı, CE belgeli ürünleri tercih etmeli ve uygulamaları uzman kişilere yaptırmalıdır. Böylece tüketicilerin parası çöpe gitmemiş olur" dedi.
Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2016, 14:44
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner103

google.com, pub-5727224107962425, DIRECT, f08c47fec0942fa0