Hayri Türkyılmaz: Uzun yıllar siyasetin içerisindeyim tabi ki 12 Eylülden sonraki süreçlerde çokça aktif görevlerde de bulundum. 3 kez ilçe başkanlığı yaptım, daha önce bir kez 1991 yılında milletvekilliği adaylığı denemem oldu. O yıl eğer bölge barajını aşabilseydik milletvekiliydim. Ben açıkçası çok fazla şeyi sevmiyorum ama Mudanya Belediye Başkanı olduktan sonra hele bana göre Dünya’nın en güzel kentinin Belediye Başkanı olduktan sonrada yani birilerinin sizi tanımaması mümkün değil. Mudanya böylesine güzel bir kent, tabi ki ben farklıyım şöyle işte gördüğünüz gibi yani kapım yok duvar yok, açık halkın belediyesi dedik. Herkesin kolaylıkla ulaşabildiği gelmeyenlere benim gittiğim sürekli hareket halinde olduğum halkla iç içe olduğum bir yapı var. Halkın kendinin gurur duyduğu işte kolayca ulaşabildiği Belediye Başkanı var. Hiç kimsenin ötekileştirilmediği herkesin hakkın hukukun verildiği tanındığı bir belediye, adaletin ve eşitliğin olduğu bir belediye böyle bir anlayışta da olunca tabi ki birileri rahatsız olabiliyor, birileri de memnun oluyor ama burada esas olan şu o birileri dediğim o bir avuç azınlık mutlaka rahatsız olacaktır. Önemli olan çoğunluktur Mudanya’nın bütünüdür. Onlarında memnun olması bizi mutlu ediyor.
N.İ: Nasıl bir Mudanya devir aldınız onla devam edelim. Hem şartlar hem de yeni katılan beldeler… Ne gibi zorluklar getirdi?
H.T: Ben şöyle söyleyeyim. Aslında göreve geldiğimizde bize söylenen 6-7 milyon borç 35 milyon lira kadar çıktı. Gördük ki bizden önceki süreçlerde Belediye’nin yapması gereken görevlerin sadece çalışanların maaşını onu da geçmişte zar zor ödediklerini biliyoruz, birçok sıkıntılarının olduğunu biliyoruz. Hiçbir şey ödememişler. Onların sigortası vergisi Belediye’nin diğer ödemeleri elektriği, suyu, doğalgazı dahil tabiat kültür vakfı koruma payı dahil hiçbir şeyin ödenmediğini gördük. Yaklaşık 35 milyon lira gibi borç çıktı 6-7 milyondan biz göreve geldikten sonra da bunların hepsini hemen ortaya çıkararak süreç içerisinde gerekli ilgili kurumlarla görüşerek bunları taksitlendirmeye soktuk ve ödedik. Bugünde geldiğimiz noktada yarısından fazlasını ödemiş durumdayız. Borcunu ödeyen bir belediyeyiz. Çalışanların maaşını günü gününe ödeyen bir belediyeyiz. Türkiye’nin en yüksek ücretini veren Belediyelerden bir tanesiyiz. Şunu da söyleyeyim benim için çok önemli tamamen halka kapalı insanların çok zor ulaştığı hatta adı haramilikle, hırsızlıkla, yolsuzlukla anılan bir belediyeden tertemiz bir belediyeye tertemiz bir Mudanya’ya geldik. Bu gelinen süreçte buda bütün Mudanyalı hemşerilerime ve benim gurur duyduğumuz konulardan biri
N.İ: İlk icraatlarınızdan biri belediyeye ait taşınmazlara yaptığınız zamlar oldu. Bununla ilgili konu nedir? Aslında işin özünde kiralanan dükkanların 2. Hatta 3. Ele kiraya verildiği bilgileri var. Bu rantın bitmesi tabi bazılarını zora sokmuş olabilir…
H.T: Tabi ki gerçekler ortaya çıktıkça bazılarının bu işi ne kadar suiistimal ettiği de ortaya çıkmış oldu. Başlangıçta birileri suiistimal etmeye çalıştı. Oysaki bizim yaptığımız sadece güncellemeydi. Daha önceki yönetimlerin o yandaş dediğimiz kişilere Belediyeye ait kamuya ait 83.174 kişinin olan o malları o mülkleri çok ucuz kiralarla kendi siyasal çıkarları için
N.İ: Örnek verebilir misiniz ne kadardı, ne kadar oldu?
H.T: Mesela diyelim ki 225 lira civarında olan bir kira 600-700 liraya çıktı. Bazı yerlerde daha fazla örneğin 4.356 lira olan kira 67.200 liraya çıktı ihale ile yani 4.500 lira olan bir yer kirası KDV ile beraber yaklaşık 43.000’e çıktı. Bunlar tabi ki ihale ile ve şeffaf yapıldı. Hiç kimseden gizlisi saklısı olmadan yasal mevzular çerçevesinde yapıldı ve kiralarımız yaklaşık genel anlamda 1 milyon 350 bin iken yıllık 5 milyon lira seviyesine çıkmış oldu. Tabi buda Mudanya’ya hizmet olarak geri dönüyor. Şöyle bir şey vardı. Örnek çokça yaşadığımız, kişi belediyenin dükkan’ını kiralamış 225 lira kdv ile beraber 257 lira kira veriyor Ama kendi yeri 50 metre ilerde 1500 liraya kiraya veriyordu. Veya bu kişiler belediyenin dükkanını kiralıyor 225 lira belediye KDV’si ile beraber 257 lira veriyor. Bir başka kişiye 2000 liraya 1750 lira devir ediyor hem devir parası alıyor 80-100 lira gibi hem de kira parası alıyor. İşte 250 sini getirip bir kısmı belediyeye bir kısmını maliyeye geri kalan 1500’de cebe 2-3 tane kiralayınca da 5-6 bin TL para yapıyor. Hiç kimsenin işte hiçbir emeklinin 30-40 yıl çalışıp da alamayacağı bir para böylesine suiistimaller vardı. Arcılar tefeciler vardı. Hepsi son buldu. Halkın malı halkın olacak dedik aracıları kaldırdık. Kiraladığımız kişiler kendileri kullanıyor ve böylesine suiistimallere de fırsat vermiyorum.
N.İ: Kentsel dönüşümle devam edelim. Çünkü böyle bir talepte var yani Mudanya cazibe merkezi yani orada bir arsa alalımda 5-10 kat yapalım. Bu anlamda ciddi inşaatçılar, müteahhitler para kazanalım noktasında da bir bakışları var ama tabi şehrin yerel yönetimlerden sorumlu kişisi sizsiniz. Bununla ilgili görüşlerini fikirleriniz nelerdir?
H.T: Sadece Mudanya’nın değil Türkiye’nin belki de Dünyada birçok kentin en önemli sorunlarının başında trafik, otopark benzeri sorunlar gelir. 6360 sayılı yasa gereği bütün şehir yasasından sonra trafik ulaşım ve otopark hizmetleri büyükşehir’in görevleri içerisinde büyükşehir’in burada yetersizliği açıkçası ortada yani bunu sadece Mudanya’da değil bunu Nilüferde, Yıldırımda, Osmangazi’de görebilirsiniz ki yaşıyoruz. Bursa’ya girmek bile sorundur. Yani 1 saatte yaklaşık 15 dakikalık veya 20 dakikalık yolu 1 saatte bazen daha fazla artan süreçlerde gidiyoruz. Bizim yaptığımız araştırmalarda da Mudanya’mızın en önemli sorunları başta say projesinden dolayı olan sıkıntı var. Ulaşım, trafik, otopark var. Bununla ilgilide biz bana ne demedik. Büyükşehir’in yapması gerektiği halde Mudanya’nın trafik projesini hazırlattık büyükşehir’inde onayı olursa bu konuda her şeyini proje bedeli dahil her şeyini ve gereken diğer çalışmaları biz karşılayacağız.
N.İ: Turizm dediniz yani Mudanya turizm, tarımdan sonra 2. Alternatif herhalde gelir noktasında getirebilecek ilçeye değer katabilecek olgulardan gerçeklerden birisi bununla ilgili neler yapıyorsunuz. Bununla ilgili projeleriniz nerledir.
H.T: Bu yaptığımı Kültür Sanat etkilileriyle birlikte Mudanya’mızın tanıtımını mütarekesi ile birlikte en üst düzeyde yapmaya çalıştık. Çeşitli fuarlara katıldık. Ocak ayının 27 sinde yine bir uluslar arası EMITT fuarı var ona da katılacağız. Hatta bugüne kadar Mudanya Belediyesi hiç katılmamış. Göreve geldiğimiz ilk yıl katıldık. İzmir’de bir fuara katıldık. Olabildiğince fuarlara katılarak uluslar arası düzeyde Mudanya’mızın tanıtımını yaptık. Dünya miras listesini girmeyi hedefliyoruz. Trilye, Kumyaka gibi çok önemli beldelerimiz var. Oraların tarihi yapıları o eski yapıları onların restorasyonu var. Diğer dinlere kültürlere ait yapılar var, onların restorasyonu var Kumyaka’da başladı. Önümüzdeki günlerde onlarında tamamlanmasıyla birlikte barışın ve kardeşliğin başkentinde kültürlerinde kardeşliği, dinlerinde kardeşliğinin yaşandığı insanların kardeşçe huzur içerisinde yaşadığı mükemmel bir kente doğru gidiyoruz.
N.İ: Projeleriniz bu kalan 2 yılda hedefleriniz nedir. Neleri hedefliyorsunuz. Ben 2019 seçimlerinde şunları gerçekleştirdim. Mudanya seçmeniniz sizi olumlu görür destek verir yola devam edersiniz ve başarısız olduğunuzu söyler veya orda kalırım diyebileceğiniz neler var?
H.T: Olabildiğince çok proje gerçekleştirmeye çalışıyoruz bizim için ve Mudanya’mızın içinde çok önemli kimse, kimsesiz kalmayacak hiçbir çocuk yatağına aç girmeyecek dedik ve bununla ilgili zeytin dalı ve uğurböceği projemizi hayata geçirdik. Bu projelerimizin içeriği nedir. Birçok belediyenin farklı farklı, kısım kısım, parça parça yaptığı işleri tümünü bu projenin içerisinde görebilirsiniz. Kimsesiz, yaşlı bakıma muhtaç engelli yurttaşlarımız bütün evler taranıyor hiç kimse rencide edilmeden o insanlarımıza sağlık hizmeti götürülüyor. O insanlarımızın giyimi kuşamı, O insanlarımızın evinin temizliği, O insanlarımızın gıda ihtiyacı yatalak olanlara saç sakal traşı değil bayanlara kadın kuaförü, erkeklere, erkek kuaförü gidiyor. Onların banyo ihtiyaçların yaptırıyorlar, bazıları özlemiş Bursa’mızın kaplıcasına götürüyorlar. Bu hizmetler 1,5 yıldır yapılıyor. Mükemmel bir proje geçtiğimiz günlerde de Marmara belediyeler birliğinden altın karınca ödülünü de aldık. Oda tabi bizi çok mutlu etti. Katkı verenleri de tebrik ediyorum.
N.İ: Araç alımı ile ilgili kendi partinizden 4 CHP Meclis üyesi istifa etti. Bu 4 dört kişin meclis üyeliğinden istifası neden oldu?
H.T: Açıkçası benimde anlam vermiş olduğum bir durum değil benim kullandığım aracım 2009 model yerli Ford Mondeo marka bir araç bu aracın arızası sıklaşmaya başladı. Arıza yaptığı zamanlar kendi aracımı kullandım. Hiçbir zamanda yüksünmüyorum hani hatta aracımın yakıt parasını bile cebimden ödüyorum belediyeye yüklemiyorum. Çünkü benim için kimse bir şey demesin kendi aracına belediyeden yakıt alıyor diye hiçbir şaibeye yer vermeden kullanıyorum. Tabi ki ulaştırmadan sorumlu arkadaşlarımız işte bunu gören meclis üyesi bazı arkadaşlarımız bana dediler makam arabası alalım. Bende dedim gerek yok gittiğimiz yere kadar gideriz. O gittikten sonra bakarız dedim. Yenisini sorduk benim şuanda kullandığımın 165 bin lira dediler. Bende dedim olmaz çok para yani o 165 in lirayı vereceğime ben bir halı saha daha yaparım dedim. Çünkü her mahalleye halı saha sözümüz var. Bu yıl 5 veya 6 tane daha yapacağız. Bunu yapalım dedim halka hizmet olur bende bu araçla giderim. Sonradan dediler ki illa alalım. Geçtiğimiz günlerde başkan yardımcısı bir arkadaşımız devlet malzeme ofisine Ankara’ya gitti. Bir çöp kamyonumuz için oradaki evrakların tamamlanması için gittiğinde sormuşlar yerli bir araba var mı yok mu diye varmış... Zaten bizim belediye olarak yabancı bir marka alma şansımız da yok bazıları da bilmiyor tabi bunu suiistimal etmeye çalışıyor. Yerli bir araba 4+1 minibüs tipi bir şey kaç para diye sormuşlar 45 bin lira demişler ihaleye çıkarsa 42 bin liraya kadar düşebilir. Biraz teferruat ilave masraflarıyla 50-60 bini bulur alırsanız alın mütevazi bir rakam hemen hemen herkesin elinde olan bazılarının 2.-3. El aralarının fiyatında bir araba madem öyle alalım nasıl olsa paramızda var. Yaklaşık da 100 bin lira gibi bir karımız var. Tasarruf anlamında iyi bir miktar tabi bazı arkadaşlarımız bunu kullandılar kullanınca da işte istifaları gündeme geldi. Bunu abarttılar bana göre gülünç bir şey yani hiçte önemli değil, benim hiç talebim yoktu reddedilmesine belki en fazla sevinen benim çünkü benim öyle bir önceliğim yok. Benim gidiyorum, geliyorum kendi aracımı kullanıyorum hiç sorun değil yani o konuda sıkıntı yok. Ama arkadaşlarımızın bu boyuta getirmesi ve de suiistimal etmesi yani işte bilmem ne marka demesi yabancı markalardan kimsinin vip deyip bilmem ne falan filan demek ki bazı kişileri yolda tanırsınız. Süreç gösteriyor derler ya ticaret yapacaksın veya yol yürüyeceksin.
N.İ: Göreve geldiğinizde 30’a yakın personelin işten çıkarılması ile ilgili tartışmalar vardı. Bu konuya da açıklık getirebilir misiniz?
H.T: 30 Personel değil benim bildiğim 20 üzeri personel bunlar şöyle anlatayım. Geçmiş süreçlerde alışmış işe gitmeden ücret alanlar çeşitli şekillerde sorun çıkaranlar, farklı davrananlar, belirli siyasi güçler sayesinde farklı konumlarda kendini hissedenler, bazıları o geçmiş dönemin soruşturma kapsamı içerisinde olanlar bunlar o yaşanan süreçte zorunlu olarak tasarrufa gitmek durumunda kaldığımız durumdu yani bu tabi ki çok büyütüldü. Oysaki bugün Bursa Büyükşehir Belediyesi bakarsanız belki bin’in üzerinde insan işten atıldı. Diğer AKP’li belediyeler bakarsanız 300’ler, 500’ler atıldı. Onlar hiç sorun olmazda Mudanya da hem de böylesine işten çıkarılma nedenleri olan durumları olan kişilerin işten çıkarılmasından dolayı birileri burada abartıyor ama ne yaparlarsa yapsınlar. Bu ne kadar benim göz önünde olduğumu gösteriyor. Bende açıkçası mutluyum. Ama ne yaparlarsa yapsınlar söylüyorum. Allah’ın gücüne gitmesin diyorum bugüne kadar alnımızda bir tek kara nokta yok, bir tek yanlış yaptığımız iş yok. Belki eksiğimiz olmuştur ufak tefek hatalarımız olmuştur ama hiç kimsenin ekmeğiyle oynanacak şekilde hiç kimseyi üzecek şekilde olmamıştır. Bundan sonrada olmayacaktır. Kimse öyle çaba sarf etmesin. Güneş balçıkla sıvanmaz.
N.İ: Son mesajınız ne olacak?
H.T: Tüm hemşerilerime sevgilerimi saygılarımı sunuyorum. Hep söylediğim bişi var benim bugün dünden daha çok yarında bugünden daha çok seveceğimi Mudanyalı hemşerilerime bir kes daha haykırmak istiyorum. Bütün insanların kardeşliği için barış içerisinde yaşaması için barışın ve kardeşliğin başkentinin Mudanya’nın bütün değerlerini o güzelim güzelliklerini yaşaması için herkesi Mudanya’ya davet ediyorum. Mudanya’mız gerçekten yaşanılacak bir kent bu kentin gelerek, görerek yaşanması dileği ile tüm vatandaşlarımıza sevgilerimi saygılarımı sunuyorum.