Son açıklanan enflasyon verileri, memur ve emekliler için zorlu bir tabloyu ortaya koydu. Haziran ayında %71,30 olarak gerçekleşen yıllık enflasyon, maaşların erimesine ve alım gücünün azalmasına yol açtı. Yılın ilk yarısında enflasyon %24,73 artarak devam ederken, bu durum özellikle sabit gelirli kesimleri olumsuz etkiliyor. Maaşlardaki erime, geçtiğimiz aylarda %15 artırılan memur maaşlarının gerçek değerinin düşmesine sebep oldu. Sahim-SEN Başkanı Özlem Akarken, ‘‘Memur da emeklisi de geçinemiyor. Geçim ve alım gücü daha da zora girecek. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiği bu durumun, maaş artışlarının enflasyon karşısında yetersiz kalmasından kaynaklandığını ve ekonomik adaletsizliği derinleştirdiğini gösteriyor.’’ dedi.
Memur Da Emeklisi De Geçinemiyor!
Kamu hizmetlerindeki kesintiler ve vergi politikalarındaki ağırlaşma, özellikle sabit gelirli memur ve emekliler üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Son dönemde yapılan vergi düzenlemeleri ve elektrik fiyatlarındaki %38'lik zam gibi kararlar, gelirlerini sabit tutmaya çalışan kesimleri derinden etkilediğini belirten Özlem Akarken, ‘‘Yaşam maliyetlerinin artmasıyla birleşerek alım güçlerinin ciddi şekilde azalmasına neden oluyor. Sabit gelirlilere yönelik vergi yükünün artması, ekonomik dengesizlikleri derinleştiriyor ve gelir dağılımındaki adaletsizlikleri artırıyor. Bu bağlamda, vergi politikalarının adaletli bir şekilde yeniden düzenlenmesi ve kamu hizmetlerindeki kesintilerin gözden geçirilmesi gerekliliği ortaya çıkıyor.’’ açıklamasını yaptı.
Ekonomik Adalet İçin Enflasyon Farkı Maaşlara Yansıtılsın
Enflasyonun yükselmesiyle birlikte maaşların gerçek değerinin düşmesini engellemek adına, enflasyon farkının doğru bir şekilde hesaplanarak maaşlara yansıtılması gerekmektedir. Ayrıca, sabit gelirli kesimin alım gücünü koruyabilmek ve yaşam standartlarını sürdürebilmek için maaşlarda yapılacak katsayı düzenlemeleri de büyük önem taşımaktadır. Konuya açıklık getiren Akarken, ‘‘Enflasyon farkının maaşlara doğru bir şekilde yansıtılması, maaşların gerçek değerinin korunmasını sağlamak açısından kritik bir adımdır. Enflasyonun artmasıyla birlikte alım gücünün düşmesini engellemek için bu tür düzenlemeler kaçınılmaz hale gelmektedir. Düzenlemeler, ekonomik zorluklarla mücadele eden memur ve emeklilere destek olmak amacıyla hayati bir rol oynamaktadır. Dolayısıyla, sosyal adaletin sağlanması ve ekonomik adaletsizliklerin azaltılması adına bu önlemlerin zamanında ve etkili bir şekilde uygulanması gerekmektedir.’’ şeklinde konuştu.
Yaşam Standartlarının Korunması İçin Acil Adımlar Şart!
2024 yılının ikinci yarısında, yapılan hesaplamalara göre bu ay itibarı ile memur ve emekli maaşlarına %9,31 oranında enflasyon farkı ödenecek. Ödenecek olan enflasyon farkı bir artış olmaktan ziyade dönem içinde meydana gelen erimenin dönem sonunda karşılanması nedeniyle kamu çalışanlarının zararlarını dahi karşılamaktan uzak kalan bir miktar olacak. Gerekli düzeyde yapılacak olan zam, yaşam standartlarını korumak ve ekonomik sıkıntıları hafifletmek adına acil bir ihtiyaç olduğunu belirten Akarken, ‘‘Memur ve emeklilerin ekonomik sıkıntılarını hafifletmek için etkili adımlar atılması gerekmektedir. Alım gücünü koruyacak ve yaşam standartlarını iyileştirecek politikaların hayata geçirilmesi, sabit gelirli kesimin refahını artıracaktır. Bu süreçte, adaletli vergi politikaları ve maaş düzenlemeleri önemli rol oynayacaktır.’’ dedi.