ÜRETİMDE YALIN DÖNÜŞÜM
BTSO Başkan Yardımcısı Cüneyt Şener, Almanya başta olmak üzere, dijital üretime geçme hazırlıklarının ve uygulamalarının hız kazandığını, Türkiye’deki KOBİ’lerin de mutlaka bu sürece hazır olması gerektiğini söyledi. BTSO Meclisi tarafından da onaylanan ‘Model Fabrika’ projesi ile işletmelerde yalın üretim süreçleriyle birlikte kaliteyi ve verimliliği de artırmayı hedeflediklerini kaydeden Cüneyt Şener, “Dünyada başarılı örnekleri bulunan Model Fabrika, işletmelerimizin yeni sanayi devrimine geçişinde de önemli bir role sahip olacak. BTSO olarak iş dünyamıza bu konuda da liderlik etme sorumluluğunu üstlendik. Almanya’ya yaptığımız ziyaret de BUTGEM Yerleşkesi’nde kuracağımız ‘model fabrikanın’ alt yapısını oluşturma açısından oldukça verimli geçti” dedi.
ENERJİDE YENİ PROJELER GELİŞTİRİYORUZ
Cüneyt Şener, BTSO’nun 40’a yakın makro projesinden birisi olan Yeşil Büyüme Projesi kapsamında çalışmalara devam ettiklerini söyledi. BTSO bünyesinde tüm sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler ve kamu kurumlarını ortak akıl vizyonu ile bir araya getirerek Çevre ve Temiz Üretim Konseyi ile Enerji Konseyi’ni oluşturduklarını belirten Şener, konsey çalışmalarının yeni projelerin hayata geçmesinde önemli katkılar sağladığını vurguladı. Cüneyt Şener, “BTSO olarak Bursa’mızın çevreyle dost ve sürdürülebilir büyüme hedeflerine liderlik ediyoruz. Firmalara enerji tüketimi noktasında rehberlik eden Enerji Verimliliği Merkezi’mizin yanı sıra konseylerimizin de üstün gayretleriyle alternatif enerji kaynaklarına ilişkin Ur-Ge ve kümelenme projelerimizi hayata geçirdik. Şimdi de Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki BUTGEM yerleşkemizde Bakanlığımızın da destekleriyle ‘Model Fabrika’ projelerini hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin üretim merkezi Bursa’da kurulacak Model Fabrika, Enerji Verimliliği Merkezi’mizle entegre olarak kentimize ve firmalarımıza önemli katkılar sunacaktır” diye konuştu.
DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN BEŞİĞİ ALMANYA’YA ÇIKARMA
BTSO Projeler ve Kümelenmeler Koordinatörü ve Model Fabrika Projesi Yürütücüsü Dr. Mustafa Hatipoğlu, Model Fabrika’nın deneyim yoluyla yetenek geliştirme uygulamaları yapılarak ‘mevcut durumdan’ ‘iyileştirilmiş duruma’ dönüşme eğitiminin verildiği yer olduğunu söyledi. Sanayi 4.0 ve dijital dönüşümün beşiği olan Almanya’da ‘Model Fabrika’ konusunda önemli bilgiler aldıklarını kaydeden Hatipoğlu, “Yalın şirket organizasyonu ve kültürünü benimsemiş olan firmaların yalın üretim tekniklerini dijitalleşme ile birleştirmesi sonucunda Sanayi 4.0 seviyesine ulaşması doğal olarak kolay olacaktır. Bu nedenle, Bursa firmalarının avantajı diğerlerinden fazladır. Bursa’da kurulacak olan merkezimizde, yalnızca eğitim-dönüşüm amaçlı olarak ‘Yalın dönüşüm, Pnömatik Silindir’ üretmek, KOBİ’lere yalın üretim teknikleri kullanma konusunda eğitim vermeyi planlıyoruz. Eğitimlerin ardından dijitalleşme uygulanarak Endüstri 4.0 dönüşümü noktasında firmalarda farkındalığın artırılması hedefleniyor” diye konuştu.