İŞTE SABAH'IN O HABERİ
''Siyasi kulislerde, operasyonla oğulları gözaltına alınan Güler, Çağlayan ve Bayraktar'la Türkiye'yi eski günlere döndürmek isteyen lobilerin uğraştıkları yorumu yapıldığı öne sürüldü.
KONOMİ BAKANI ZAFER ÇAĞLAYAN
Göreve geldiği andan itibaren bölge ve çevre ülkeleriyle ticaret stratejisi geliştirerek Türkiye'nin ihracatına büyük bir hamle yaptıran Çağlayan, faiz lobisine karşı sert mesajlar verirken, İran'la ticaretin de önemli savunucusu oldu. Cenevre mutabakatıyla İran'a ambargonun gevşemesinin hemen ardından 15-16 Ocak'ta İran'a gitmeyi planlayan Çağlayan, "İran'a ambargolar kaldırılıyor. Bu ambargoların maliyetini en iyi yaşayan bakanlıklardan birinin başındayım. Ambargoların önümüze koyduğu seti kaldıracağız. Türkiye, altın ve kıymetli madenler başta olmak üzere diğer ihraç ürünlerini de İran'a yeniden sevk edebilecek. Bundan sonrası için Türkiye, İran'a her malını ihraç edecektir. Önümüzdeki 6 ayı en iyi şekilde değerlendireceğiz. Bu nedenle İran'a yapacağımız seyahat büyük anlam taşıyor" açıklaması yapmıştı. Merkez Bankası'nı faiz artırımına zorlayan finans lobisini her fırsatta eleştiren Çağlayan, daha birkaç ay önce "Türkiye'yi ekonomik ve siyasi açıdan sıkıntıya sokarak eski günlere döndürmek isteyenler yeniden piyasaya çıktılar" mesajı vermişti.
İÇİŞLERİ BAKANI MUAMMER GÜLER
Muammer Güler, ocak ayında yapılan kabine değişikliğiyle içişleri bakanı oldu. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "asıl hedef bendim" dediği 7 Şubat 2012 MİT krizi ve müsteşar Hakan Fidan'ın KCK soruşturması nedeniyle ifadeye çağrılmasının ardından başlayan süreçte kilit bir konuma geldi. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın evine böcek konulduğunun ortaya çıkması üzerine Emniyet İstihbarat'ta yapılan soruşturmayı ve yeniden yapılanmayı bizzat yürüttü. 45 ilde yapılacak emniyet müdürü atamaları ve değişiklikler konusunda da öncü rol oynadı.
ÇEVRE ŞEHİRCİLİK BAKANI ERDOĞAN BAYRAKTAR
Hükümetin en önemli gücü olan TOKİ'yi yıllarca yönetti. Çevre Şehircilik Bakanlığı döneminde deprem riski altında olan 7 milyon konutun tekrar yapılması ve büyük kentsel dönüşüm projelerine imza attı. 2013'te 253 bin konutun dönüşümünü başlatan, 2014'te 500 bin konutun dönüşümünü başlatacak olan Bayraktar, Cumhuriyetin 100. yılına kadar 3.5 milyon konutun, 20 yıl içinde ise 6.5 milyon birim konutun dönüşümünü gerçekleştirmeyi planlıyordu. Operasyonun inşaat ve finans sektörüne uzanmasının ekonominin üretim ve istihdam yönüyle lokomotifini durdurabileceği ve piyasalarda güvensizlik yaratabileceği belirtildi.