Kategoriler

Ohal varken turizm nefes alamaz

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin turizm geliri 2017 Eylül ayında 20 milyar dolara düştü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yayınladığı sınır istatistiklerine bağlı olarak 2015’te 41 milyon ziyaretçinin çıkış yaptığı görülürken, 2017 Eylül ayı itibariyle bu sayı 30 milyona düştü. Turizm sektöründeki bu gerileme yaşanırken, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen 3. Turizm Şurası’nda mevcut durumunun değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik ulusal bir turizm politikasının oluşturulabilmesi amaçlanıyor.

 Konuyla ilgili bir açıklama yapan TBMM Kültür Komisyonu üyesi CHP’li Ceyhun İrgil, Kültür ve Turizm Bakanlığının şura ile iyi niyetini gösterdiğini ama yıllara ve rakamlara bakıldığında turizmdeki gerileme ve nedenlerinin apaçık ortada olduğunu belirtti. İrgil, “Turizm geliri üç yılda 14 milyar dolar azaldı, OHAL üstüne tuz biber ekti, turizm alarm veriyor” dedi.

 

HOŞGÖRÜSÜZ İKLİMDE TURİZM GELİŞMEZ

 

“Turizm Şurasının yapıldığı şu günlerde hükümet yanlış algı oluşturuyor” diyen İrgil şöyle devam etti: “2014 yılında 34 milyar dolar olan turizm geliri, 2015’te 31’e, 2016’da 22’ye, 2017 Eylül’ünde ise 20 milyar dolara düştü. Terör saldırılarıyla başlayıp OHAL’le geldiğimiz noktada turizm alarm veriyor. Turizm ekonomisine dayalı yörelerde ciddi kriz var. Bu ayrıştırıcı, nefret ve öfke dolu dil ile öngörüsüz ve tutarsız dış politika ile turizmin geleceği umut vermiyor. Turizm muhafazakar, dar kafalı ve hoşgörüsüz anlayışın olduğu iklimde gelişmez. Bu gidişat turizm ile geçinen işletmeler için iflas ve hüsran, bu sektörde çalışan insanlar için de felakettir. Turizm sadece ekonomik bir getiri değil aynı zamanda kültürel alışveriş ve iletişim yoludur. Turizm darbe yedikçe kültürlerarası iletişim de azalmakta ve ülke kendi içinde kapalı, her geçen yıl daha da kendi halinde, karanlık endişe verici bir sürece savrulmaktadır.” 

 

BU ANLAYIŞLA SADECE ARAP TURİST GELİR

 

Turizme OHAL’in de darbe vurduğunu belirten CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, “Hükümet OHAL’i uzatarak turizmi baltalıyor” dedi. OHAL ve antidemokratik uygulamaların dünyada endişeyle karşılandığına değinen İrgil şunları söyledi:

“Ülkemizin rakibi durumundaki odaklar Türkiye’nin riskli ülke algısını köpürterek turizm sektörüne ciddi zarar veriyor. Turistik ziyaretler ve harcamalar düşerken, gemilerin de Kuşadası’na yanaşmama kararı muhtemel turizm felaketi için işaret fişekleridir. Acil ve tutarlı önlemler zaten gereklidir ama en önemlisi OHAL’in kaldırılıp hukuk dışı uygulamalara son verilmesidir. Turizm sektörü ancak bu yolla nefes alabilir ve yeniden dirilebilir. Aksi takdirde turizmdeki kayıplar milyonlarca insanı etkileyecek. Turizm partizan ve dar kafalı kadrolar ile değil, ufku geniş, vizyon sahibi, tutucu olmayan, hoşgörülü, uygar uzman kadrolarla geliştirilebilir. Bu anlayışla sadece Arap turist hedeflerine ulaşırlar.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
İnegöl’de Kültür Sanat Dolu Hafta
EDİRNE
Bulgaristan Kırcaali’de Uluslararası Satranç Turnuvası başladı
GENEL
Manisa Kırkağaç ve Soma’nın turistik değerlerini turistik inceleme
SAKARYA
Sakarya’da Hendek Güldibi’ne güçlü altyapı
ANKARA
11 ayda 5 bine yakın gemi denetlendi
SAKARYA
Sakarya Söğütlü’nün kırsalındaki iki mahallede asfalt hamlesi
BURSA
ECZACI-SEN Kamudaki Tüm Sağlık Çalışanları Adına Mücadelesine Başladı
ANKARA
Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı’nda 6 terörist etkisiz!
İSTANBUL
Otonom yönetmelik Türkiye’ye yeni fırsatlar sunuyor
AMASYA
Aile sağlığı çalışanına sendikal haktan ötürü maaş cezası! Kesintilere dava açılacak