Bu salgının kadınlar için eşitsizliklerin ve şiddetin derinleştiği bir dönem olduğunu söyleyen Karabıyık, “Ayrıca yaşanan ekonomik kriz kadınları daha fazla etkiledi. Yani ekonomik krizin kadın boyutu da var. Aile bireyleri işsiz kaldığında, aile geliri kaybedildiğinde de bunun kadına şiddet olarak geri döndüğü örnekleri biliyoruz. Çünkü işsizlik ve yoksulluğun sosyal bozulmaları arttırdığı bir gerçek” uyarısında bulundu.
Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranının Avrupa’nın en düşük seviyesinde olduğuna dikkat çeken CHP’li vekil, “İstihdamda olanların 100 kişiden 69'u erkek, 31’i kadın. Sadece pandemi değil, öncesinde yaşanan ekonomik kriz ve yönetilemeyen ekonomi nedeniyle işsizlik her geçen gün artıyor, Kadın yoksulluğu kavramı da gerçekten üzerinde önemle durulması ve çözüm üretilmesi gereken bir konu. Türkiye’de yoksul kadınların yüzde 84.6’sı çalışmıyor, sadece yüzde 15.4’ü çalışıyor. Ayrıca ülkemizde hem yoksul hem de sadece eşinin geliri olan 385 bin kadın var, en kırılgan grup da bu. Bu gruptaki kadınlar, şiddet ve buna karşı hiçbir şey yapamayan, kendisini yalnız hisseden, ekonomik özgürlüğü olmayan ve yoksul olan kadınlar” dedi.
Ekonomiye Katılım, Fırsat Eşitliği ve Eğitim İmkanlarından Yararlanma gibi veriler üzerinden hesaplanmış olan 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda ise Türkiye’nin 153 ülkeden 130. sırada olduğunu hatırlatan Lale Karabıyık, bunun ayrıca tartışılması, üzerinde durulması gereken bir nokta olduğunu ifade etti.
Aile Destek Sigortası Uygulanıyor Olsaydı Aileler Mağdur Olmayacaktı!
AKP’nin 18 yılda 15 İstihdam Teşvik Paketi ve 5 Ekonomi ve Reform Paketi olmak üzere 20 paket açıkladığını, Ekonomik İstikrar Paketi adı ile 21. Paketin de yolda olduğunu belirten Karabıyık, “Ancak işsizlik sorununu çözmediği gibi kadın işsizliği ve yoksulluğu da giderek arttı” tespitini paylaştı.
Kadınların çıkarlarını ön plana alarak ve merkeze koyarak bu pandemiden daha hızlı çıkabileceğimizi, daha güçlü toplumlar inşa edebileceğimizi belirten Lale Karabıyık, “CHP’nin güçlü sosyal devlet projesinin merkezinde “Aile Destek Sigortası” bulunmaktadır. Aile Destek Sigortası’nın temel hedefi, ülkemizde çağdaş bir sosyal güvenlik sistemi ve sosyal koruma ağı geliştirmektir. Hiçbir ayrım gözetmeksizin, tüm yurttaşlarımızı her türlü dışlanmışlıktan kurtarmaktır. Aile Destek Sigortası ile yurttaşlarımızın kimseye muhtaç olmadan, bağımsız, özgür ve eşit bireyler olarak yaşamaları sağlanacak; bireyler, aileler ve kadınların aile içindeki konumları güçlenecektir. Aile Destek Sigortası, Türkiye’de güçlü sosyal devletin temelini oluşturacaktır. Aile Destek Sigortası’nın önemini pandemi döneminde daha net görüyoruz. Aile Destek Sigortası kadını güçlendirir, böylece kadınlar çocuğunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabilir ve kimseye muhtaç olmaz. Eğer bugün Aile Destek Sigortası uygulanıyor olsaydı bu pandemide kesinlikle aileler mağdur olmayacaktı” sözleriyle açıklamasını tamamladı.