Kazakistan'da çocukların ilk adım atması sebebiyle yapılan "duşak kesme" geleneği çeşitli düğün ve topluma açık etkinliklerle yaşatılıyor.
Türk halklarında, yeni yürümeye başlayan çocuğun ayakları arasına bağlanan kurdeleyi kesme töreni, "duşakkesme", "köstek kesme", "tusau keser", "tuşoo kesüü" veya "ilk adım töreni" olarak biliniyor.
Kazaklarda, ilk adımlarını atmaya başlayan çocuğun daha iyi yürümesi inancıyla yapılan duşak kesme geleneği, ailelerin maddi durumuna göre evlerde, restoranlarda veya açık havada yapılıyor.
Astanalı 82 yaşındaki Bibiayşe İskenderova, Kazak ailelerinin daveti üzerine, çocukların ilk adım atma törenini yapıyor.
İskenderova, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüzyıllardır devam eden ve büyüklerinden öğrendiği duşak kesme geleneğini kendi çocukları ve torunlarının yanı sıra diğer aile çocuklarına da yaptığını söyledi.
Duşak kesme töreni için yere döşenen geleneksel halının öbür ucuna oyuncakların konulduğunu ifade eden İskenderova, çocuğun ayaklarına bağlanan ipin yaşı büyük bir kişi tarafından kesilmesinin ardından çocuğun o oyuncaklara doğru yürüdüğünü anlattı.
İskenderova, duşak kesmenin ilk adımlarını atmaya başlayan çocuğun düşmesine engel olacağı inancıyla yapıldığına dikkati çekti.
Törenin evlerde, restoranlarda veya topluma açık yerlerde yapıldığına işaret eden İskenderova, "Duşak kesme geleneğini çeşitli kültürel etkinlikler çerçevesinde sahnelerde de yapıyoruz. Böylece babalarımızdan öğrendiklerimizi genç nesillere öğretmeye çalışıyoruz." ifadesini kullandı.
Geleneklere önem artıyor
Astana sakini Aygül Asılbekova da torununun duşak kesme törenini Astana'nın başkent ilan edilişinin 20.yılını kutlama etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konser sırasında sahnede yaptı.
Asılbekova, "Torunumun yolu açık olsun, her türlü kötülüklerden Allahım korusun duasıyla duşak kesme törenini gerçekleştirdik." dedi.
Çocukları için yaptığı duşak kesme geleneğini şu an torunları için de düzenlediğini söyleyen Asılbekova, "Kazak aileleri, son yıllarda bu tür geleneklere daha fazla önem vermeye başladı. Aileler maddi durumlarına göre, duşak kesme törenlerini restoranlarda, açık hava mekanlarında veya evlerinde düzenlemeyi tercih ediyor." şeklinde konuştu.