Kategoriler

Kapalı köy okulları açılsın

6 Eylülde başlayan 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı öğrencilerimize, öğretmenlerimize, velilerimize ve Milli Eğitime hayırlı olsun. Ama maalesef bu yılda 1 milyona yakın öğrenci yine taşınıyor, 16.000 e yakın köyde okullar kapalı olduğu için Bayrak Töreni yapılmadı ve İstiklal Marşı okunmadı. Yaklaşık 16 yıl önce başlattığım ve Türkiye’nin gündemine getirdiğim taşımalı eğitimden dolayı kapatılan Orhangazi’ye bağlı Karsak köyündeyim. Son yönetmelik değişikliğinden sonra köylerde yaşayan vatandaşlara sesleniyorum.

Kapatılan köy okullarının yeniden açılması için ve ana, 1, 2, 3 ve 4’e giden çocukların kendi köylerinde okumaları için yetkililere başvursunlar. Bugün bir kez daha yetkililere sesleniyorum şartlar ne olursa olsun Taşımalı Eğitimden dolayı kapatılan Köy Okulları mutlaka açılmalı. En az bir öğretmen bulunmalı. Her köyde andımız, İstiklal Marşımız okunmalı, Bayrak Törenleri yapılmalı ve Ulusal Bayramlarımız kutlanmalı. Eğitimde tasarruf olmaz. Kapatılan Köy Okulları açılana kadar mücadeleye devam edeceğim. Pandemi süreci devam ederken Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a mektup yollamıştım. O mektubumda 2006dan bu yana taşımalı eğitimden dolayı kapanan köy okulları ile ilgili yapmış olduğum çalışmaları anlatmıştım. Özellikle 29 mart 2011de verdiğim araştırma yönergesi için yaptığım konuşmada köylerde yaşayan ailelerin taşımalı eğitimden dolayı taşınan çocuklarının yaşadıkları sorunlara değinerek özellikle 1. 2. 3. Sınıfa giden öğrencilerimizin kendi köylerinde okumalarını, her köyde okulların tekrar açılmasını, ulusal bayramların kutlanmasını ve en az bir öğretmenin bulunması gerektiğini dile getirmiştim.

02.10.2020 tarih ve 31262 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma ve Ad Verme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 2’nci maddesinin (c) fıkrasında; ‘’ İlkokul 1-4 üncü sınıflarda öğrenci sayının toplamda 10’un altına düşmesi durumunda; ulaşım şartlarının elverişsiz olması veya öğrenci velilerinin çocuklarını taşıma yoluyla eğitime erişim kapsamında öğrenim görmelerini istememeleri halinde, öğrenci sayısına bakılmaksızın valilikçe uygun görülmesi durumunda Bakanlıkça bu ilkokulların açık kalması sağlanabilir.’’ hükmü doğrultusunda köy okullarının açık kalması kolaylaştırılıp kapatılması zorlaştırılmıştır.

Ayrıca Sayın Milli Eğitim Bakanına cevaplandırması için aşağıdaki soruları sormuştum;

1- Taşımalı Eğitimden dolayı taşınan öğrencilerimiz ve ailelerinin yaşadıkları psikolojik ve sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile ilgili şimdiye kadar ne tür çalışmalar yapılmıştır?

2- Son yönetmelik değişikliğinden sonra kapalı durumdaki köy okullarının açılması için kaç başvuru yapılmıştır?

3- Bu başvurularda şartları uygun bulunup kaç tanesine olumlu cevap verilip köy okulu açılmıştır?

4- Taşımalı Eğitim sisteminin tekrar gözden geçirilmesi ve 2021-2022 Eğitim ve Öğretim yılından itibaren başlamak üzere 1, 2, 3 ve 4’üncü sınıfa giden öğrencilerin kendi köylerinde okumaları ile ilgili bir çalışmanız var mıdır? Yoksa bununla ilgili bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

5- Kapatılan Köy Okulları ve lojmanları ile ilgili bakım ve onarımıyla ilgili bir çalışmanız var mıdır?

6- Bu eğitim-öğretim yılının ikinci yarısında, 15 Şubat’ta kaç köy okulu yüz yüze eğitime başlayacaktır?

Sorduğum bu sorulara maalesef olumlu bir cevap verilmedi.”


Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
LENFÖDEM’E İLKER ÇELİKCAN FTR’DE ÇÖZÜM VAR
BURSA
BTSO Kimya Konseyi Bursa Business School’da Buluştu
BURSA
Başkan Bozbey, dünya şampiyonu Dilek Yavaş’ı ağırladı
BURSA
FUSULLI paydaşlarından Nilüfer’in gıda zincirine tam not
BURSA
Osmangazi Belediyesi’nden kadın mahkumlar için dayanışma konseri
BURSA
Dünya Sesleri Bursa'da" konserleri Lena Chamamyan ile başladı
BURSA
Marmarabirlik’ten 437 milyon TL’lik ödeme
BURSA
CHP BURSA MİLLETVEKİLİ ORHAN SARIBAL: “İLİÇ’TE YAŞANAN MADEN FELAKETİNDEN DERS ALMADINIZ MI?”
BURSA
Osmangazili çocuklar yazarlarla buluşuyor
BURSA
2023 YILI DOĞAN ERSÖZ VE BUSİAD BAŞARI ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU