Kategoriler

Kanserde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Osmangazi Belediyesi’nin kültür ve tarih konferansları kapsamında düzenlenen “Kanser Tedavisi” konulu konferansa konuşmacı olarak Prof. Dr. Kayıhan Engin katıldı.

 Ördekli Kültür Merkezi’nde gerçekleşen konferansta Prof.Dr. Engin, kanser hastalığı ve kanser tedavisinde teknolojinin geldiği son nokta hakkında bilgiler verdi. Sigara kullanımının her 4 kanserden birinin gelişmesinden sorumlu tutulduğuna dikkat çeken Engin, “Her 10 sigara kullanıcısından biri akciğer kanserinden ölmektedir. Sigarayı bırakmak, riski önemli ölçüde azaltmaktadır. Bu hastalıkta yaş, önemli bir faktördür. Yaş ilerledikçe kanser riskimiz artar. Bu büyük olasılıkla zaman içinde hücrelerimizde oluşan hasarların birikmesine bağlıdır. Ayrıca yaş ilerledikçe direncimizin ve savunma mekanizmalarımızın zayıflaması da bir etkendir” dedi.

 

Sebze ve meyvelerin kanserin gelişimini engelleyebileceğine dikkat çeken Engin, “Sebze ve meyveler, vitamin ve mineraller açısından zengin olmalarının yanı sıra antioksidanlar içermektedir. Bunlar da bedenimize giren hasarlayıcı kimyasalların olumsuz etkilerini engeller. Aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi de bazı kanser türlerinin gelişimini kolaylaştırır. Kanser gelişim riski; obezite, egzersiz yapılmaması ve aşırı kırmızı et ve alkol tüketimi ile artar. Ayrıca, radyoaktif maddelere maruziyet lösemi ve diğer kanserlerin gelişimini kolaylaştırabilir. Aşırı güneş ışığı altında kalma ve güneş yanıkları cilt kanseri gelişim riskini artırır” diye konuştu. 

 

Sigaranın kanserin en önemli nedenlerinden biri olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kayıhan Engin, “Sigara başta olmak üzere zararlı maddelerin yaşamımızdan çıkarılması ve beslenme alışkanlıklarımızın iyileştirilmesi ile kanserlerin yüzde 60-65’i engellenebilir. Erken tanı ve tedavi yaşam kurtarıcıdır. Kanser ne kadar sınırlı ise başarı şansımız o kadar fazladır. Erken dönemde tanı konması durumunda kalın bağırsak kanserinde 5 yıllık sağkalım oranı yüzde 90’ın üzerindedir. Meme kanserinde erken tanı konulanlarda 5 yıllık sağkalım yüzde 90’ın üzerinde iken geç dönemde ise bu oran yüzde 15 dolayındadır. Akciğer kanserlerinde ise erken dönemde uzun yaşam oranı yüzde 70’leri bulurken geç dönemde bu oran yüzde 14’tür” dedi.

 

Sigara içme oranlarındaki düşüşün kansere bağlı ölümleri azalttığını belirten Engin, “Sigara içme oranlarının düşmesi, daha hızlı tanıya ulaşılabilmesi ve daha iyi radyolojik, cerrahi ve ilaç tedavileri ile 1990 yılından bu yana her yıl kansere bağlı ölümlerde yüzde 1 azalma sağlanmaktadır. Sık görülen kanser türlerinde ölüm oranları da son 20 yılda yaklaşık 3’te bir azalmış durumda” diyerek gelişen teknolojinin kanser tedavisine ciddi anlamda fayda sağladığını kaydetti.

 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
ULUTEK FİRMASI EMAYER’DEN ÇEVRE DOSTU YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİ
BURSA
BTSO’da Yılın Son Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
BURSA
Başkan Bozbey’den emeklilere yeni yıl müjdesi
ANKARA
Gara ve Fırat Kalkanı’nda 4 terörist etkisiz!
BURSA
TR Düşünce Kulübü Ercan Yakut’la devam
EDİRNE
Edirne’de gelecek nesiller için vizyon mesajı
GENEL
Tıbbi etil alkole sınırlama getirildi! Sahte alkole karşı ‘tıbbi’ ayar!
İSTANBUL
Ambalajda 10 milyar dolar hedefi yakın pazarlarla gelecek
ARTVİN
Artvin’de kaçak avcılara para cezası!
BALIKESİR
Balıkesir’deki mühimmat fabrikasında patlama neden oldu? Uzmanı, statik elektrik tehlikesine dikkat çekti!