Kategoriler

İşlemeli çelik nacakların ünü Türkiye'yi aştı

Sivaslı ahşap ve çelik oyma ustası Hayati Ünsal'ın, Diriliş Ertuğrul dizisinden etkilenen vatandaşların siparişleri üzerine yapmaya başladığı işlemeli çelik nacaklar, ABD, Almanya ve İsviçre gibi ülkelerden de talep görüyor.

Sivas'ta çocuk yaşta başladığı ahşap ve çelik oyma ustalığında bir ilke imza atarak özel işlemeli çelik nacaküreten Hayati Ünsal, yurt içi ve dışından gelen taleplere yetişmeye çalışıyor.

Özellikle TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinden etkilenen vatandaşların, sosyal medya aracılığıyla ulaşıp özel işlemeli nacak siparişi verdiği 47 yaşındaki ahşap ve çelik oyma ustası Ünsal, gelen talepleri itinayla hazırlıyor.

Ünsal, atölyesinde çelik nacağın dışında tespih, tablo, yüzük, şimşir ağacından yapılmış kaşık, sürahi, baston, kemik tarak gibi çok sayıda ahşap ürüne de çeşitli şekiller işleyerek satışını yapıyor.

AA muhabirine, oymacılığa merakının küçük yaşlarda başladığını anlatan Ünsal, çocukluğunda çamur oyarak başladığı sanatını halen sürdürdüğünü belirtti.

Ünsal, evindeki atölyesinde farklı ürünler çıkartmak için çaba gösterdiğini, ahşap ve çelik oyma sanatında her geçen gün kendini geliştirdiğini dile getirerek, "Bu işe çocuk yaşta ilk olarak çamur ile başladım, sonra tespih üzerinde oyma sanatına başladım." dedi.

Talep üzerine daha sonra oyma baston yaptığını anlatan Ünsal, şunları dile getirdi:

"Ağaç yemek kaşığı ve kemik tarak gibi unutulmuş kültürlerimiz vardı, onlarla devam ettim. En son olarak, 'Olmayan, iyi bir şey yapalım.' dedim. Bu ne olabilir diye uğraştım, binerli çelik üzerine, yani en sert çelik üzerine oyma nacak yapalım dedim. O şekilde oyma olarak nacak yapmaya başladım. Türkiye'de ve dünyada bildiğim kadarıyla, internetten ve Sivas'taki bazı bıçak ustalarından araştırdığım kadarıyla bunu yapanı göremedim. Gravür, baskı, asitli çürütme var, fakat binerli çelik üzerine böyle üç boyutlu yapanı hiçbir şekilde görmedim. Çelik nacak üzerine oyma sanatı yapan yok, asitli çürütme yapan ustalarımız var."

Ünsal, hobi olarak başladığı ahşap ve çelik oyma sanatını zamanla meslek haline getirdiğini aktararak, eserlerine talebin sürekli artmasının kendisini mutlu ettiğini söyledi. 

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
CHP'Lİ ORHAN SARIBAL, 2025 TARIM BÜTÇESİNİ ELEŞTİRDİ
BURSA
TÜRKİYE KUPASINDA BURSASPOR'UN RAKİPİ VANSPOR FK OLDU!
GENEL
TÜRKİYE’NİN LİDER MARKASI BALAT’TA SATIŞ NOKTASINI HİZMETE AÇTI
BURSA
HER FİDAN ORMANA, HER ORGAN HAYATA DÖNÜŞSÜN' PROJESİ KAPSAMINDA FİDAN DİKİM ETKİNLİĞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
BURSA
Dostum Kupası Oryantiring Yarışları Başlıyor
BURSA
Bursa’da ‘Ata’mızı anıyoruz
GÜNCEL
TBB’DEN İLK ‘KAYYIM ZİYARETİ’ CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL’E ÖZEL: DOĞRUDAN DEMOKRASİYE KARŞI BİR CİNNET HALİ
BURSA
Hiper sözlü kültür dönemindeyiz”
DÜZCE
Düzce'de iki katlı ev küle döndü!
HAVA DURUMU
Meteoroloji'den 'kuvvetli yağış' uyarısı!