Kategoriler

İFTAR SONRASI ÜST ÜSTE İÇİLEN SİGARA ÇOK ZARAR VERİYOR

amazan’da iftar sonrası üst üste içilen sigara, gün boyunca nikotin almayan vücutta normalden daha fazla tahribata yol açıyor. Ramazan’da kendini yeni duruma hazırlayan beyin için bu davranış, bozucu etki yapıyor. Sigara bağımlılığının tıbbi bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, “Sigara bırakmak sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Profesyonel destek alınmalıdır” uyarısında bulundu.

 Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, Ramazan ayında değişen rutinle beraber sigara kullanım alışkanlıklarının da değiştiğini söyledi.

Bütün gün nikotinden uzak kalan vücudun iftardan sahura kadar olan zamanda aşırı yüklemeye maruz kaldığını belirten Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, iftar sonrası sigara kullanımı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Beyin için bozucu etki oluşturuyor


Ramazan ayı öncesinde belirli zamanlarda sigara içildiği için vücudun kendisini buna göre programladığını belirten Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, “Ramazan’da bütün gün sigara içilmediğinde vücutta yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor. Bir süre sonra vücudun nikotin toleransı düşüyor. Vücut tam bu duruma alışmaya başlarken bu sefer üst üste sigara içildiğinde Ramazan öncesinde içilen sigaralardan daha zararlı bir hale geliyor ve kendisini yeni duruma hazırlayan beyin için bu davranış tekrar bozucu bir etki yapıyor. Bu nedenle iftar sonrası sigara kullanımında dikkatli olunması gerekiyor. Tabi ki en sağlıklısı sigarayı tamamen bırakmak” diye konuştu.

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilir


Bazı insanlar için sigarayı bırakmak kolay olurken birçok insan için bunun zorlayıcı bir durum olabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, şunları söyledi:

“Neticede bağımlılık tıbbi bir hastalık olduğu için sigarayı bırakmak sanıldığı kadar kolay bir şey değildir. Sigarayı bırakmak isteyen bir kişi yıllardır devam ettirdiği birçok alışkanlığını değiştirmek ya da bırakmak zorunda kalabilir. Eğer birkaç bırakma denemesi gerçekleştirip başarısız oldularsa böyle bir durumda uzmanından yardım almalarını öneririm. Sigara bırakma kliniğimize başvuru yapan birçok hastamız yardım aldıktan sonra sıkıntı yaşamadan daha rahat bırakabildiklerini söylemektedirler.”

Ramazan ayı, sigarayı bırakmak isteyen kişiler için fırsat olabilir


Oruç tutan ve bu nedenle sigara içemeyen kişiler için Ramazan ayının fırsat olabileceğinin altını çizen Uzman Klinik Psikolog Ahmet Yılmaz, “Ancak sigara gibi bağımlılık yapan maddeler kullanılmadığında fiziksel ve psikolojik belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler baş ağrısı, huzursuzluk, çabuk öfkelenme, titreme, halsizlik ve mutsuzluk olabilir. Bu nedenle Ramazan ayını başlangıç kabul ederek sigarayı bırakmak isteyenler için öncesinde hem psikiyatrist hem de psikolog destekli tedavi alarak sigara içme isteği geldiğinde bu durumla baş edebilirler” diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
BURSA
10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ KUTLAMASI
BURSA
BAŞKAN YILMAZ'DAN 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
BURSA
DOÇ. DR. YENİGÜL, ‘TARAMALARINIZI VE HPV AŞISINI İHMAL ETMEYİN!’
BURSA
‘Estetik Bursa’ için Büyükşehir sahada
BURSA
BURSA TB BAŞKANI ÖZER MATLI’DAN GAZETECİLER GÜNÜ MESAJI
GENEL
Yıldırım Ticaret Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Halter’de Türkiye Şampiyonluğu