Toplantının açılış konuşmasını yapan TÜGİAD Ankara Şubesi Başkanı Ercan Kahraman, ekonominin tüm yönleriyle masaya yatırıldığı bu toplantıyı çok önemli bulduklarını söyleyerek katılımcılara teşekkür etti. Kahraman, şöyle konuştu:
“3. çeyrekte dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi olduk. Ülkemizin yapmış olduğu ihracatın önemi çok büyük ve biz de TÜGİAD olarak bu ihracata ciddi katkılar sunuyoruz. Birlikten güç doğar diyoruz. Büyüme hamlemizi önümüzdeki dönemde de sürdüreceğiz. 4. çeyrekte de bunu başaracağız. Bu gelişim hamlemizi daha da ileriye götürmek hedefiyle bir araya geldik. Bakanlığımızın destekleri çok kıymetli. İnşallah 2018’de de bu başarıları sürdürecek, bizlere verecekleri fikirlerle, yapmış oldukları çalışmalarla bizler de özel sektörde bunu en iyi uygulayan iş adamları olarak mutlu yarınlar için hızlı bir şekilde çalışmaya devam edeceğiz.”
“Türkiye, yeni dünya sisteminde hak ettiği yeri bulmalı”
TÜGİAD Genel Başkanı Ali Yücelen de yaptığı konuşmada Türkiye’nin yeni dünya sisteminde hak ettiği yeri bulması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti:
“Bizler TÜGİAD olarak kendi işlerimizin yanı sıra milli bir vazife olarak gördüğümüz konuların arkasında tüm dünyayı dolaşıyoruz. Bunların başında yenilikçilik, girişimcilik ve yeni dünya ekonomisi geliyor. TÜGİAD’ı takip edenler son 6 ay içerisinde yapmış olduğumuz 7 ayrı gezinin hepsinin dünyadaki start-up’ları tanıma, dünyadaki girişimcilik ekosisteminin gelişimi ve ülkemizde uygulanması olduğunu çok yakından görür. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Dünyada unicorn olarak bilinen 1 milyar dolarlık şirket bu ülkeden çıkıp Türk girişimcilerine, Türk gençlerine örnek olana kadar biz tüm dünyayı gezip buradaki girişimcilerimize bunu anlatmak, buradaki devlet büyüklerimize dünyadaki gelişmeleri aktarmak üzere çalışmalarımızı sürdüreceğiz. TÜGİAD olarak hedefimiz dünya pazarıdır. Önümüz açık; doğru ürün, doğru ticari model, doğru proses, doğru süreçle dünya çapında ürünler ortaya çıkartırız, kimse de bunu durduramaz.”
“Türkiye’nin gücü, şu an geldiğimiz noktanın çok daha ötesinde”
Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, toplumun her kesiminin, özellikle iş dünyasının fikirlerini alarak çalışmalarını şekillendirdiklerinin altını çizdiği konuşmasında “ Sizlerin görüşleri bizim ürettiğimiz politikalara yön veriyor. Eğer bugün Türkiye yüzde 11’lerin üzerinde büyüme oranıyla dünya birincisi olma imkanını yakaladıysa bu hep beraber oldu. Hükümet olarak bizim yaptığımız iş sizin önünüzü açmak, her türlü engeli kaldırmak ve sizlerin yaptığınız üretime, yatırıma katkı vermek. Özel sektörümüzün her temsilcisinin çalışmasıyla Türkiye ekonomisi son 15 yıldır sürekli büyüyen, gelişen ve büyüklükte dünyada 17’nci sıraya çıkmış, satın alma paritesinde de 13’üncü sırada olan bir ülke haline gelmiştir. Hepimiz biliyoruz ki bu ülkenin gücü şu an geldiğimiz noktanın çok daha ötesinde. Yine 15 yılda yakaladığımız, siyasi istikrar ve güven ortamıyla oluşan bu çıtayı da daha üst seviyelere taşımak hepimizin görevi” dedi.
Bakan Yardımcısı Metin, TÜGİAD’ın ‘var olanların değil, var olmak isteyenlerin yeri’ misyonunun çok önemli ve başarının anahtarı olduğunu kaydederek, Türkiye’nin bugün geldiği noktanın bu girişimcilik ruhu sayesinde olduğunu söyledi.
Sivil Toplum Kuruluşlarının toplumda katılımcılık, demokrasinin gelişimi ve geleceğe yön verme açısından gücünün önemine vurgu yapan Bakan Yardımcısı Metin, bunun yanı sıra TÜGİAD üyelerinin yapmış olduğu yaklaşık olarak 18 milyar dolarlık ihracat ve 20 milyar dolarlık ithalatın; 40 milyar dolar dış ticaret hacmini oluşturan bir yapının çok önemli olduğunu ve TÜGİAD’ı tebrik ettiğini söyledi.
Geçmiş yıllardaki ekonomi politikalarına da değinen Metin, “Mali politikalar, bütçe disiplini, ekonomik politikalardan tutun da hayatın her alanını kapsayan politikalara kadar çok disiplinli bir şekilde yapısal anlamda çok önemli reformlar yaptık. Bu yıl itibariyle Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en fazla ihracatını yaptık ve 157 milyarı aşan bir ihracat hedefliyoruz. Yüzde 11.1 büyüme ile bir dünya rekoru gerçekleştirdik. Son çeyrekte de yüzde 4’ün üzerinde bir büyüme bekliyoruz. Bu hedefe sizlerle beraber koşacağız. ” diye konuştu.
AR-GE, inovasyon, tasarım, marka
Bakanlık çalışmaları hakkında bilgiler veren Bakan Yardımcısı Metin, ülke olarak bu rakamların üzerine çıkmak için katma değeri yüksek ürünlere geçmenin zorunluluğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Bu nasıl olacak? Birincisi AR-GE, ikincisi inovasyon, üçüncüsü tasarım, dördüncüsü marka. Bütün bunların oluşturduğu değer zinciri içerisinde yüksek katma değerli geçişi sağlamak zorundayız. Biz Bakanlığımız özelinde de bu hususlarda destek oluyoruz. Bir üreticimizin ‘ben ihracat yapmak istiyorum’ demesi yeterli, ondan sonra attığı her adımı biz bakanlık olarak destekliyoruz. Pazar araştırması, belgelendirme masrafı, tanıtım giderleri, UR-GE, eğitim gibi konularda da destek oluyoruz. Biz Ekonomi Bakanlığı olarak dünyada oyuncu olmak isteyen her firmamızın elinden tutuyoruz. 2018 bütçemizde ihracatı desteklemek adına 4 milyar TL ayırdık. 2017 sonunda 3 milyar TL’lik desteği ihracatçımıza vermiş olacağız.”
Bunların yanı sıra üretime de destek verdiklerini anlatan Metin, yüksek teknolojik yatırımlara da yardımcı olduklarını ifade ederek, “ Proje bazlı destek sistemine geçtik. Bu, dünyada ezber bozan bir sistem. 100 milyon dolar üzerindeki yatırımlarda yüksek katma değerli ürünlere olan yatırımlarda (savunma sanayi, havacılık, sağlık teknolojileri, biyoteknoloji, nanoteknoloji) 10 yıl vergi ve sigorta tatili, enerji ve yer desteği, nitelikli personel desteği, belgelendirme desteği, altyapı desteği… Biz gelen talepleri değerlendiriyoruz. Şu an yaklaşık 700 milyarlık bir yatırımın müjdesini de ilerleyen zamanlarda vereceğiz” diye konuştu.
Büyük katılımla gerçekleşen toplantıda Bakan Yardımcısı ve ilgili Genel Müdürler gelen soruları cevaplayarak sektörlerin önünü açacak konular; teşvik ve destekler hakkında detaylı bilgileri de paylaştılar.