Kategoriler

EV TEKSTİLİ İHRACATÇISI GÜMRÜK ENGELİNE TAKILDI

TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, son uygulamalarla gümrük engeline takılan ev tekstili ihracatçısının hammaddeye erişimde ciddi sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Pandeminin başından beri navlun fiyatlarındaki yükseliş ve hammadde temin sürelerinin uzamasının ev tekstili ihracatını olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Türkiye Ev Tekstili Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında yakın zamanda hayata geçirilen uygulamanın rekabette önemli engel oluşturduğunu dile getirdi.

HAMMADDEYE ERİŞİM SIKINTILI

İhracat yapan firmaların rekabet gücünü artırma amacıyla hayata geçirilen Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında bir süredir ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalındığını belirten TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram, “Firmalarımız ‘Dâhilde İşleme İzni’ adlı uygulama nedeniyle hem üretimde, hem de dış ticarette büyük bir sorunla yüz yüze. Gümrük işlemleri nedeniyle hammaddeye erişim noktasında ortaya çıkan pürüzler, doğal olarak küresel arenada rekabet yarışında geri düşmemize yol açıyor. Sürecin, daha fazla hasar bırakmaması adına söz konusu rejim dâhilinde yapılan çalışmaların, ince elenip sık dokunarak yeniden düzenlenmesini bekliyoruz. Dünya genelinde koruma önlemlerinin arttığı bir dönemde ihracatçımızın elinin daha da güçlü olması gerek” diye konuştu.

İHRACATA OLUMSUZ YANSIYOR

İhracatta pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen rekorlar kırılmaya devam edildiğini kaydeden Bayram, “Her fırsatta sürdürülebilir kalkınmamızın dinamosunun ihracat olduğunu dile getiriyoruz. Dinamonun aksamadan işlemesi adına hammaddeye erişim kolaylığı getiren söz konusu rejimin önemli bir teşvik sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Ancak Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü, ‘Kumaş Cinsi Eşyanın Boyanması-Dâhilde İşleme Rejimi’ konusunda aldığı kararla geçen aydan itibaren ‘ham veya mamul kumaşın baskı veya boya işlemlerine tabi tutulması’ hususunun gümrük idarelerince değerlendirildiğini duyurdu. Üretim kapasitesi yüksek firmaların, baskı ve boya işlemleri yapılacak ithal ürünler için Bakanlık tarafından yıllık olarak verilen ‘Dâhilde İşleme İzin Belgesi’ adlı belge ile ürün ihraç edebilmesi mümkündü. Gelinen noktada bu firmaların belgeleri geçersiz kılındı ve yaptıkları her işlem sonrası gümrük idarelerinden bir kerelik verilen ‘Dâhilde İşleme İzni’ adlı belgeyi alma şartı getirildi. Zaman ve maliyet açısından olumsuz yansımalarını göreceğimiz uygulama kapsamındaki sorunlarımızın İhracat Genel Müdürlüğümüz, iş dünyası kuruluşları ve sektör örgütleri ile aynı masada tartışılarak aşılmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
TURNUVANIN KAZANANI DOSTLUK OLDU
ANKARA
ANKARA KALESİ’NE HASSAS DOKUNUŞ
BURSA
Bursa’dan Suriye’ye Yardım ve Kardeşlik Eli
BURSA
Bursa’da masal dünyasına renkli yolculuk
GENEL
HAVALİMANLARININ KAHRAMANLARI ARFF EKİPLERİ
BURSA
Sağlık Buluşmaları'nda deri sağlığı konuşuldu
BURSA
BÜYÜK DÜŞÜNÜR YILDIRIM’DA ANILDI
GENEL
FIRST TEAM CHALLENGE'IN İLK TÜRKİYE ŞAMPİYONASI BEYLİKDÜZÜ'NDE YAPILDI
BURSA
Bursa Uluslararası Fotoğraf Festivali, 14’üncü kez kapılarını açtı
BURSA
Nilüfer’de Yeni Yıl Festivali’nde eğlence ve alışveriş bir arada