Kategoriler

DEVA PARTİSİ’NDEN ‘HARİKA ÇOCUK YASASI YENİDEN İŞLESİN’ ÇAĞRISI

DEVA Partisi’nden üstün yeteneklerin dünyaya kazandırılmasına ve ülkemizin kültürel diplomasi yoluyla itibar kazanmasına vesile olan Harika Çocuk Yasası’nın yeniden işletilmesi talebi geldi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, müzisyenler İdil Biret ve Suna Kan ile başlayan süreçte 1948 yılında kabul edilen ve 1956’da daha geniş kapsama ulaşan ve 1998’den bu yana uygulanmayan 6660 sayılı Harika Çocuk Yasası’nın yeniden işletilmesi çağrısında bulundu.

DEVA Partisi Kültür ve Sanat Politikaları Başkanı M. Helün Fırat, yaptığı açıklamada Harika Çocuk Yasası’nın uzun yıllar birçok muazzam yeteneğimizin dünyaya kazandırılmasına ve ülkemizin kültürel diplomasi yoluyla itibarının üst seviyeye çıkmasına yardımcı olduğunu vurguladı.

Fırat, 2017 yılında bir dahi çocuğun yurtdışı eğitimine gönderilmesi için yeniden gündeme gelen yasanın Milli Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasındaki koordinasyon sorunu nedeniyle işletilemediğini belirtti. İki bakanlığın kurması gereken ortak komisyonu kurmaması nedeniyle son 4 senedir bu konuda hiçbir gelişme yaşanmadığını ifade etti.

Uluslararası hukuka aykırı

Fırat sözlerine şöyle devam etti:“Kültür endüstrisi ve ekonomisinin gelişmesi için gereken itibar, çok daha başarılı bir kültürel diplomasi ve Çocuk Hakları Sözleşmesi gereği varlıklarını kutlamamız gereken çocuklarımızın hak ettikleri gelecek için hükümete ve her iki bakanlığa gerekeni yapmaları çağrısında bulunuyoruz; artık çocuklarımızı yetenekleri için cezalandırmayın."

Fırat ayrıca, “BM Çocuk Hakları Sözleşmesi ve BM İnsan Hakları Sözleşmesi tarafı olan ülkemizde Harika Çocuk Yasası’nın bugün uygulanmıyor oluşunun; çocuğun üstün yararı ilkesi, çağdaş eğitime erişim ve pozitif ayrımcılık ilkeleri gereği uluslararası hukuka aykırılık teşkil ettiğini” söyledi. 

‘Aileler çocuklarının yeteneğini heba etmek zorunda bırakılıyor’

Açıklamada ailelerin yetenekli çocuklarını okutmak için varını yoğunu satıp borç içine girmek veya çocuğun yeteneğini heba etmek zorunda kaldıkları belirtilerek, iktidar devletin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağrıldı: “Bugün aileler muazzam yeteneklere sahip çocukları için hiçbir destek alamamakta. Çoğu üst gelir seviyesinde olmayan aileler ya ülkemize benzersiz katkı sunacak bu yeteneği heba etmek yahut bütün varlıklarını feda edip borç içinde çocuklarını yurtdışına göndermek zorunda bırakılmaktadır. Ayrıca dahi çocukların kendi enstrümanlarını almada maddi zorluk çekmeleri de eğitimlerinde eksikliklere yol açmaktadır. Bunlar gibi pek çok sorunun aşılarak bu değerlerin topluma kazandırılması için iktidar devletin üzerine düşen sorumluluğu üstlenmelidir.”

‘Yaş sınırı ve destekler yeniden düzenlenmeli’

M. Helün Fırat, DEVA Partisi’nin Harika Çocuk Yasası’nın yeniden işletilmesine ilişkin taleplerini şöyle sıraladı:

  • “DEVA Partisi olarak ‘Harika Çocuk Yasası’nın yeniden ele alınmasını;
  • Hangi bakanlığın yasayla ilgileneceğinin net sınırlarının çizilmesini;
  • 15 olan yaş sınırının yasanın işletilmemesi nedeniyle büyüyen ve şansını yitiren çocuklar ve dahi gençler için daha üst bir yaş sınırına çekilmesini;
  • Uluslararası yarışma ücretleri konusunda dahi çocuklara devlet desteği sağlanmasını;
  • Dahi çocukların gerektiğinde enstrüman alabilmeleri için bir fon oluşturulmasını;
  • Küçük yaştaki dehaların aileleriyle gidebilmeleri için gereken maddi ve manevi tüm desteğin verilerek yasanın yeniden ve daha efektif şekilde uygulanmasını ısrarla talep ediyoruz.”
Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
BURSA’DA KADIN EMEĞİ SANAYİNİN KALBİNDE!
BURSA
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMDE YENİ OKUL TÜRLERİ İÇİN AKBAŞ HOLDİNG’DEN GÜÇLÜ DESTEK
BURSA
BAŞKAN ACAR, 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ’NÜ KUTLADI
BURSA
Büyükşehir’in ‘çiftçiye nefes olacak’ yatırımı Balıkesir’e örnek oldu
BURSA
Başkanlar gazetecileri ağırladı
BURSA
BTSO’da Yeşil Dönüşüm ve Sınırda Karbon Toplantısı
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü
GENEL
BEYLİKDÜZÜ BELEDİYESİ’NDEN MİNİKLERE SIFIR ATIK EĞİTİMİ
GENEL
CHP’li Gürsoy’dan ayrımcılığa sert tepki:
BURSA
10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü