Kategoriler

Bursalı Gıda Üreticileri İşbirliği İçin Almanya’da

Türkiye’nin en önemli gıda üretim merkezlerinden Bursa, Almanya pazarındaki ihracatını güçlendirmeyi hedefliyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde gıda sektöründe faaliyet gösteren 75 firma temsilcisi, Almanya iş dünyası ile bir araya gelerek ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.

 Bursa, gıda sektöründe Almanya ile ticaret köprülerini güçlendirmek için çalışmalarını sürdürüyor. BTSO üyesi gıda sektörü temsilcileri, 11 Ekim tarihine kadar Köln’de ziyaretçilerini ağırlayacak ve dünyanın en büyük gıda fuarı olan Anuga Fuarı öncesinde Alman iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. BTSO Küresel Fuar Acentesi ve Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme Projesi (Ur-Ge) ile Bursalı gıda sektörü temsilcileri, Alman iş dünyası temsilcileri ile işbirliğinin yollarını aradı.

 

“GIDADA BÜYÜK TECRÜBEYE SAHİBİZ”

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytuğ Onur, Bursa’nın gıda alanında önemli bir tecrübeye sahip olduğunu söyledi. Gıda, tarım ve hayvancılık sektörünün Türkiye için stratejik alanlarından birisi olduğunu ifade eden Onur, “Bursa’da yaş sebze meyve, hayvancılık ve işlenmiş gıda önemli bir yer tutuyor. Kentimiz; topraklarının verimliliğini büyük tüketim merkezlerine yakınlığı,  ihracat potansiyeli, bilinçli tarım uygulamaları ve tarımsal ürünlerini işleyen sanayisi ile bütünlemeyi başarmıştır. Bursa iş dünyası olarak Almanya pazarındaki ağırlığımızı artırmak istiyoruz. İkili işbirliği platformları Türkiye-Almanya arasındaki ticaret köprülerini güçlendirecektir” dedi.

 

Dusseldorf Başkonsolosluğu Ticaret Ataşesi Mustafa Hilmi Aşkın, BTSO üyelerinin Almanya pazarında daha da güçlü olabileceğini belirterek, organizasyondan dolayı BTSO’ya teşekkür etti.

 

BTSO Anuga Fuarı Heyet Başkanı ve Meclis Üyesi Burhan Sayılgan, Bursalı firmaların üretimdeki tecrübesiyle Almanya pazarında daha fazla yer alabileceğini söyledi.

 

“KALİTELİ FİRMALAR GETİRİLMİŞ”

MÜSİAD Kuzey Ren Vestfalya Başkanı Bahattin Yılmaz, Almanya’da 60 bin Türk firmasının olduğunu, bunun yüzde 50’sinin ise Kuzey Ren Vestfalya’da faaliyet gösterdiğini belirtti. BTSO’nun güzel bir organizayona imza attığını ifade eden Yılmaz, “Bursalı firmaların kalitesi oldukça iyi. Ne sattığını ve ne istediğini bilen firmalar Almanya’ya getirilmiş” dedi.

 

“ALMANLAR TÜRK YEMEKLERİNİ ÇOK SEVİYOR”

Almanya’da faaliyet gösteren Türk şirketlerinin ağırlıklı olarak gıda sektöründe yer aldığını dile getiren Yılmaz, Alman halkının en çok Türk dönerini sevdiğini söyledi. Yılmaz, şöyle devam etti: “Almanlar Türk yemeklerinin kalitesinden memnun. Artık gıda alanında büyük Alman marketleri Türk markalarına yoğun ilgi gösteriyor. Bursa iş dünyası mutlaka Almanya’daki fırsatları kaçırmamalı.” 

 

“ALMANYA’DA YEMEK YAPMA ANLAYIŞI BİTTİ”

Duisburg’ta faaliyet gösteren Şentürkler Marketleri Yöneticisi Şahin Şentürk, Almanya’da yeni nesilin yemek yapma anlayışının bittiğini belirterek, “Artık Alman halkı hazır yemek tüketiyor. Bursa gıda sektörünün de bu alandaki tecrübesi oldukça yüksek. Bu işbirliği platformları devam etmesi durumunda Bursa markaları Almanya reyonlarında daha fazla yer alabilir” dedi.

 

“BTSO SAYESİNDE İLK DEFA PASAPORT ÇIKARDIM”

İkili iş görüşmelerine katılan BTSO Üyesi Faruk Bilge, BTSO sayesinde ilk defa pasaport çıkardığını söyledi. Almanya’ya ilk geldiği gün iş görüşmesi yapma fırsatı yakaladığını söyleyen Bilge, “Şimdiye kadar yurt dışına hiç ürün ihraç etme fırsatım olmadı. BTSO’nun organizasyonuyla ilk defa yurt dışına çıkma imkanı buldum. Önemli görüşmeler gerçekleştirdim. Almanya ziyaretinin firmam açısından oldukça verimli geçeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı.

 

Programa Küresel Fuar Acentesi ve Gıda Sektörü Ur-Ge Projesine katılan Bursalı firmaların yanı sıra Ordu Ticaret ve Sanayi Odası’nın yürüttüğü ‘Fındık Ur-Ge Projesi’ üyeleri de katıldı.

 

Yurt dışı iş gezisi organizasyonlarına katılan firmalar Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB ve BTSO’nun sunduğu desteklerden yararlanabiliyor. KOSGEB tarafından Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamında organizasyona katılan firmaların ulaşım, konaklama, tercümanlık, rehberlik ve fuar giriş ücretleri için yüzde 50 oranında yakın ülkelerde 3.000 TL, uzak ülkelerde ise 5.000 TL’ye kadar destek veriliyor. Gıda Ur-Ge’si ile etkinlikte yer alan firmalar ise Ekonomi Bakanlığı’nın desteklerinden faydalanabiliyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Osmangazi'de kar mesaisi başladı
BURSA
RUMELİSİAD’dan Cumhuriyet tarihine ışık tutan söyleşi
BURSA
Köy yolları kara karşı tuzlandı
BURSA
AVRUPA ŞAMPİYONUYUZ!
BURSA
ERDEN KÖYBAŞI: “ÖĞRETMENLERİMİZ, DEMOKRASİMİZİN VE BİLİMSEL EĞİTİMİN TEMEL TAŞLARIDIR!”
BURSA
169 mahalle yolu ulaşıma açıldı
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADINLARA YÖNELİK KİL ATÖLYESİ
BURSA
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ BURSA'DA TÖRENLERLE KUTLANDI
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül