“EĞİTİMLERDEN FAYDALANIN”
Aytuğ Onur, BTSO Akademi kapsamında 160’ı aşkın eğitim programı ile 13 binden fazla kişiye eğitim verdiklerini belirterek, “BTSO olarak ekonomimize yeni girişimciler yetiştirmenin yanı sıra şirketlerimizin çalışanlarının da gelişimine büyük önem veriyoruz. Bursa iş dünyası temsilcilerimizi ve çalışanlarımızı, uzman isimleri ağırladığımız BTSO Akademi eğitim programlarımıza bekliyoruz” diye konuştu.
“AKRABALIK İLE ORTAKLIK AYNI ŞEY DEĞİL”
Avukat Burçak Ünsal, aile şirketlerinin ülke ekonomileri için son derece önemli bir yere sahip olduğunu söyledi. Şirketler ile ailenin ya da akrabalık ile ortaklığın aynı şey olmadığının altını çizen Ünsal, aile şirketlerinin yeni kuşaklara ulaşmamasının en büyük sebebinin aile bireyleri arasındaki anlaşmazlıklar olduğunu belirtti.
“AİLE ANAYASASI” VURGUSU
Ünsal, aile şirketlerinde kurumsallaşmanın öncelikli şartlarından birisinin ‘Aile Anayasası’ olduğuna dikkat çekti. Aile ilişkilerinin kurumsallaşmasını, krizlere karşı ayakta kalmasını ve nesilden nesile aktarılmasını sağlamak için bir ‘Aile Anayasası’nın oluşturulması gerektiğini ifade eden Ünsal, “Aile anayasası aileye ve ailenin şirketiyle ilişkisine ait yazılı ve yazısız normlardır. Bu temel kurallar, aile şirketlerine rehber vazifesi görecektir. Aile üyeleri tarafından kabul edilen, tüm aile bireylerine adil şekilde uygulanan ve aksi halinde yaptırımları olan kurallar bu anayasada yer alacaktır. Aile Anayasası bu özelliğiyle şirketlerin nesilden nesile geçmesine sağlayacaktır” diye konuştu.
“SERVETİ KORUMAK, OLUŞTURMAK KADAR ZOR”
Ünsal, serveti korumaının en az servet oluşturulması kadar zorlu bir süreç olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Servet oluşturmak çok zor, onu yönetmek, büyütmek ve sürdürülebilir kılmak daha da zordur. Anlaşılan o ki en kolay serveti yok etmektir. Bu yüzden aile şirketlerinde kurumsallaşma yapısının oluşturulmasına büyük önem verilmelidir.”