Kategoriler

AİLE HEKİMLERİ OTİZME KARŞI BİLİNÇLENİYOR

Bursa İl Sağlık Müdürlüğü, Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin kesin tanı sürecinin kaliteli, hızlı ve yaygın şekilde sağlanması amacı ile aile hekimlerine yönelik eğitim çalışmalarına başladı.

 23 Kasıma kadar haftada 2 gün olarak gerçekleştirilecek eğitimlerin ilki Bursa İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Otizm Spektrum Bozukluğu’nun (OSB) nedeni henüz tam olarak belirlenememiş bir bozukluk olduğunu dile getirdi. Diğer pek çok bozuklukta olduğu gibi OSB’nin de tek bir nedeni olmadığına dikkat çeken Dr. Akan, “OSB birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluştuğu düşünülmektedir. OSB’li bireylerde beynin çalışma şekli farklıdır. Merkezi sinir sisteminde bir anormallik olduğu ve beyinde hücreler arasında mesaj taşıyan kimyasal ileticilerde eksiklik ya da fazlalık olduğu düşünülmektedir. OSB’ye genetik nedenlerin yanında çevresel nedenlerin de etkili olduğu düşünülmektedir” dedi.

Tüm engel gruplarında olduğu gibi otizmde de en önemli ilk aşama erken tanı olduğuna dikkat çeken Dr. Akan, “Sağlık Bakanlığı Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri kapsamında yürütülen ‘Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı’ ile aile sağlığı merkezlerimizde 0-6 yaş çocukların gelişimsel değerlendirilmesi ve izlemi yapılmaktadır. Uygulanan ÇPGD görüşme formu 3 kritik soru ile güncellenerek otizmin aile hekimlerince tespit edilmesi, değerlendirilmesi, gerekirse ikinci basamağa yönlendirilmesi ve psikososyal izleminin yapılması sağlanmıştır. Çocukların psikososyal izlemleri açısından aile hekimliği birimlerinden destek almak, takiplerini düzenli yaptırmak erken teşhis açısından önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

Eğitimler 2 Ay Sürecek

Sağlık Bakanlığı tarafından OSB Tarama ve Takip Programı’nın geliştirildiğinin bilgisini veren Dr. Akan, “Bu kapsamda Müdürlüğümüz koordinasyonunda 21 Eylülden 23 Kasıma kadar haftada 2 gün olarak ilimizdeki tüm aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarına yönelik OSB Tarama ve Takip Programı Eğitimi yapılacaktır. Aile hekimlerimizden temel beklentimiz kendi nüfuslarında bulunan uygun yaş aralığındaki çocukları otizm açısından değerlendirmek ve teşhis ve destek için yönlendirmelerini yapmalarıdır” diye konuştu.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
BURSA
Osmangazi'de kar mesaisi başladı
BURSA
RUMELİSİAD’dan Cumhuriyet tarihine ışık tutan söyleşi
BURSA
Köy yolları kara karşı tuzlandı
BURSA
AVRUPA ŞAMPİYONUYUZ!
BURSA
ERDEN KÖYBAŞI: “ÖĞRETMENLERİMİZ, DEMOKRASİMİZİN VE BİLİMSEL EĞİTİMİN TEMEL TAŞLARIDIR!”
BURSA
169 mahalle yolu ulaşıma açıldı
ANKARA
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KADINLARA YÖNELİK KİL ATÖLYESİ
BURSA
24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ BURSA'DA TÖRENLERLE KUTLANDI
BURSA
Kadınlar, toplumsal eşitsizliğe ve şiddete karşı sesini yükseltiyor
BURSA
Tarihi Kentler Birliği’nden Osmangazi Belediyesi’ne ödül